Mitől működik jól egy párkapcsolat?

pexels-photo-41073.jpeg

Örök kérdés, hogy mi a boldog párkapcsolat titka, melyre már sokan, sokféle választ adtak, hiszen ez nem olyan, mint egy törvény, ami kőbe van vésve, aztán tessék-lássék. Minden kapcsolat más és más és az a két ember teszi széppé, jóvá, különlegessé, akik benne vannak. Nincs általános recept arra, hogy a tiétek mitől működik jól vagy rosszul, ezeket nektek, saját magatoknak kell kitapasztalnotok, hogy egy hosszútávon is működőképes dolgot tudjatok kialakítani, melyben mind a ketten szívesen vesztek részt. Ez hosszú hetekbe, hónapokba, évekbe is telhet, de ha mindvégig ott van az a megmagyarázhatatlan “valami”, ami láthatatlanul, de annál erősebben összeköt titeket, akkor nem lesz gond, hiszen az esetleges akadályok ellenére is érzitek majd, hogy érdemes küzdenetek egymásért. Ennek ellenére van néhány dolog, melyek talán elcsépelt, agyonrágott gondolatoknak tűnnek, de mégis érdemes odafigyelni rájuk, mert jó alapanyagként szolgálhatnak ahhoz, hogy olajozott gépezetként működjön a kapcsolatotok.

Közös hobbi

Ha van, nagyon jó, űzzétek gyakran. Ha nincs, keressetek egyet. Biztos van valami, ami mindkettőtöket érdekel, valami, amit mindketten szívesen kipróbálnátok, megtapasztalnátok. Tekintsétek ezt is egyfajta felfedezőútnak, melynek során nem csak egymást ismerhetitek meg jobban, hanem saját magatokat is. Miközben ismeretlen helyeken jártok, addig idegen embereket ismertek meg, új dolgokat próbálgattok, sok örömteli élményt szerezhettek együtt, melyek még inkább összekovácsolnak titeket. Ha van közös elfoglaltságotok, akkor is érdemes néha újak után nézni, hiszen ez is jó módja annak, hogy ne laposodjon el a kapcsolatotok és mindig tartogasson számotokra egy csipetnyi újdonságot.

Távolság

Bár furcsán hangzik, de tény, hogy a távolság az egyik legerősebb kapocs két ember között, akik szeretik egymást. Nem hiába mondják, hogy a kis tüzeket eloltja, a nagyokat még nagyobb lángra lobbantja. És itt most nem arra gondolok, hogy fogd a cókmókodat és költözz Timbuktuba, hogy aztán csak jövő Karácsonykor tudjatok találkozni. 🙂Sokkal inkább arról van szó, hogy a közös hobbitokon kívül legyenek olyan elfoglaltságaitok is, munka vagy hobbi, melyekben külön-külön vesztek részt. Nem azért, hogy kihagyjátok belőle a másikat, hanem azért, hogy egymás nélkül is érvényesüljetek, hiszen attól, hogy párkapcsolatban éltek, önálló emberek vagytok, akiknek szüksége van arra, hogy ki-ki a maga területén sikereket érjen el. Ez által nem csak több elújságolni valótok lesz a másik számára, hanem még inkább fel tudtok nézni egymásra.

Szikra

A szikra egy olyan megfoghatatlan valami, ami vagy van, vagy nincs, de ha esetleg idővel alakul ki, akkor sem lehet tudni, hogy mindenféle előzmény nélkül, mitől pottyant hirtelen közétek. A kapcsolat elején ez a bizonyos szikra az oka annak, hogy full egymásra vagytok kattanva és mint az eszelősök, állandóan egymással akartok lenni. Ha vonzalomnak hívjuk, nem tévedünk nagyot, mert lényegében ugyanarról van szó. Ám ezt nem érdemes félvállról venni, ugyanis amilyen hamar megjelent, olyan hamar a semmibe veszhet, mintha sosem létezett volna. Érdemes tehát foglalkozni vele, időt szakítani rá, energiát fektetni bele. Ezt többféleképpen tehetitek meg, a lényeg, hogy ne hagyjátok, hogy elslamposodjatok egymás mellett. Ahogy szingliként, párkapcsolatban is ugyanúgy fontos, hogy igényesek, ápoltak és vonzóak legyetek, még akkor is ha nem szándékoztok hódító körútra indulni.

Tisztelet

Tiszteletben tartani egy másik ember véleményét, döntését, elképzelését, alapvető illemnek számít, mégis gyakran akkor feledkezünk meg róla, amikor a hozzánk legközelebb állókról van szó – ez is az élet egyik iróniája. Enélkül viszont semmilyen kapcsolat sem működik sikeresen, se munkatársi, se baráti, se családi, se szerelmi, legalábbis hosszútávon. Tulajdonképpen a tiszteletadás a szeretetünk egyik jele, melyet a másik felé fejezünk ki, ha ez nincs, akkor nem lehetünk boldogok együtt. Ha azt szeretnétek a pároddal, hogy még sokáig boldogítsátok egymást, akkor figyeljetek oda erre is. Ha valamilyen oknál fogva mégis átléped azt a bizonyos határt, ne legyél rest bocsánatot kérni és jóvá tenni valamivel azt, hogy tiszteletlen voltál és megbántottad a másikat. Beismerni azt, hogy hibáztál, egyáltalán nem szégyen, sőt, igazi hősi tett, amire igenis szükség van – és ne feledd, azt kapod vissza, amit te is adsz.

Közösen eltöltött idő

Bár lehet, hogy jól működik a kapcsolatotok anélkül, hogy közös programokat szerveznétek, ez idővel mégis problémát jelenthet. Nem arról van szó, hogy mostantól sülve-főve együtt kell lennetek, mert különben szakítás lesz a vége, sőt ez nem is kifejezetten ajánlott. Mégis szükség van arra, hogy rendszeresen szervezzetek közös elfoglaltságokat, ez által ugyanis el tudjátok kerülni, hogy ahelyett, hogy együtt élnétek, csak egymás mellett éldegéljetek, ami jelentős különbség annak ellenére, hogy ez egy ideig talán fel sem tűnik a számotokra. Előbb utóbb azonban kiütközhet, hogy nincsenek közös élményeitek, emlékeitek, melyeket jó néha felidézni és újra átbeszélni, arról nem is beszélve, hogy ezek a sokszor apró pillanatok köthetnek össze titeket a legjobban.

Döntés joga

Ez is magától értetődő dolog, de sosem árt hangsúlyozni, hogy miután egy kapcsolat két emberről szól, ez esetben rólatok, fontos, hogy a döntéseket együtt hozzátok meg. Tiszteletlenség, igazságtalanság, szívtelenség és még sok minden más csúnyaság lenne, ha egyedül döntenél olyasmiben, amiben a másiknak is felelősséget kell vállalnia és utána ki kell vennie belőle a részét – ha akarja, ha nem, hiszen nem hagytál neki választási lehetőséget. És ez természetesen fordítva is igaz. Ez a nagy, sorsdöntő és a kicsi, apró-cseprő dolgokra egyaránt vonatkozik. Nyilván, arról azért nem kell hosszas tárgyalásokat folytatnotok, hogy a szemetet most vigyétek-e le vagy egy óra múlva, de sosem tudhatod, hogy a másiknak mi számít nagy dolognak és hidd el, nem érdemes kockáztatnod.

Közös álmodozás

Nincs is annál jobb, mint a párunkkal együtt szőni az álmokat, vágyakat, terveket, melyekkel értékeljük a múltunkat és tervezzük a jövőnket, ezzel biztosabb alapra helyezve a kapcsolatunkat. Fontos, hogy az irányvonalaitok közösek legyenek, hiszen mégiscsak együtt haladtok a céljaitokhoz vezető úton és ha ez az út nem ugyanabba az irányba tart, akkor bizony igen nagy gondok születhetnek. Sokszor ez olyasmi, amit nem tudtok befolyásolni, hiszen nem tudod a másik fejébe verni, hogy mire vágyjon, ugyanúgy, ahogy ő sem a tiédbe és biztosítékot sem igazán kaphattok soha arra, hogy egymás jövőjének biztosan részesei lesztek-e, ezt maximum csak remélni tudjátok. Ennek ellenére érdemes beszélgetnetek a jövőről, méghozzá sokat, hogy tisztában legyetek az elképzelésetekkel és azok összeegyeztethetőségével.

Hibák felvállalása

Mindannyian arra vágyunk, hogy úgy szeressenek minket, ahogy vagyunk, az összes hibáinkkal, rossz tulajdonságainkkal, hülyeségeinkkel együtt. De ez sokszor csak és kizárólag rajtunk múlik, azon, hogy meg merjük-e mutatni a valódi énünket és fel merjük-e vállalni az igazi gondolatainkat a másik előtt. Ez nem biztos, hogy egyik napról a másikra úgy megy, mint a karikacsapás, de érdemes minden nap gyakorolni és a másikat is motiválni ugyanerre. Az egymás iránti bizalom is valahol ott kezdődik, hogy az, amit a másiknak adunk magunkból, tudjuk, hogy “jó helyen lesz”, mert nem fog kinevetni, lehurrogni vagy bolondnak tartani. 🙂

Barátság

Egy párkapcsolat csak úgy működik jól hosszútávon, ha a párunkkal nem csak szeretők vagyunk, hanem barátok is – mégpedig a legjobbak. Ez sem olyasmi, ami varázsütésre terem elő a cilinderből, ugyanis minden nap tennetek kell azért, hogy ne csak a felszínt “kapargassátok”, hanem a valódi mélységekig meg tudjátok ismerni egymást. Ha illetek egymáshoz, akkor akarva akaratlanul, szinte automatikusan léptek arra az útra, ami elvezet titeket ahhoz, hogy akár egy életre szóló barátságot kössetek egymással. Ez által sokkal könnyebben vehetitek az esetleges akadályokat és sokkal intenzívebben tudjátok megélni az örömteli pillanatokat is.

Kommunikáció

Már szinte közhelyesnek számít, de tény, hogy egy kapcsolatban fontos, hogy őszintén beszéljünk egymással az érzéseinkről, gondolatainkról, elképzeléseinkről. Nem csak azért, hogy ki tudjuk fejezni az egymás iránti szeretetünket, odaadásunkat, hanem azért is, hogy tudatni tudjuk, hogy milyen szükségleteink, elvárásaink vannak egy kapcsolaton belül. Nem hiába mondják, hogy néma gyereknek az anyja sem érti a szavát. A folyamatos, őszinte kommunikációval rengeteg felesleges problémától kímélhetitek meg magatokat és ahelyett, hogy ezeken rágódnátok, sokkal több időt tudtok a pozitív dolgokra fordítani és több energiátok marad arra, hogy szeressétek egymást. 🙂

Ezeken túlmenően pedig fontos, hogy magatok alakítsátok ki a saját szabályaitokat. Ne azt nézzétek, hogy más kapcsolatok milyenek, hogy működnek, ne hasonlítsátok magatokat másokhoz. A ti filmetekben ti vagytok a főszereplők és a rendezők is egyben, a filmetek pedig olyan lesz, mint amilyennek megálmodjátok – feltéve, ha van bátorságotok leforgatni. 🙂

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *