Hogyan keress állást?

pexels-photo-317383

Előbb utóbb veled is előfordulhat, hogy új állás után nézel, főként mert a mai világ egyre inkább a sokoldalúságra nevel és nem valószínű, hogy az első munkahelyedről fogsz nyugdíjba menni, mint ahogy régen tették az emberek. Időközben azon kaphatod magad, hogy már nem jelent kihívást a munkaköröd és úgy döntesz ideje továbblépned, hogy fejlődhess vagy csak több pénzt szeretnél, de az elképzeléseidet nem támogatja a cég, esetleg rájössz, hogy egy teljesen más szakterületen akarod kipróbálni magad. Persze az is lehet, hogy leépítés miatt kell eljönnöd vagy a megváltozott munkakörülmények miatt nincs más választásod és úgy döntesz az a legjobb megoldás, ha váltasz – például egy új főnök, akinek a módszereivel nem értesz egyet vagy egy újonnan felvett munkatárs, akivel nem jössz ki jól. Bárhogy is legyen, egy jó álláskeresési taktikával könnyen veheted az akadályokat és akár az álommunkádra is rátalálhatsz.

Higgy benne

Mint minden más, ez is fejben dől el és ha te nem hiszel benne, hogy sikerülhet, más sem fog és ezzel kudarcra is van ítélve az egész. Keress témába vágó motivációs anyagokat, meríts ihletet sikeres emberek életrajzából vagy ha van a környezetedben olyan, akinek pozitív tapasztalatai vannak az álláskereséssel kapcsolatban, akkor beszélgess vele és faggasd ki, hogy neki hogyan sikerült elcsípnie a lehetőséget.

Tisztázd le magadban

Őszintén gondold át, hogy milyen állást szeretnél, mert ha tudod, hogy mit akarsz, könnyebben találhatsz utat hozzá, ellenkező esetben a következő mondás lesz igaz: ha nincs cél, minden út a semmibe vezet. Ne bonyolítsd túl, csak fogalmazd meg, hogy mi a célod, fejlődni szeretnél és kihívásokat keresel? Szakterületet váltanál?  Rájöttél, hogy miben vagy jó és azzal szeretnél foglalkozni? Egy jó hírű cégnél dolgoznál, mert fontos, hogy a legjobbaktól tanulj? Mindegy mi az, csak legyél tisztában vele.

Készítsd el

Járj utána, hogy mit tartalmaz egy jó önéletrajz és miről szól a hatékony motivációs levél, majd írd meg őket. Ehhez meleg szívvel ajánlom Tímár Krisztina oldalát, akitől megtanulhatod az álláskeresés minden csínját-bínját. A tartalom mellett ma már fontos a külalak is, főként, ha olyan állásra jelentkezel, ahol szükség van a kreativitásra, de egyébként is el kell tudnod adni magad, ha azt akarod, hogy téged válasszanak, tehát érdemes időt fordítanod arra, hogy a jelentkezési anyagodat személyre szabd.

Légy céltudatos

Ha céltudatos vagy és nem akarod a véletlenre bízni az álláskeresést, akkor sok esetben nem elég az internetes hirdetéseket böngészned, hanem más módszereket (is) érdemes bevetned, például töltsd fel az önéletrajzodat az állásportálokra, küld el az önéletrajzodat olyan cégekhez, ahol szívesen dolgoznál, függetlenül attól, hogy hirdetnek-e épp állást vagy sem és erősen ajánlott, hogy böngészd a honlapjukon lévő karrier menüpontot is, ugyanis sokszor az ott feltüntetett munkalehetőségekkel nem találkozol máshol.

Ne add fel

Az álláskeresés alapos tervezést igényel és egy hosszan elnyúló folyamattá is válhat amíg megtalálod a megfelelő helyet, ahol szívesen dolgoznál és ahova fel is vennének, mint új munkaerő. Ehhez sok-sok türelem, kitartás és elkötelezettség kell, de végső soron csak az a lényeg, hogy ha kudarc ér, ne add fel, hiszen mindig mindenre van megoldás: egy B terv, amit nem vetettél be, egy másik opció, amivel nem számoltál vagy egy lehetőség, amit nem vettél észre.

Pihenj rá

Előfordul, hogy amit nagyon akarsz, pont azért nem kapod meg, mert túl sokat foglalkozol vele és mivel teljesen rágörcsölsz, akaratlanul feszültséget generálsz magad és a célod között. Érdemes tehát néha pihenned pár napot, főleg akkor, amikor úgy érzed, hogy már eleged van és kezdesz totál becsavarodni. Foglald el magad valami mással, kapcsolódj ki és csinálj valamit, amit szeretsz. Ne sajnáld rá az időt, hiszen a pihenés is a terv része és sokszor olyankor történnek meg a legjobb dolgok, amikor nem számítasz rájuk.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *