Marie Kondo: Rend a lelke mindennek

one_kings_lane_catescloset_book cover face

Marie Kondo neve valószínűleg ismerősen cseng, ugyanis ő az a japán lány, aki a hatékony rendrakási módszerével került nemrég a köztudatba. Marie már jóval korábban is publikált a témában, de széleskörű népszerűségét a Rend a lelke mindennek c. könyve hozta el neki, ami több, mint 30 országban jelent meg, köztünk hazánkban is 2014-ben. A 30 év körüli fiatal lányt azóta életvezetői tanácsadóként tartjuk számon, aki egy újabb példa arra, hogy a munkánk lehet egyben a hobbink is és olyasmiből is megélhetünk, amiből nem is gondoltuk volna. (Kép forrása itt.)

Marie Kondo elmondása szerint már 5 éves kora óta rendmániában “szenved” és azóta is megszállottan keresi a feleslegessé vált dolgokat. Gyermekkorában nem csak a testvérei és a szülei szobájában rakott rendet, hanem az iskolai tantermekben is állandóan könyveket pakolt. Ez a tevékenysége úgy elhatalmasodott rajta, hogy egyszer azért ájult el, mert nem tudott mit kezdeni azokkal a holmikkal, amiket bár többé nem használt, de mégsem akart kidobni. Ez egy sorsfordító pillanat volt a számára, ugyanis onnantól kezdve több szempontot is figyelembe vett a szortírozásoknál és arra is energiát fordított, hogy kitalálja mi legyen azokkal a dolgokkal, amiket végül megtart.

A módszer szerint csak egyszer kell rendet raknod, ugyanis ha erőt veszel magadon és alaposan kitakarítasz, akkor nem csak az otthonod, hanem a gondolkodásmódod is megváltozik. Ennek az az alapja, hogy lényegében agyunk is úgy működik, mint egy rendetlen szoba: a selejtezést követően tisztábbá válik, ezért képesek leszünk az igazán fontos dolgokra koncentrálni, ami egy új élet kezdetét jelentheti.

Egyszerre ne csak egy-egy fiókot vagy helyiséget nézz át, hanem ehelyett a cuccaidat oszd kategóriákra és míg az egyik nap a könyveidet, másik nap a ruháidat tedd rendbe a lakás egészében. Ezzel sok időt és energiát megspórolhatsz, ugyanis nem kell újra és újra ugyanazt a munkát elvégezned a ház különböző pontjain, ráadásul teljes képet kapsz a téged körülvevő dolgokról.

Mivel a kategóriák egyénenként változhatnak, érdemes azokat nehézségüktől függően további csoportokra osztani. Míg vannak, akik nehéz szívvel válnak meg az ajándéktárgyaiktól, másoknak nem okoz gondot kidobni őket. Az ő számukra ez egy könnyű besorolású kategória lesz és valószínűleg ők ezzel fogják kezdeni. Ezt jól is teszik, ugyanis a szívünkhöz közelebb álló dolgok átnézését érdemes a rendrakás végére hagyni.

A szortírozás során az egyik legnagyobb problémát az jelentheti, hogy nem tudod eldönteni valamiről, megtartsd-e vagy ne. Sok esetben ugyanis az hogy valamire nincs szükséged – és talán soha nem is volt -, nem jelenti azt, hogy nem szeretnéd magad körül tudni. Marie szerint amikor a kezedbe veszel valamit, egész egyszerűen csak kérdezd meg magadtól, hogy örömet okoz-e neked vagy sem. Ha a válaszod egyértelműen igen, akkor tartsd meg, ellenkező esetben hajítsd a kukába.

Számíts rá, hogy lesznek olyanok is, amik bár nem okoznak örömet, valamiért mégsem tudod kidobni őket. Emiatt ne furdaljon a lelkiismeret, ugyanis ez egy természetes jelenség és nem vagy vele egyedül. Gondolj arra, hogy ezek a dolgok olyanok, mint azok az emberek, akiktől semmi jót nem kapsz, de ennek ellenére mégis ragaszkodsz hozzájuk. Mint ahogy az élet más területén, a rendrakás során is meg kell tanulnod elengedni azt, ami többé már nem szolgálja a javadat.

Ezek után már nem meglepő, hogy a módszer szerint minden tárgynak lelke van. Ha az évek óta a szekrény aljában kuksoló pulóveredet megkérdeznéd, szeret-e veled lakni, restellené, de valószínűleg nem-et mondana. Nem lenne-e jobb útjára bocsátani, hogy máshol találja meg a boldogságát? Ugyanúgy, ahogy az emberek, a dolgaid is figyelmet, megértést igényelnek és elvárják, hogy tisztelettel bánj velük.

A selejtezéssel korántsem ér véget a rendrakás, ugyanis még azt is ki kell találnod, hogy hol és hogyan fogod tárolni azokat a holmikat, amik túlélték a tortúrát. Marie azért is hangsúlyozza az alapos szelektálás fontosságát, mert mindennek, amit megtartasz, ki kell jelölnöd utána a konkrét helyét, ahonnan elveszed és ahova visszarakod a használatát követően.

Nincs szükséged speciális tárolóelemekre, amelyekhez csak drágán lehet hozzájutni, ugyanis a tárolási problémáidat néhány alapelv betartásával is könnyen meg tudod oldani. Csak arra figyelj, hogy az egymásra halmozás helyett, állíts mindent az élére, beleértve a ruhákat, az írószereket és tulajdonképpen minden mást is. Meg fogsz lepődni, hogy mennyi hely szabadul fel, ami azért nagyon jó, mert így a dolgaid végre fellélegezhetnek.

Marie Kondó hasznos tanácsainak alaposabb megismeréséhez érdemes elolvasnod Rende a lelke mindennek c. bestseller könyvét, melyet már számos hazai könyvespolcon megtalálhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *