Miért egyél fügét?

füge

A füge a világ egyik legősibb kultúrnövényeinek egyike. A Bibliából a tudás fájaként ismerhetjük, de számos más helyen is említést tesznek róla, mint a hűség, a szerelem és a remény szimbóluma. A gyümölcsében rejlő erejét már az ókori birodalmakban is felismerték, az egyiptomiak és a görögök betegségek gyógyítására használták, a rómaiak pedig szent ételnek tartották és ők is rendszeresen fogyasztották. Magas tápanyagtartalma és kellemesen édes íze miatt manapság is sok helyen kedvelt ételnek számít.

A füge rengeteg alapvető vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára. Magas káliumtartalma miatt stabilizálja a vérnyomást és optimális szinten tartja a koleszterint. A benne lévő A-vitamin hozzájárul a szemünk megfelelő működéséhez és csökkenti a farkas vakság kialakulásának kockázatát. Emellett erősíti a csontokat és egészségessé teszi a hajat. B1 és B2 vitamint is tartalmaz, ami különösen jó, ugyanis komplex hatásuknak köszönhetően, hatékonyabban serkentik az energiatermelést. Ez által gyorsul az agyműködésünk és javulnak a tanulási képességeink is.

Magas antioxidáns tartalma révén is számos jótékony hatással rendelkezik. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek rendkívül fontosak a számunkra, ugyanis meggátolva az oxidációt, nem engedik, hogy elszaporodjanak az ún. szabad-gyökök a szervezetünkben. Ezek olyan káros molekulák, amelyek nemcsak az öregedésért tehetők felelőssé, hanem az érelmeszesedésért és olyan betegségek kialakulásáért is, mint például a rák. Azok az ételek, amelyek sok antioxidánst tartalmaznak, képesek megakadályozni, hogy ezek a negatív folyamatok kialakuljanak, és romboló hatással legyenek az immunrendszerünkre.

A füge omega-3 és omega-6 zsírsavakban is rendkívül gazdag, amelyek szintén létfontosságúak a sejtjeink egészséges működéséhez. A szervezetünk nem képes önállóan zsírsavakat termelni, így fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk olyan ételeket, amelyek megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák őket. Ez által megelőzhetjük a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség és a depresszió kialakulását is.

A benne található rostmennyiség miatt is érdemes fügét fogyasztanunk. Az élelmi rostokban 0 kalória van, így nem tekinthetőek tápanyagnak, mégis fontos részét képezik az étrendünknek. Ennek az a magyarázata, hogy mivel nem képes megemésztődni a gyomorban, illetve felszívódni a vékonybélben, így tulajdonképpen feldolgozatlanul kerül a vastagbélbe, ahol végül a bélbaktériumokáltal bomlik szét. A gázok keletkezésével járó folyamat megtisztítja és méregteleníti a beleket, amely jó hatással van az emésztésre.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *