Hangulatos piacok a Balaton körül

pexels-photo-95425

Manapság a piacokon nem csak azért érdemes körülnézned, mert sokkal szebb gyümölcsökhöz és zöldségekhez tudsz hozzájutni, hanem a széles választéknak köszönhetően ízletes tejtermékeket, házi vajat, sajtkülönlegességeket, lekvárokat, különféle fűszernövényeket, szörpöket, gyümölcsleveket, borokat, pálinkát sőt még friss húsárut is vásárolhatsz. A termelők kedvesek, barátságosak és szívesen beszélgetnek veled a termékeikről, ami által tudatosabban tudod kiválasztani a számodra megfelelő árut. Az itt vásárolt élelmiszerek fogyasztásával sokat tehetsz az egészségedért, ugyanis biztos lehetsz benne, hogy ott csak természetes úton előállított, szezonális termékeket kínálnak a számodra, melyek nem tartalmaznak tartósítószereket és egyéb adalékanyagokat, úgy, mint a szupermarketek polcain heverő társaik. Amellett, hogy a termelői standoknál mindent megkaphatsz, ami szem szájnak ingere, értékes régiségek és kézművesek által készített portékák közül is válogathatsz. Ezek rendszerint közösségi helyek is egyben, ahol a környékbeliek rendszeresen találkoznak, beszélgetnek és megkóstolják egymás termékeit. Ma már számos belföldi piacra látogathatsz el, hogy néhány órára te is részese legyél ennek a rendkívül hangulatos milliőnek.

Tihanyi Piac Placc

A termelői piac egész évben szeretettel vár a Tihanyi-rév melletti füves placcon, melyről a nevét is kapta. Itt találkozhatsz a legtöbb balatoni őstermelővel, így kedvedre szemezgethetsz a nagy mennyiségű árukészletből és számos helyi specialitást is megkóstolhatsz, többek között ropogós péksüteményeket, almás rétest és a népszerű csülkös lángost. Ha szereted az ínyencségeket, akkor itt tobzódhatsz a kínálatban: ibolya- vagy pitypangszörpöt, fügemustárt és szarvasgombaszószt is begyűjthetsz otthonra. Ha kicsit több időd van, akkor érdemes körülnézned a zsibáruk között is, ahol könyvekre, festményekre, különleges porcelán tárgyakra és kézzel készített vitorláshajókra is rábukkanhatsz.

Hévizi bolhapiac

A régi idők hangulatát idéző Hévízi piacot a változatos gasztronómiai kínálata mellett azért is érdemes meglátogatnod, mert a területén rendkívül sok portékaárussal találkozhatsz, többek között híres fazekasok, csuhéj baba készítők, kosárfonók, látvány-kovácsok és csipkeverők kínálják minőségi munkáikat. Ha szereted a régiségeket, a bolhapiacként működő kereskedések valóságos kincsesbányát rejthetnek számodra, ugyanis régi fúrógépekre, jó minőségű használt ruhákra és kínai késekre is rálelhetsz. Ha éhesen érkezel, friss kenyeret, ízletes kolbászt, kecskesajtot, finom házi süteményeket és igazi tehéntejet is kóstolhatsz.

Káptalantóti Liliomkert piac

A Balaton-felvidék legismertebb piaca egy hivatalosan szántóföldnek nyilvánított területen foglal helyet. A sokak által csak “tóti” piacként vagy Liliomkertként emlegetett hely a termelői piacok közül elsőként nyitotta meg a kapuit. Ha errefelé jársz, nyüzsgő tömegre számíts, ugyanis nem csak a helybeliek, hanem a messzebbről érkezők körében is nagy népszerűségnek örvend. Kóstolhatsz medvehagymás kenyeret, csillis mártást, tönkölykolbászt, frissen sült langallót és akár isteni kakaós kalácsot vagy meggyes rétest is. Ha alaposan megtöltötted a pocakodat, pihenésképpen leülhetsz egy kicsit olvasgatni és persze itt is akad bőven használt holmi, antik tárgy és egyéb limlom, melyekben elmerülve csak idő kérdése, hogy kivadássz valami értékeset.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *