Ezért hullanak ősszel a csillagok

pexels-photo-176851

Ha hiszel a babonákban, akkor a nyári estéken biztos te is lelkesen kémlelted az eget, hogy sok-sok hullócsillagokat vadássz rajta. Szerencsére a káprázatos csillagesőre nem kell egy évet várnod, ugyanis októberben ismét számíthatsz a jelenségre. Ha ügyes vagy és a szemeddel sikerül elcsípned a virgonc fénycsóvákat, akkor a mostani kívánságaid is teljesülhetnek. 

Az őszi csillagzáport annak köszönhetjük, hogy ilyenkor a Halley nevű üstökös ránk szórja az apró darabkáit. Az általunk hullócsillagoknak észlelt izzó barázdák tehát valójában az égitest parányi alkotóelemei, melyek az erőteljes súrlódásnak köszönhetően pillanatnyi fényvillanásokat okoznak esés közben. Ha jól megfigyeljük, úgy tűnhet mintha a részecskék egy adott pontból hullanának és mivel ez a pont az Orion-csillagkép, így Halley szóróanyagát Orionidáknak nevezzük.

Az Orionidák várhatóan október 21-én lesznek a legaktívabbak, így főként akkor érdemes keresned őket. Leginkább a hajnali órákban fordulnak elő, de tulajdonképpen folyamatosan, egészen november 7-ig, szinte bármikor megjelenhetnek. Ha tehát eddig még nem tetted volna meg, itt az ideje összeállítanod a legújabb kívánságlistádat. Nem kell rövidre fognod, ugyanis a legmozgalmasabb órákban akár 15-20 hullócsillag is felbukkanhat.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *