Így készül a karácsonyi sütipecsétes keksz

Mint ahogy már említettem, nálam nem telhet el Karácsony gasztrojándékok nélkül. A tavalyelőtti trüffel golyóimat nem örökítettem meg az utókornak, a tavalyi sütipecsétes kekszeimről viszont már lőttem egy sorozatot – és szerencsére még a recept is megvan. 🙂 Én a Butlersben szereztem be a kekszpecsétet, ahogy láttam sajnos most már nem árulják, legalábbis a “Merry Christmas” feliratosat, de ugyanezt például a Nosalty webshopjában is lehet kapni – itt, ha készleten van. Ugyanitt találhatsz hozzá egyszerű mézeskalács tészta receptet, ami szépen enyhén barnás színű lesz a mézeskalács fűszerkeverék miatt. Én tavaly az urban:eve.hu-ról – egészen pontosan innen – szedtem a receptet, amit végülis elkészítettem. Abszolút jól működött a dolog, zökkenőmentesen zajlott az elkészítés és a végeredményt illetően sem volt okom panaszra. Miután kitapasztaltam a pecsételés technikáját, nagyon szépre sikerültek a kekszek, amik finomak is lettek – többször is leteszteltem. 🙂

Hozzávalók: 27 dkg puha vaj – 22 dkg cukor – 2 nagy tojás – 1 tk vaníliakivonat – 40 dkg liszt – 1/2 tk sütőpor (ne használj ennél többet, mert “túlkel” a tészta) – 1/ tk só

Elkészítés:

A vajat a cukorral keverd habosra, majd add hozzá a tojást és a vaníliakivonatot. (Én 1 zacskó vaníliás cukrot használtam.) A lisztet a sütőporral és a sóval keverd össze, majd add hozzá a vajas masszához. Gyúrd össze és figyelj oda rá, hogy ne legyen túl kemény, de azért ne ragadjon túlzottan – tudod, csak érzéssel. 🙂 Ezután folpackba téve min. 2 órát pihentesd a hűtőben. Tedd lisztezett deszkára és kicsit gyúrd át, hogy a kezed melegétől ismét átpuhuljon. Nyújtsd ki és a lisztbe mártott formákkal szaggasd ki, majd tedd sütőpapírral (vagy alufóliával) bélelt tepsibe. A recept szerint ennél a pontnál jön a pecsételés, én a szaggatás után, még a gyúródeszkán végeztem el ezt a műveletet. (A pecsételéskor jól bele kell nyomni a tésztába, mert különben nem fog szépen látszani a minta.) 180 °C-on előmelegített sütőben 8-9 percig süsd készre. Nekem 40-60 db kisebb vagy 30 db nagyobb jött ki ebből a mennyiségből. Ha esetleg csak fél adagot szeretnél készíteni, akkor az összegyúrt tésztát felezd el,  folpackba téve alakítsd koronggá és tedd a hűtőbe. Semmi baja nem lesz és akár négy nap múlva sem lesz késő ahhoz, hogy felhasználd. – írja az urban:eve.hu.

Saját képeim a 2015-ös sütipecsétes keksz gyártásról 🙂

Te készítettél már sütipecsétes kekszet? Neked hogy sikerült?

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *