Készülőben van életed nagy projektje?

pexels-photo-296878

Biztos vagyok benne, hogy sokan tervezgetünk a fejünkben valamit, ha máshogy nem is, csak úgy poénból, “mi lenne, ha” alapon. Talán bele sem gondolunk, hogy ez a komolytalan kis agyjáték milyen sokat számít és milyen nagy dolgok születhetnek később belőle. Hiszen, mint ahogy mondani szokták, minden fejben dől el először és minden nagy dolog bizony kicsiként kezdi a pályafutását. Talán te is szeretnél valamit kitalálni, megalkotni, létrehozni. Valamit, amit szívesen csinálnál, akár hobbiként, akár munkaként. Ma már lehetünk olyan szerencsések, hogy a hobbink a munkánk is lehet, azaz pénzt is kaphatunk olyasmiért, amivel szívesen foglalkozunk. Erre ma már számos példát láthatunk, ami még inkább arra buzdít minket, hogy eljátszadozzunk a “mi lenne, ha” gondolattal. Először azonban ki kell találni, hogy ez a valami mi legyen. Talán te már ott tartasz, hogy kitaláltad és el is kezdted, de még mindig hátra van a nagyja, ugyanis ezt a valamit nagyon-nagyon jól kell csinálnod ahhoz, hogy ki tudj tűnni a tömegből.

Kezdd el

Mindegy hogy hogyan, csak állj neki. Szinte biztos, hogy nem lesz azonnal tökéletes, amit csinálsz, de ahhoz, hogy igazán jó legyél, idő kell. És igen ez idő alatt hibázni is fogsz – sokat – de ezekből mindig tanulhatsz valamit, például azt, hogy min kell változtatnod ahhoz, hogy végül elérd azt, amit akarsz. Ezek az apró korrekciók vezetnek el oda, ahova csak kevesen jutnak el, mert időközben bizony sokan feladják, pedig akár valami igazán jó is kisülhetett volna a dologból.

Kételkedj

Sokszor azt gondoljuk, hogy a kételkedés az ellenségünk, valójában azonban, ha megtanuljuk a megfelelő módon kezelni, akkor az előnyünkké is válhat. Nem hiába mondják, hogy az okosak mindig kételkednek, a hülyék meg mindenben holt biztosak – vagy valami ilyesmi. 🙂 Tartsd szem előtt, hogy mindig van feljebb és mindig csinálhatsz jobbat, többet, szebbet. Légy büszke arra, amit eddig elértél és hogy ott tartasz ahol, de azért ne szállj el magadtól, mert félő, hogy nem fogsz törekedni arra, hogy tökéletesítsd a munkád és ugyanazon a szinten ragadsz.

Ne add fel

Addig van esélyed, amíg nem adod fel, mert csak ezzel tudod halálra ítélni magad. A rossz döntéseiden, ötleteiden, elképzeléseiden mindig tudsz változtatni, de ha bedobod a törölközőt, akkor ott a vége, fuss el véle. Ha szükségét érzed, tarts szünetet és adj egy kis időt magadnak, gondold át, hogy honnan indultál, mi volt az eredeti célod, mi történt közben, mit értél el, mire vagy büszke, hol tartasz most, mit akarsz még elérni és hogyan. Hullámvölgyek mindig voltak, vannak és lesznek is az életünkben, melyek csak üzenni akarnak nekünk, hogy irányt kell módosítanunk.

Légy bátor

Sokszor a félelem az, ami meggátol minket abban, hogy valami igazán nagyot alkossunk. Félünk attól, hogy mit szólnak hozzá mások, félünk, mert talán mi magunk sem vagyunk biztosak abban, amit csinálunk. Félünk a kudarctól, félünk a visszautasítástól és félünk a bukástól. A félelmedet viszont csak egy módon tudod legyőzni, mégpedig úgy, ha szembenézel vele. Vegyél egy nagy levegőt és ugorj bele abba a fekete lyukba, ami csak addig olyan ijesztő, amíg nem tudod, hogy mi történik, miután elnyelt. Mondhatnám azt a primitív példát is, hogy ha félsz telefonálni, fogd meg a kagylót és tárcsázz. Igen, nagyon béna leszel, na és? Gondolj arra, hogy ennél már csak jobb lehetsz.

Csináld örömmel

Bármi legyen is az, amivel foglalkozol, ha nincs benne örömöd, akkor megeheti az egészet a ló. Csak akkor van ugyanis értelme, ha szívedet-lelkedet beleteszed, ez pedig csak akkor fog sikerülni, ha valami olyasmihez nyúlsz, amivel teljes mértékben azonosulni tudsz. Elvégre ehhez a dologhoz – jó esetben – a nevedet adod, ami azt jelenti, hogy felvállalod azt, amit csinálsz. Ha hosszútávra tervezel, érdemes olyasmit választanod vagy olyasmivé változtatnod az adott tevékenységet, hogy szívesen tölts időt vele, különben csak egy rövid életű fellángolás lesz az egész, ami végül az élet láthatatlan süllyesztőjében végzi.

Inspirálódj

Az inspirálódás kulcsfontosságú minden projekt esetében. Nem arról van szó, hogy másold le a látottakat, hallottakat, olvasottakat, ez ugyanis nagyon-nagyon csúnya dolog lenne és nem is legális. Sokkal inkább egyfajta tájékozódásról van szó vagy, ha úgy tetszik kutatómunkáról azzal kapcsolatban, hogy a tiédhez hasonló problémákat, feladatokat, kihívásokat mások hogyan oldottak meg. Ilyenkor szokott az a gondolatunk támadni, hogy “Azt a cicafarkát! Ezt én is kitalálhattam volna!” Hát igen, de nyugi, szerencsére végtelen sok ilyen dolog van a világon, így bőven van rá lehetőséged, hogy te is kitalálj valamit, amire előtted még senki sem gondolt.

Tedd hasznossá

Bármit is találj ki, fontos, hogy az mások számára is hasznos legyen, főként, ha a projektedből pénzt is szeretnél látni idővel. Az embereket nem fogja érdekelni az, amit csinálsz, ha nem hasznos a számukra. Nagyon egyszerű, indulj ki magadból. Napi szinten mindannyian tele vagyunk gondokkal, problémákkal, feladatokkal, a legapróbbaktól kezdve a legóriásabbakig (van ilyen szó?), de a probléma, az probléma, akkor is ha kicsi és akkor is, ha az másnak csak egy kis egérfülnyi semmiség. Az élet tulajdonképpen a probléma megoldásról szól, persze tudom, ez így elég lehangoló. Azért ebben örömöt is lehet lelni, ha megtaláljuk azokat a dolgokat és szolgáltatásokat, melyek megkönnyítik és élvezetesebbé teszik a dolgunkat. Ha sikerül valami ilyesmit csinálnod, akkor tádám, máris tiéd a főnyeremény.

Tervezd meg

Gyakorlati rész nélkül nincs eredmény, ez tény, ám ugyanolyan fontos az elmélet is, azaz, hogy néha kicsit megállj és átgondold, hogy a projektben hol is tartasz épp. Értékeld a múltat és tervezd meg a jövőt. Egyszer valahol olvastam, hogy ha nincs célod, akkor minden út, a semmibe vezet. Nagyon megragadott ez a gondolat, mert nagyon igaznak és tanulságosnak érzem. Ha nem tudod, hogy mi a terved azzal, amit csinálsz, akkor csak feleslegesen dolgozol a semmiért, azt meg senki sem szeretne, feltételezem, nem te vagy a kivétel. Az irányvonalakat időközben is kijelölheted, a lényeg, hogy erre is fordíts időt, energiát, ha szükséges, akár pénzt is, különben egy helyben fogsz ácsingózni és a legrosszabb, hogy ennek ellenére azt hiszed, hogy haladsz valamerre.

Ne légy szigorú önmagadhoz

A tökéletesség iránti vágy szép dolog, de mégis érdemes keretek közé szorítani, mert ha hagyjuk elhatalmasodni, akkor inkább hátrány, mintsem előny. Ugyanúgy, ahogy a félelem, a maximalizmus is képes meggátolni a gondolataink, elképzeléseink, ötleteink, cselekedeteink szabad áramlását. Hiszen mi van, ha nem lesz tökéletes az, amit csinálunk? Megengedhetjük ezt magunknak? A válasz: igen. Sőt szinte ajánlott, hogy elrontsd, mert a hibák kijavítása visz előre. Biztos vagyok benne, hogy a legsikeresebb emberek hibáztak életük során a legtöbbet. Vésd az eszedbe, nem a tökéletesség a lényeg, hanem a munkádba fektetett energia, ami mindig meghozza a maga gyümölcsét.

Higgy benne

Tudom, hogy a csapból is ez folyik és már-már közhelyesnek számít a kijelentés, de ez tény: ha te nem hiszel abban, amit csinálsz, akkor ki fog? Ez ugyanolyan, mint a lottó ötös, amit neked is ugyanannyi esélyed van megnyerni, mint bárki másnak. A nyertes is hitt abban, hogy övé lehet a nyeremény, különben nem adta volna fel a szelvényt. Vajon mit szóltak volna hozzá, ha az illető azt mondja, “Skacok, most én fogok nyerni a lottón.”, sejtésem szerint legyintenek egyet, nevetnek vagy azt mondják, hogy “Na jah, persze!” Ez minden másnál is így működik sajnos. Higgy hát magadban és abban, amit csinálsz, mert más nem fog hinni helyetted.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *