Így készítsd el a zabkorpás túrógombócot

gyuros_turogomboc.jpg

A zabpelyhes túrógombóc is azon receptek közé tartozik, melyeket egyszerűen nem lehet elfejteni, ezt a kitüntetést pedig természetesen nem mással, mint az ínycsiklandó ízével érdemelte ki. Az, hogy én már jó ideje nem készítettem el, csak annak köszönhető, hogy nem vagyok a konyhatündérek gyöngye és amikor alkalomadtán birtokba veszem a konyhát, akkor is csak a jól megszokott ételeket készítem el, melyek többnyire nem édességek. (Kép forrása: Fitbuilder)

Mivel nem vagyok édesszájú, így csak ritkán kívánom meg az ilyesfajta finomságokat, ám pont a napokban kapott el a kivételes érzés, hogy ennék egy kis túrógombócot. Ilyenkor számomra nem kérdés, hogy az alternatív megoldást választom, így találtam rá annak idején erre a zabpelyhes változatra is, melyet most megosztok veletek. 🙂

Hozzávalók: 500 g túró – 2 tojás – 100 g zabkorpa – 1 csipet só – prézlihez: 100 g zabkorpa – pici olaj – víz – tálaláshoz: 1 doboz 10%-os tejföl (vagy joghurt) – édesítő – vanília aroma

Elkészítés:

A túrógombócok elkészítése nagyon könnyű, ugyanis a hozzávalókat – tehát a túrót, a tojást, a zabkorpát és a sót – egész egyszerűen összekeverjük és kb. egy órán keresztül állni hagyjuk a hűtőben. Miután letelt az idő, a túrós egyvelegből szép golyókat formázunk. Hogy ez gördülékenyen menjen, érdemes az ujjainkat és a tenyerünket is bevizezni picit. Ha ezzel megvagyunk, akkor óvatosan enyhén lobogó vízbe helyezzük a golyókat és kb. 8-10 percig főzzük őket. Fontos, hogy a víz ne legyen zubogósan forró, mert akkor szétesnek, de ne is legyen csendesen langyos, mert akkor meg eláznak. Akkor jó tehát, ha a víz egyenletesen forrásban van. Közben 100 g zabkorpát kis olajon megpirítunk egy serpenyőben. Miután szép aranybarnává vált, apránként pici vizet adagolunk hozzá, amitől megszívja magát és puha lesz. Ezután kicsit még pirítjuk, majd levesszük a tűzről. Végül a túrógombócokat beleforgatjuk a zabkorpás “prézlibe” és édesítővel, illetve vanília aromával ízesített tejföllel vagy joghurttal tálaljuk.

Egészségedre! 🙂

A kép és a recept forrását itt találod.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *