Mi az a hangfürdő?

hangtalak

Egyik reggel, miközben a szokásos útvonalamon haladtam a munkahely felé, a kezembe akadt egy szórólap, ami egy csoportos hangfürdőt reklámozott. Azelőtt soha életemben nem hallottam erről a kifejezésről, így rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Mivel reggelente minden egyes percem ki van számolva, így nem volt időm arra, hogy engedve a csábításnak tüzetesebben megnézzem, így csak gyorsan átfutottam és zsebre vágtam a papírt. Később, amikor volt időm egy kis szusszanásra, elővettem és alaposabban átolvastam, hogy mit is ír ez az érdekes szórólap. Kiderült, hogy amiről szó van, az tulajdonképpen nem más, mint egy hangterápia, aminek számos jótékony hatása van az emberi szervezetre, többek között segít a stresszoldásban, a gondolatok elcsendesítésében és az érzelmi feszültség oldásában is.

A hangterápia vagy más néven a rezgésterápia egy alternatív gyógymód, melynek során a különböző hangok és hanghatások pozitív hatásait használják fel a gyógyításhoz. Ez nem egy, a modern kor által újonnan felfedezett módszert takar, a hangok jótékony hatását ugyanis már évezredek óta ismeri az emberiség. Többek között az ősi tibeti, kínai, egyiptomi, görög és japán kultúrában is találhatunk példát a különböző hanghatások tudatos alkalmazására. Ebből is látszik, hogy minden korban, már a kezdetek kezdetén is kerestük lelkünk harmóniáját, hogy meg tudjuk találni azt a nyugalmat, mely megszabadít minket a negatív gondolatoktól, a szorongásoktól és más érzelmi feszültségektől is.

A hang tulajdonképpen egy rugalmas közeg mechanikai rezgése, ami hullámokban terjed tovább és a fülünkbe jutva a rezgő levegőrészecskék megrezegtetik a dobhártyánkat, amit az agyunk hangként érzékel – írja a Wikipédia. A hang tehát tulajdonképpen egy magas rezgésű energia, amelynek ereje van, ám nem csak gyógyíthat, hanem rombolhat is – gondoljunk csak olyan hanghatásokra, melyek rossz érzéseket keltenek bennünk. Ezek elől ösztönösen menekülünk, míg azokat a hangokat – zenéket, ritmusokat, hangszereket – melyek kellemesek a fülünk számára, automatikusan keressük. Ezt felismerve, a hangterápia során a hangokat tudatosan alkalmazzák azzal a céllal, hogy pozitív gondolatokat, érzelmeket keltsenek bennünk.

Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a világmindenség színültig energiafolyamatokkal van megtöltve, tehát tulajdonképpen minden, amit érzékelünk, a fény, a szél, az illatok, a beszéd vagy a gondolatok átadása is mind, mind energiaáramlás. Az összes keleti filozófia és gyógymód alaptanítása az, hogy ha harmóniában élünk a természet törvényeivel, akkor egészségesek és lelkileg is kiegyensúlyozottak leszünk, mivel ez esetben az energia szabadon és egyenletesen tud áramolni a testünkben. Ám ahogy az áramlásba valamilyen zavar, gát keletkezik, felbillen az energia egyensúlyunk és az érzelmeink is labilissá válnak – így alakul ki bennünk a harag, a félelem, az idegesség és a szomorúság is. A hangterápia lényegében ezeket a gátakat hivatott felszabadítani, hogy az energia szabad áramlásával visszanyerjük a testünk és a lelkünk egyensúlyát.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *