Különleges ízélmények Pécs sushi bárjában

DSC_00551.jpg

Nemrég volt szerencsém megkóstolni a sushi-t, ami többek között azért volt nagy öröm a számomra, mert már régóta kíváncsi voltam az ízére. A nagy vállalkozásra a lehető legjobb helyet választottuk, ami a Pécs Sushi Bárjaként ismert Ocean’s volt. Az étterem Pécs, Citrom utca 7. szám alatt található, viszonylag központi, mégis csendes környezetben. Amikor megérkeztünk, rajtunk kívül csak ketten voltak, de aztán az újonnan érkező emberek szép lassan betöltötték a teret, ami végülis nem volt meglepő azt tekintve, hogy viszonylag kis alapterületű helyről van szó. Ez mégsem keltett nyomasztó vagy kellemetlen érzéseket bennünk, a rendkívül barátságos és nagy szakértelmű kiszolgálás ugyanis maximálisra növelte bennünk az elégedettséget.

Mivel a sushizás terén abszolút kezdők voltunk, így az étlap böngészésekor nagy tanácstalanság lett úrrá rajtunk. Ezt felismerve, a pult mögül azonnal a segítségünkre sietett egy kedves férfi és széleskörűen tájékoztatott minket az étlapon szereplő ételekről. Bár nem derült ki számunkra egyértelműen, de úgy sejtettük, hogy a tulajjal beszélgetünk. Nem csak az érkezésünkről, hanem később is nagyon figyelmes volt velünk, “újoncokkal” és válaszolt minden egyes kérdésünkre, amely időközben felmerült bennünk. Az evőeszközként használatos pálcikákról is mondott néhány szót és az azokkal való étkezés technikáját nem csak, hogy elmagyarázta, hanem meg is mutatta nekünk. Őszintén szólva, ha ő nincs, akkor nem biztos, hogy meg tudtuk volna enni a sushi-t – legalábbis kulturáltan nem. 🙂

Ami az ételeket illeti, mi a különböző ízű nigiri sushi-k mellett döntöttünk, melyek tulajdonképpen különböző feltétű, ovális alakú rizsgombócok voltak. A kedves férfi ajánlására egy közös, nagy méretű, kerek, forgatható tálon kaptuk őket, ami már önmagában nagyon különleges látványt nyújtott. Mint kiderült számunkra szójaszósz, wasabi és néhány gyömbérszelet is járt a vacsoránkhoz. Ez utóbbi arra szolgált, hogy a különböző ízű nigirik közben elfogyasztva megnöveljék az egyes falatok ízhatását. Az igazat megvallva én túl intenzívnek éreztem az ízét, főként, hogy a teám is gyömbéres volt, amit az étel mellé kértem. A wasabi zöld színű tormára emlékeztetett és mivel tudtuk róla, hogy nagyon csípős, így csínján bántunk vele. Összességében mindkettőnknek ízlettek az ételek, az italok, elégedettek voltunk a hellyel és tényleg hálásak voltunk az átlagosnál barátságosabb kiszolgálás miatt.

Csillapítva a kíváncsiságomat, itthon lelkes olvasásba kezdtem, hogy bővítsem a tudásomat a sushi történetéről, fajtáiról és a köré épülő kultúráról. Mint ahogy az sok mindenre jellemző a világon, a sushi kialakulása is csupán a véletlen műve volt. A halszeleteket eredetileg rizzsel és sóval együtt becsomagolták, kövekkel átpréselték majd elásták, mely módszer tulajdonképpen a halak tartósítását szolgálta – és a mai napig is szolgálja – Délkelet-Ázsiában. Az eljárás lényege, hogy a rizs erjedése során keletkező ecet aminosavakká bontja le a halat, melynek köszönhetően az nem romlik meg. Érdekes módon az erjedt, savanykás ízű rizst kezdetben nem fogyasztották el, csak miután Kínára ínséges idő köszöntött és a túlélés érdekében kénytelenek voltak megenni azt is a hallal együtt. Ekkor derült ki számukra, hogy a rizs és a hal ízletes kombinációnak bizonyul és valószínűleg innentől kezdték el rendszeresen fogyasztani azokat. A kezdeti történetét követően a sushi olyan népszerűvé vált a japán emberek körében, hogy számukra ez az étel képviseli az umami elnevezésű ízt, amit az ötödik alapíznek tartanak az édes, a sós, a savanyú és a keserű mellett.

A sushi ma már nem sokban hasonlít a hagyományos változatra, ugyanis időközben sokat fejlődött és egyre kifinomultabbá vált az elkészítés módja. Ez azt eredményezte, hogy ma már több száz különböző ízű és formájú sushi közül válogathatunk. Ezek közül a legnépszerűbbeket érdemes ismernünk, ha arra készülünk, hogy megkóstoljuk őket. Az előzetes tájékozódás után ugyanis könnyebben tudunk választani a sushi bár kínálatából, ezt az oldalt átolvasva például szépen képbe kerülhetünk.

Ha nem Japánban eszünk sushit, minden bizonnyal nem kell véresen komolyan vennünk a fogyasztásához szorosan kapcsolódó etikettet, de azért nem árt tisztában lennünk vele. A japán kultúrában nincs egyértelmű megfelelője a “jó étvágyat!” kifejezésnek, az étkezés megkezdése előtt ők csak annyit mondanak, hogy Itadakimasu, ami annyit jelent, hogy elfogadom vagy hozzákezdek. Az európai hagyományos éttermekkel ellentétben ott nem egymás után hozzák ki az egyes fogásokat, hanem egyszerre tálalják fel őket. Számítsunk rá, hogy a sushi-k elfogyasztásához pálcikákra lesz szükségünk, ami először lehet, hogy kissé riasztó, ha még sosem próbáltunk meg enni velük. Bár általában az éttermekben felkínálnak számunkra “rendes” evőeszközöket is és tájékoztatnak minket, hogy végső esetben akár puszta kézzel is megfoghatjuk a falatokat. Ennek ellenére érdemes kísérleteznünk a pálcikákkal is, ha másért nem, azért mert ez által a sushievés nem csak különleges ízélmény lesz, hanem rendkívül jó móka is, mely sok-sok nevetést garantál a számunkra. 🙂

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *