Így készíts hófehér díszeket

Ha az ünnepekre szép fehér díszekkel szeretnéd kidekorálni a lakást, a csomagokat, vagy a fát, akkor ezt könnyen megteheted, ugyanis csak néhány olyan alapvető hozzávalóra van szükséged, amely amúgy is kéznél van a konyhában – például só, liszt, keményítő, szódabikarbóna és víz. A hófehér dekorációkészítésnek több módja is van, így kiválaszthatod azt, amelyik számodra a legszimpatikusabb, de akár kipróbálhatsz több technikát is, hogy kikísérletezd, neked melyik válik be jobban. Most arról a két, már-már hagyományosnak számító módszerről lesz szó, amiket a leggyakrabban alkalmaznak ilyenkor a fehér díszek készítéséhez: az egyik a sógyurma, a másik pedig a szódabikarbónás massza.

Sógyurma: só + liszt + víz

1/2 pohár finom só, 1/2 pohár víz és 1 pohár liszt keverékéből gyurmaszerű anyagot kapsz, melyet kedved szerint formálhatsz. 1-2 evőkanál olívaolajat vagy glicerint érdemes azért belekeverned, hogy kevésbé morzsolódjon a massza – írja a szinesotletek.blog.hu. Ha jót akarsz magadnak, akkor robotgéppel kevered össze a hozzávalókat, így ugyanis sokkal egyszerűbb és gyorsabb is, arról nem is beszélve, hogy így tuti nem lesz csomós a cucc. Ezután – mint egy sima tésztát – sodrófával ki kell nyújtanod, lehetőleg szép vékonyra, majd jöhetnek a karácsonyi sütiszaggatók: karácsonyfa, csillag, szívecske, rénszarvas, de ha van más különlegesebb formád, az még jobb, például hóember, mókus, karácsonyfa gömb, hópehely (lásd a képeken) – ha szeretnél ilyeneket, akkor itt kincsekre lelhetsz. Miután kiszaggattad a gyurma teljes felületét, akkor már csak lyukakat kell nyomnod a formákba – ezt szívószállal, hurkapálcikával, esetleg fogpiszkálóval tudod megtenni, hogy majd a végén fel tudd lógatni vagy fűzni őket madzagra, damilra vagy fonalra. Ha megvagy a lyukasztással, akkor helyezd őket egy tepsire és mehetnek is a sütőbe. A sütés ideje attól függ, hogy milyen vékonyra nyújtottad ki őket, érdemes időközönként rájuk nézni és megvizsgálni az állagukat. Ha azt tapasztalod, hogy optimális a keménységük, akkor kiveheted őket, de sütés helyett, akár a levegőn is kiszáríthatod a formákat.

Szódabikarbónás massza: szódabikarbóna + étkezési keményítő + víz

1 pohár szódabikarbóna, 1/2 pohár étkezési keményítő és 3/4 pohár víz keverékéből is ugyanilyen egyszerű módon kaphatsz szép végeredményt. Fontos, hogy lehetőleg ne kukoricakeményítőt használj, mert a díszek nem lesznek hófehérek – írja az eletszepitok.hu. Ha ezt a receptet választod, akkor kicsivel több pepecselésre lesz szükséged, ugyanis a szódabikarbónát, a keményítőt és a vizet, miután összeöntötted és elkeverted, közepes lángon fel kell tenned melegedni folyamatos kevergetés mellett. Figyelj rá, hogy ne égjen oda. Akkor csinálod jól, ha idővel szépen sűrűsödni kezd és végül egy jól formálható masszává áll össze, ekkor vedd le a tűzről és hagyd hűlni egy kicsit. Ezt követően ugyanaz a teendőd, mint a sógyurma esetében, azaz jöhet a nyújtás, a szaggatás, a lyukasztás, a tepsibe helyezés és a szárítás. A művelet végén ezeket nem kell sütőbe tenned, néhány nap alatt szépen kiszáradnak a levegőn. Ne tévesszen meg, hogy kb. 10-12 óra elteltével megkeményednek, ugyanis akkor még nagyon törékenyek. Ha fel szeretnéd gyorsítani a száradási folyamatot, érdemes például kályha vagy radiátor mellé helyezni a formákat.

Ha szeretnéd cifrázni a dolgot, akkor mindkét recept esetében van rá lehetőséged, hogy kidíszítsd a formákat – erre annyi megoldás létezik, mint égen a csillag.

A dekoráláshoz használhatsz például kekszpecsétet, amit száradás előtt könnyen bele tudsz nyomni a masszába.

Az is muris, ha a kiszaggatott formákat betűnyomda segítségével szavakkal feliratozod, amit szintén félkész állapotban tudsz megtenni.

A természetben szedett érdekes erezetű levelekkel vagy szép mintájú csipkeanyag csíkokkal is rányomdázhatsz – ezek még pénzbe sem kerülnek.

Miután a formák megkeményedtek és jól kiszáradtak, sima tintás pecséteket is rájuk nyomhatsz óvatosan.

Forrás: Pinterest

Te készítettél már hófehér karácsonyi díszeket? Neked hogy sikerült?

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *