Hogyan legyen meghitt a Karácsony?

pexels-photo-247972

Manapság talán mindannyian érzékeljük, hogy az ünnepek sokat vesztettek az értékükből és már nem arról szólnak, mint régen. Ahogy az év többi időszakában, ilyenkor is betáblázzuk magunkat és a felsűrűsödő teendőink miatt egyszerűen nem marad időnk arra, hogy észrevegyük a pillanatban rejlő szépségeket és meghitten éljük meg őket – holott pont ez lenne a lényeg. Ilyenkor ráadásul hajlamosak vagyunk arra, hogy olyasmiket is csináljunk, amiket amúgy nem szoktunk és plusz feladatokat vállaljunk magunkra, mert azt gondoljuk, hogy nincs más választásunk. Ez azonban csak egy rossz – talán otthonról hozott – berögződés, ugyanis mindig, mindennel kapcsolatban van választásunk. Ha idén szeretnél búcsút inteni az ünnep miatti felesleges aggódásnak, görcsölésnek, stresszelésnek és elhatároztad, hogy örömtelivé varázsolod a Karácsonyt, akkor a következőkre érdemes odafigyelned, hogy sikerüljön a terved. 

Gondold át 

Akár itt és most nekiláthatsz – hidd el, nem korai :) -, hogy átgondold, idén mely hagyományokat szeretnéd elhagyni és melyeket szeretnéd megtartani vagy bevezetni. Először úgyis minden fejben dől el, így az elhatározás már fél siker. Tisztázd le magadban, hogy pontosan minek kellene megváltoznia ahhoz, hogy vidámabb, meghittebb, nyugodtabb legyen az ünnep, utána ráérsz törni a fejed azon is, hogy az egyes problémákra milyen megoldásokat találhatsz és hogyan ültetheted át a gyakorlatba őket.

Tervezd meg előre

Ha előre megtervezed, hogy mire mikor tudsz elég időt szakítani, akkor kevesebb esélye lesz annak, hogy a teendőid felhalmozódnak és maguk alá temetnek. Ha ez megtörténik, akkor biztos, hogy csak kapkodással tudod utolérni magad és a rohanás csak még több rohanást szül maga után, így érdemes inkább megelőznöd. Az ötleteidet különösebb cifrázás nélkül, egy sima füzetbe, noteszbe, naptárba is feljegyezheted vagy akár készíthetsz egy komplett karácsonyi tervezőt is, melyben minden számodra lényeges apróság, konkrét teendő, fontos elfoglaltság helyet kaphat.

Ne sűrítsd be a programokat

Idén ne vállald túl magad, szervezz annyi programot, amennyi kényelmesen belefér az idődbe. Ha nem szeretnél lemondani egyetlen vendégmeghívást vagy rokonlátogatást sem, akkor se zsúfolj be mindenkit egy napba, mert hidd el, hogy megbosszulná magát és a kimerültségtől élvezhetetlenek lennének az amúgy kellemes és építő jellegű beszélgetések – ennek meg semmi értelme nem lenne. Különben meg nem a világvégére készülsz és Karácsony után sem szűnik meg az élet a Földön, úgyhogy akár a két ünnep közötti időszakra is leszervezheted a programjaidat – addigra legalább már mindenkinél lecseng a zűrzavar és sokkal nagyobb figyelemmel tudtok lenni egymás iránt.

Fordíts időt magadra is

A fontos emberek közül ne felejtsd ki magadat és szánj elég időt a saját hangolódásodra, szépítkezésedre, öltözködésedre, sminkelésedre és bármi másra, amire szükséged van. Ha ugyanis összecsapod a készülődésedet és nem úgy fogsz kinézni, mint ahogy azt eltervezed, több, mint valószínű, hogy nem fogod jól érezni magad a bőrödben, ez pedig rányomja a bélyegét az egész ünnepre. Legyen tehát a saját magaddal való időtöltés kiemelt fontosságú program és előre szerezz be minden földi jót, például egy csinos ruhát, egy új smink cuccot, egy finom illatú tusfürdőt, melyekkel kényeztetni tudod magad ez idő alatt.

Csináld úgy, hogy neked is jó legyen

Ilyenkor te is hajlamos lehetsz arra, hogy előtérbe helyezd mások igényeit, óhajait, terveit, elképzeléseit, hiszen a Karácsony egy sok-emberes mulatság és tudnod kell alkalmazkodnod a többiekhez, ha békésen szeretnéd eltölteni ezt a pár napot. Ez így rendjén is van, de azért ne helyezz mindenkit magad elé és törekedj arra, hogy megtaláld azt a bizonyos arany középutat – azaz legyen jó nekik, de neked se legyen rossz. Hidd el, egyik családtagod sem szeretné, ha élvezhetetlen lenne számodra a velük töltött idő, így nyugodtan mondd el, ha valamiről neked más a véleményed vagy valamit te máshogy tervezel, mint ők.

Szeresd úgy, hogy nem tökéletes

Nem csoda, ha ilyenkor fokozottabban kezd el munkálkodni benned a megfelelési kényszer és azt érzed, hogy még a jelentéktelen apróságokat is a lehető legtökéletesebben szeretnéd kivitelezni, összehozni, megvalósítani. Ha nem a maximalizmus a hobbid és csak azért fárasztod magad, hogy megfelelj a párodnak, gyerekeidnek, szüleidnek, rokonaidnak, munkatársaidnak, akkor tudatosítsd magadban, hogy a Karácsony nem egy verseny, aminek a végén kihirdetik, hogy ki teljesített a legjobban. Fogadd el, ha valami nem sikerül tökéletesre, hiszen csak az számít igazán, hogy szívből csináltad.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *