Ötletek tökdekoráláshoz

Rohamosan közeleg az október vége, amikor ismét kedvet kaphatsz a dekoráláshoz, hogy Halloween alkalmából ünnepi hangulatot teremts.  Ehhez mi más lehetne jobb alapanyag, mint a tök? Idén azonban nem kell ragaszkodnod a faragás hagyományos technikájához, ugyanis néhány egyszerű módszerrel sokkal különlegesebb és modernebb végeredményt kaphatsz. Ha ilyen színátmenetes tököt szeretnél készíteni, akkor csupán néhány festéknek, ecsetnek és egy vattának kell kéznél lennie. Válassz egy formás tököt – minél különlegesebb az alakja annál jobb – és fesd le fehér színű festékkel. Erre a célra kiválóan alkalmas a Pentart akrilfestéke – írja a kézügyes blog. Ezután oszd fel gondolatban a tök felületét három egyenlő részre felülről lefelé és keress két színt, melyek jól mutatnak egymás mellett. A sötétebb árnyalattal fesd be a tök alját, a világosabbal a közepét, a tetejét pedig kend át újra fehérrel. Ezután fogj egy enyhén nedves vattát és óvatosan kend el a színeket, hogy finom átmenetük legyen.

9d96a3be69284fca41f20fd5cba24b8a.jpg

Hogy ezt a vidáman játékos tököt el tudd készíteni, szükséged lesz egy matt hatású fehér színű festékre és néhány szép színű selyempapírra, illetve dekupázs ragasztóra. A tököt először fesd le fehér színűre, ha szükségesnek látod, akkor kenj rá még 1-2 réteget, hogy teljesen elfedje az eredeti színét. Az általad kiválasztott selyempapírokból vágj ki tetszőleges motívumokat, melyeket végül decoupage technikával tudod ráhelyezni a tökre. Ehhez kenj be egy kisebb felületet decoupage ragasztóval, belülről kifelé óvatosan simítsd rá a motívumokat, majd kenj rá még egy ragasztó réteget. Végül lefújhatod fényes vagy matt hatású lakkal, hogy tartósabbá váljon.

chalkboard-pumpkins-3-1.jpg

A táblafesték – angolul: Chalkboard Paint – igen népszerű dekorációs eszköz, melyet magad is elkészíthetsz otthon, de könnyen be tudod szerezni hobby boltból vagy kratív webáruházból is. Érdemes ismét a Pentart márkát választani, ugyanis több színű táblafestéket is forgalmaz, melyeket 230 ml-s kiszerelésben itt lehet beszerezni.  Ezek után már csak krétára vagy krétafilcre van szükséged és neki is állhatsz a díszítésnek. Miután a tököt bekented a táblafestékkel, olyan lesz, mint egy iskolai tábla: bármit ráírhatsz, amit utána kedved szerint le is törölhetsz. Mivel az üzeneteket te találod ki, így személyesebbé és sokkal izgalmasabbá teheted az ünnepet.

in-the-light

Ehhez a sötétben világító tökhöz csupán foszforeszkáló festéket vagy kontúrozót kell beszerezni. Mielőtt nekiállsz pingálni, érdemes egy alapozó réteget kenni a tökre, mert így sokkal szebben fog mutatni rajta a díszítés – erre a célra tökéletesen megfelel a korábban is említett Pentart akrilfesték. Az, hogy milyen színt választasz, rád van bízva, de azért figyelj oda, hogy az alapozó illetve a világító festék színhatásában összhang legyen, mert különben nem lesz szép a végeredmény. Ha teheted, szánj időt a foszforeszkáló minta kidolgozására, ugyanis minél sűrűbben helyezkednek el a pontok illetve a vonalak egymás mellett, annál mutatósabb lesz a végén.

Képek forrása: Pinterest

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *