Így készül a csokiszalámi

3ba5843f3850dc4a72c188477c1f6a72.jpg

Az ínycsiklandó csokiszalámi kitűnő desszert vagy gaszto ajándék is lehet, ami a nevével ellentétben nem tartalmaz hústerméket. (Forrás) Különlegessége pont abban rejlik, hogy kinézetre egy rúd felvágottra hasonlít, ám a megtévesztő külső valójában egy színtiszta csokis édességet takar. Az már csak hab a tortán, hogy amellett, hogy szép, még finom is. Az elkészítéséhez nem kell különösebb ördöngösség, ugyanis csak a megfelelő sorrendben kell összekeverned a hozzávalókat és máris kész van a saját készítésú csokiszalámid – még a sütőt sem kell bekapcsolnod hozzá. 

Hozzávalók: 35 dkg keksz – 25 dkg csokoládé – 20 dkg vaj – 15 dkg cukor – 15 dkg aszalt gyümölcs (pl. fekete cseresznye, vörös áfonya, kandírozott narancs) – 25 dkg olajos magvak vegyesen (pl. mandula, pisztácia, dió) – 0,5 dl rum, whiskey vagy amarettó likőr – ez opcionális – csipet só – 1 tk fahéj – 1 tk szegfűbors – porcukor, amibe a végén beleforgatod – spárga a kötözéshez

Elkészítés: Fogj egy szimpatikus lábast és olvaszd fel benne a vajat, a csokit és a cukrot, majd a magvakat robotgép vagy egy éles kés segítségével aprítsd fel – ízlés szerint hagyhatod őket nagyobb darabokban is, ezek esztétikailag is szép látványt nyújtanak. (lásd a képen) Ehhez add hozzá a csokis egyveleget, az aszalt gyümölcsöket és tördeld bele a kekszet is. A fűszereket keverd el az alkoholban és ezt is öntsd hozzá a masszához. Ha ezzel is megvagy, akkor már csak annyi a dolgod, hogy az egész cuccost folpackba tekered és szalámivá formázod. Előfordulhat, hogy makacs lesz és nem akar majd összeállni, de a problémát egy kis plusz folyadékkal könnyen orvosolhatod, illetve arra is figyelj oda, hogy ne hűljön ki nagyon a massza. Ha nagyjából hasonlít egy rúd szalámira, akkor helyezd át alufóliára és hengergesd tovább, egészen addig, míg úgy nem fest, mint a képen. A végét vékonyítsd le egy kicsit vagy tekerd meg rajta a folpackot, majd tedd a hűtőbe pár órára, de hagyhatod pihenni akár egy egész éjszakát is. Kicsomagolás után hempergesd porcukorba, majd kötözd meg spárgával, hogy élethű szalámi kinézete legyen.

A bejegyzéshez felhasznált forrást itt találod.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *