Maggie Gobran: A kairói Teréz anya

Maggie Gobran A kairói Teréz anya.jpg

Nemrég fejeztem be Maggie Gobran életrajzát feldolgozó olvasmányt, mely rendkívül elgondolkodtató történet volt a számomra. A jómódú családból származó hölgy ugyanis addigi életét teljesen felszámolva és szinte az egész vagyonát rááldozva úgy dönt, hogy segít a kairói szegényeken, hogy azok sokkal boldogabb, higiénikusabb és tudatosabb életet élhessenek. Ez korántsem olyan egyszerű, mint ahogy azt mi, hétköznapi emberek gondoljuk, hiszen míg számunkra alapvető, hogy kényelmes cipő van a lábunkon, hogy pihe-puha ágyban alszunk, hogy tiszta vizet iszunk és hogy étel van az asztalunkon, addig számukra ezek egytől egyig luxusnak számító dolgok, melyekre csak titkon vágyhatnak.

Olvasás közben felmerült bennem a kérdés, hogy egy ilyen világban felnövő ember vajon mer-e egyáltalán álmokat dédelgetni magában vagy a vágyait megpróbálja inkább elnyomni, hogy kevésbé okozzon neki fájdalmat szembesülni a valósággal. Erre sajnos nem kapunk kielégítő választ, mint ahogy arra sem, hogy egészen pontosan mi visz rá egy meglehetősen vagyonos és karrierista nőt arra, hogy meghozza sorsfordító döntését és önként elvonuljon a világ egyik legigénytelenebb szegletébe, a bűzben és mocsokban élő zabbalinok közé. Valóban az Istenbe vetett hite volt olyan sziklaszilárd, hogy szentül hitte, ő kéri erre? Vagy inkább az a magyarázat, hogy a gazdag világban nem találta meg a saját boldogságát? Csak a szegényeknek volt szüksége rá vagy neki is szüksége volt rájuk? És ha ez utóbbi áll közelebb a valósághoz, akkor vajon mennyire tekinthető önzetlen tettnek a döntése?

A könyv elolvasása után bennem számos ehhez hasonló kérdés nyitott maradt, ami miatt nem éreztem elég mélynek az életrajzot. Nem kaptam ugyanis teljes képet arról, hogy pontosan mi zajlott le Maggie fejében és lelkében, amikor meglépte ezt a komoly lépést, mert nem tudtam azonosulni azzal a magyarázattal, melyet a könyv felkínál az olvasónak. Ennél sokkal felületesebb összegzést kapunk a szegények problémáiról, élhetetlen életkörülményeiről, Maggie életének főbb eseményeiről, tevékenységéről és elért eredményeiről. Mindezek ellenére nem bánom, hogy a kezembe vettem a könyvet, főként, hogy ez előtt még nem hallottam a kairói Teréz anya munkásságáról, nagyszabású terveiről és kiemelkedő sikereiről. Emellett az is az olvasmány mellett szól, hogy sorai számos bölcs gondolatot csillantanak meg a kitartásról, a nagylelkűségről és a szeretetről, melyek a mi életünkhöz is adhatnak egy kis pluszt.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *