Honnan ered a péntek 13 babonája?

Cool Cat - Wallpaper High Definition High Quality Widescreen.jpg

Ha egy hónap tizenharmadik napja péntekre esik, akkor kevés olyan ember van a világon, akinek ne jutna eszébe a babona, mely szerint ez a nap szerencsétlenséget tartogat a számunkra. Ám a néprajzkutatók szerint hivatalosan sosem létezett olyan hiedelem, ami ezt mondaná, csupán két egymástól független babonának köszönhető ez a téveszme, melyek időközben összeolvadtak a fejünkben – az egyik az elátkozott 13-as szám, a másik pedig a balszerencsés péntek babonája.

13-as szám jelentése

A 13-as számtól való félelem olyan elterjedté vált, hogy ennek a jelenségnek már elnevezést is adtak, ez nem más, mint a triszkaidekafóbia. Ha beleássuk magunkat a témába, akkor azt tapasztaljuk, hogy a 13-as szám szerencsétlen mivoltát sokféleképpen magyarázzák. Ezek közül az egyik, hogy a 12-es sok helyen a tökéletesség szimbólumának számít, ennél fogva úgy tartják, hogy az utána következő 13-as csakis eredendően rossz dolgokat rejthet magában. Ezt alátámasztja az utolsó vacsora bibiliai története is, ahol 13-an ülnek asztalhoz és a jelenlévők közül az egyik Júdás, Jézus árulója. A viking mitológiában is találhatunk egy ehhez hasonló történetet, ahol Odin és 11 társa tart lakomát, míg azt tönkre nem teszi tizenharmadikként Loki, a viszály istene.

A péntek balszerencséjének eredete

A pénteken örök nyomott hagyott a tény, hogy annak idején, az ókori Rómában, majd később a középkori Angliában is rendszerint péntekenként tartották a kivégzéseket. Értelemszerűen így többek között Jézus keresztre feszítése is erre a napra esett, de egyes kutatók szerint a bibliai Ádám bűnbeesése és Ábel meggyilkolása is pénteken történhetett. Ám ez a nap nem csak a keresztények között számított balszerencsésnek, hanem bizonyos mértékben a pogány kultúrákban is, ők ugyanis a hét ötödik napját, azaz a pénteket tartották szentnek. Emiatt úgy gondolták, hogy aki ilyenkor belekezd valamibe, például utazásba vagy más fontos tevékenységbe, akkor az megbűnhődik amiatt, hogy a napot nem az isteneknek szentelte.

Péntek 13 a tapasztalatok szerint

Az elmúlt pár évtizedben több tanulmány is született péntek 13-ával kapcsolatban, melyek azt vizsgálták, hogy valóban olyan szerencsétlen-e, mint ahogy mi azt gondoljuk. A közlekedési baleseteket alapul véve az eredmények néhol alátámasztják, néhol pedig megcáfolják a babonát, de a kutatók egyetértenek abban, hogy az átlagostól eltérő adatoknak nem a dátum, hanem a fejünkben élő negatív gondolatok az oka. Így amikor a baljóslatú napokon kevesebb baleset történik, az arra utal, hogy ilyenkor sokkal óvatosabbak vagyunk, amikor meg több, az meg annak köszönhető, hogy a babona feszültséget kelt bennünk.

Mindenesetre a péntek 13-át nem kerülhetjük el, hiszen minden évben legalább egyszer, de legfeljebb háromszor át kell élnünk, ha akarjuk, ha nem, így hát a saját érdekünkben jobban tesszük, ha minél előbb megbarátkozunk vele. Az idei dupla év lesz, ugyanis január után októberben is péntekre fog esik a tizenharmadika. A saját tapasztalataim alapján számomra se jó, se rossz ez a mások által bűvösnek tartott nap, így annyira nem tudom átérezni a nagy felhajtást, amit körülötte csapnak. Bár a mai napom azzal kezdődött, hogy munkába menet elcsúsztam a jégen, de én ezért nem péntek 13-át hibáztatom, hanem az esőt, ami leesett az éjjel és magamat, amiért nem voltam óvatosabb. Ettől függetlenül kíváncsian várom, hogy még mit tartogat számomra a nap, ha jó, ha rossz, állok elébe. 🙂

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *