2017-es anti-határidőnapló

slowbp-img_0745.jpg

Ha néha te is túl gyorsnak érzed a világot és előfordul, hogy nem tudsz lépést tartani a benne zajló eseményekkel, akkor számodra is hasznos lehet a Slow Budapest kezdeményezés által kifejlesztett anti-határidőnapló, amely célzottan abban nyújt segítséget, hogy időt tudj szakítani a számodra valóban fontos dolgokra és ez által meg tudd teremteni az egyensúlyt az életedben. Talán már neked is eszedbe jutott, hogy milyen jó lenne, ha gombnyomásra hirtelen lelassulna az idő és olyan klassz dolgokat is bele tudnál csempészni a napirendedbe, mint például a pihenés. Ám valójában nem az idő a hibás – neki az a dolga, hogy teljen :), a gond azzal van, hogy túl sok mindennel foglalkozol egyszerre és a világ összes ideje sem lenne elég ahhoz, hogy a dolgaid végére érj. Ha betérne hozzád egy időtündér, hogy megajándékozzon néhány plusz órával, valószínűleg azt sem a semmittevéssel töltenéd, hanem inkább elintéznél pár telefont, amire még nem jutott időd, haladnál a házimunkával, hogy ne halmozódjon fel később vagy megoldanád azokat a feladataidat, amikkel már amúgy is lemaradásban vagy. Ezek után pedig megint csak arra maradna energiád, hogy eljuss az ágyadig és beájulj a párnáid közé valahogy.

Slow tevékenységek

A 2017-es anti-határidőnapló segítségével minden hónapban bevezethetsz a napirendedbe egy általad választott  slow-tevékenységet, melyeknek célja, hogy olyan élmények átélésére legyél képes, mint például meditációs gyakorlatok elsajátítása, ”énidő” növelése, ”semmittevő” üzemmód bekapcsolása, egészséges ételek fogyasztása, figyelem ráirányítása a pozitív dolgokra, elmélyedés a “most”-ban, építő jellegű társas kapcsolatok ápolása, természetben való idő eltöltés élvezése.

Figyelmeztetők

A határidőnapló minden hónap elején ösztönöz rá, hogy időt tölts a számodra fontos emberekkel, a hónapok végén pedig arra emlékeztet, hogy szusszanj egy kicsit és értékeld az elmúlt hetek történéseit, hogy le tudd tisztázni magadban, miben kell még fejlődnöd vagy min kell változtatnod ahhoz, hogy hatékonyabban tudj lassítani a tempódon. Ebben egy 20 darabos matricacsomag melléklet is segítséget nyújt, amely játékossá, mosolygóssá és ez által szerethetővé teszi számodra a Slow-folyamatot.

Világnapok

Ha anti-határidőnapló tulajdonos leszel, akkor év közben számon tarthatod az egyes világnapokat is, ugyanis ez a kis könyvecske nagyon okosan összegyűjti számodra azokat, amelyek segíthetnek neked a lassulásban – például ölelés napja, január 6. vagy buborékpukkasztó nap, január 26.

NEM teendő lista

Hogy a slow-tevékenységeket be tudd illeszteni a mindennapjaidba – anélkül, hogy segítségül hívnád az időtündért :) – a napló segít kiiktatni azokat a napirendi pontjaidat, melyekről csak azt gondolod, hogy fontosak, de valójában nem azok – mert meg tudod oldani máskor, máshogy vagy mert miután ráérősebben átgondoltad, rájössz, hogy tulajdonképpen nem is kell őket megcsinálnod, se most, se máskor. Ezeket anti-feladatlistákra írhatod össze, hogy ne felejtsd el, hogy mik azok a teendők, amiket NEM kell megcsinálnod. :)

Hálanapló

A határidőnapló hasábjaira feljegyezheted azokat a tényeket, adottságokat, dolgokat, embereket, eseményeket, sikereket is, melyekért hálás vagy. Ez a gyakorlat arra ösztönöz, hogy mindig a dolgok jó oldalát nézd és mindenben találj valami pozitívat – még abban is, amiben látszólag nincs.

Slow food-ok

A könyvben az ún. Slow food-ok is helyet kapnak, így hétről-hétre figyelemmel kísérheted, hogy melyek azok a szezonális zöldségek-gyümölcsök, melyeket érdemes megkóstolnod és esetleg rendszeresen fogyasztanod.

A határidőnaplót – mind a 232 oldalt – Krajcsó Nelli, a Slow Budapest alapítója-vezetője és Ghyczy Dia, szabadúszó grafikus állította össze. A/5-ös, illetve A/6-os méretben kapható és három borító közül is választhatsz, melyeket nem csak aranyos grafikákkal, hanem különleges fantázianevekkel – Lépdelés, Figyelés, Lógás – is megkülönböztettek egymástól. Ha kíváncsi lettél a 2017-es anti-határidőnaplóra, akkor itt tudsz belelapozni, ha pedig szeretnéd, hogy a te vagy a szeretteid birtokába is kerüljön egy, akkor itt tudod megvásárolni őket.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *