Így készíts ajándéktasakot papírból

Tegnap, miközben pecsétes csomagolópapírt gyártottam, a kezdeti bénázásomnak köszönhetően három papírtasakot dobhattam a kukába –  köszi, én! Nem mintha annyira drágák lettek volna, de azért mégis. Ha másért nem, azért sajnáltam őket, mert nagyon tetszettek. Egy totál sima barna papírtasakot képzelj el, semmi csillivilli. Szóval mielőtt a kukába dobtam volna, még rakosgattam őket ide-oda egy darabig. Hátha eltűnnek róluk az elrontott minták vagy más csoda történik. 🙂 Mivel ez sajnos nem következett be, fájó szívvel kénytelen voltam megválni tőlük. Aztán hirtelen rám tört az ötlet, hogy miért ne csinálhatnék egy pont ugyanilyet? Nem is kellett több, szétszedtem a ragasztásoknál és alaposan megvizsgáltam, hogy hogyan lett összerakva.

Az egész tulajdonképpen egy 54,8 cm x 26,5 cm méretű téglalap, amit én szépen kivágtam a telepecsételt csomagolópapíromból. A képen már behajtogattam ott, ahol be kell, ezekhez az alábbi méretek szükségesek: vízszintesen bal oldalról kezdve: 17,3 cm – 4 cm – 4 cm – 18 cm – 4 cm – 4 cm – 3,5 cm, így jön ki az 54, 8 cm szélesség. Én ezeket mértem le a tasakról, de ha nem akarsz túl szigorú lenni, akkor az értékeket kerekítheted is, ott ahol szükségesnek érzed. Én pontosan ezekkel a méretekkel dolgoztam. Függőlegesen, miután elforgattad a papírt, szintén bal oldalról kezdve: 21 cm – 5, 5 cm, így jön ki a 26, 5 cm hosszúság.

Az élek hajtásának sorrendje vízszintesen balról jobbra: befelé – kifelé – befelé – befelé – kifelé – befelé. Függőlegesen csak egy él volt, azt befelé kell hajtani. Én derékszög vonalzó és egy körző éles végének segítségével “vonalakat” húztam az élekre, így könnyebb volt behajtani őket. Most egy kicsit bonyolultabb részhez értünk, de nyugi, nem kell hozzá ördöngösség, hiszen ahogy ígértem is, könnyű lesz. 🙂Tehát, ahogy a képen is jól látszik, a fölső piros pont a második élen fekszik, ha elforgatod a papírt, akkor balról pontosan 17 cm-nél (21 – 4 cm). Innen két vonalat húztam, úgy, hogy a vonalak érték azt a pontot, ahol a szomszédos élek metszik az alsó élt. A képen ezeket a másik két piros pont jelöli. Ahol a fekete szaggatott vonalat látod, ott hajtottam be őket, mindkettőt befelé. Ugyanezt megtettem a másik háromszögnél is.

Ezután következtek a fülek. Én leszerkesztettem a bolti tasakról, de ahogy láttam, papírcsíkok összefonásával készültek, szóval nem lehet túl bonyolult megcsinálni őket. Két, 15 cm x 3,5 cm méretű téglalapot vágtam ki papírból és azokkal ragasztottam rá a füleket a tasakra. Figyeltem rá, hogy a végek kb. 8 cm távolságban legyenek egymástól. Ezek után csak az illesztés volt vissza. Én sima Technokol-t használtam, amely tökéletesen működik papíron. Majd összeállítottam a tasakot. A végén az utolsó illesztéseknél is összeragasztottam.

Nem ragozom tovább, ha nekiállsz csinálni, úgyis látod majd, hogy hol kell hajtani, tűrni, ragasztani. Csinálni egyszerűbb volt, mint írni róla, nagyjából fél óra alatt kész voltam, fényképezéssel együtt. Ha úgy gondolod, egy keményebb papírból kivágott téglalapot beleragaszthatsz az aljába, hogy erősebb legyen a tasak tartása. Nekem nem volt erre szükségem, mert könnyű volt az ajándék, amit beleraktam.

Te készítettél már ajándéktasakot? A tiéd milyen lett?

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *