Egy csodálatos találmány, a filofax

New-Vintage-Loose-Leaf-font-b-Refillable-b-font-Wool-Felt-Spiral-Weekly-Planner-Notebook-Filofax.jpg

Be kell, hogy valljam, eleinte nem értettem a filofax-ok körüli nagy felhajtást, ami számomra hosszú időn keresztül abszolút indokolatlan volt. Sőt, amikor először meghallottam a kifejezést, azt sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák, nem ám azt, hogy most mitől is kellene hanyatt vágnom magam. Amikor később megakadt rajtuk a szemem és utánuk olvastam a neten, rájöttem, hogy a filofax nem más, mint egy gyűrűs határidőnapló, melynek a lapjai cserélhetőek. Ez elég jól hangzott, ám a pofátlanul magas áruk nem tette őket barátságosabbakká a számomra. Sőt, egyenesen kikértem magamnak és szó szerint meg voltam botránkozva, hogy ezért? ennyit? ki van zárva! Persze nem mintha akartam volna venni egyet, de hát akkor is! Felháborodásom az egész emberiség nevében fakadt ki belőlem. 🙂

A filofax-okkal kapcsolatos ellenérzéseim meglepően sok ideig változatlanok maradtak, míg nem állandóan azon kaptam magam, hogy sóvárogva nézegettem őket a különböző webshopok virtuális polcain és egyre csak az járt a fejemben, hogy hogyan szerezhetnék be egyet, anélkül, hogy adósságba kellene vernem magam. Mert hát be kellett látnom, hogy a filofax-ok tényleg nagyszerű találmányok, ugyanis a sima füzetekkel és határidőnaplókkal kapcsolatos legnagyobb problémámra kínáltak megoldást: ha bármelyik oldalt elrontom, akkor nem kell csúnyán kitépkedni, hanem elég egyszerűen kiszedni a lapot és a helyére tenni egy másikat. Zseniális! 🙂 Arról nem is beszélve, hogy míg egy sima füzetet idővel eldob az ember, addig egy filofax örök életű lehet, aminek a lapjait úgy variálom, ahogy szeretném. Sőt, azokat akár a saját igényeimnek megfelelően én magam is elkészíthetem.

A számos nagyszerű előnye ellenére azonban még mindig sokalltam az árát és nem tudtam túltenni magam azon, hogy némelyik 20.000 Ft (!) körül mozog. Naná, hogy pont az, amelyik tetszett nekem, de úgy voltam vele, hogy ha már veszek, akkor olyat veszek, amiben örömömet lelem. Ez nálam minden vásárlás esetében alapelv, de sehogy sem vitt rá a lélek, hogy ennyi pénzt adjak érte, úgyhogy egy jó darabig pont került ennek az ügynek a végére. Aztán nem sokkal később felfedeztem egy Facebook csoportot, a FlyFilo-t, ahova olyan emberek csatlakoznak, akiknek van filofax-uk vagy szeretnék, hogy legyen. Onnan kaptam a tippet, hogy érdemes külföldi oldalakon is nézelődni, ugyanis ott potom pénzért hozzájuk lehet jutni. Így találtam rá az AliExpress-re, ahonnan végülis megrendeltem egy számomra szimpatikus filofax-ot mindössze 15.21 $-ért, azaz 4.390 Ft-ért. Én végül az A5-ös méret mellett döntöttem és ebből a típusból választottam ki a szürkét. Közben egy lyukasztót is rendeltem a www.krenn.hu oldalról, egészen pontosan ezt – így utólag belegondolva elég vicces, hogy a lyukasztó többe került, mint maga a filofax. 🙂

Ezek után már csak ki kellett várnom a szállítási időt, ami a külföldi rendelések esetében sajnos nem két nap. Ez most sem volt másképp, úgyhogy igyekeztem türelmesen várakozni, már amennyire ez lehetséges olyan dologgal kapcsolatban, amit nagyon szeretne az ember. 🙂 Hogy ne legyen olyan egyszerű, egy kis bizonytalanság is becsúszott a gondos számításaimba, ugyanis a rendelést követően csak egy kósza e-mailt kaptam, melyben egy mondattal tájékoztattak, hogy a csomagom elküldésre került, de aztán se kép, se hang. Mivel a rendelésemet január 6-án adtam le, így 23-án, azaz tegnap előtt már kezdtem kétségbeesni és biztosra venni, hogy útközben tuti elveszett a filofax-om és én leszek az egyetlen a világon, akinek nem lesz. Ráadásul ismeretlen okok miatt belépni sem tudtam az oldalon a fiókomba, hogy meg tudjam nézni, mi hír van a csomagom felől.

Közben az univerzum megszánta a nyugtalan lelkemet és a segítségemre sietett, ugyanis a FlyFilo csoporton belül hasznos infókat kaptam az AliExpress-es rendelésekkel kapcsolatban és csodával határos módon utána be tudtam lépni az oldalra is, ahol elégedetten nyugtáztam, hogy a filofax-om már Magyarországon van, egyenesen úton hozzám. 🙂 Nagy örömömre szolgált, hogy tegnap már a saját kezemben tarthattam és végre élőben is gyönyörködhettem benne. Azóta mindenhova magammal viszem, most is épp a táskámban pihen. Eddig minden jel arra mutat, hogy elválaszthatatlanok leszünk. 🙂 Mivel rendszeresen készítek nyomtatható cuccokat, így nem is volt kérdés, hogy a filofaxom-ba is saját magam fogom elkészíteni a “belevalókat”. Már a rendelést követően elkezdtem tervezgetni az egyes oldalakat, ezek jelenleg még tesztelés alatt állnak, de amint tökélyre fejlesztem őket – vagy legalábbis elfogadhatóra 🙂 -, fel fognak kerülni a blogra.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *