Ismerd meg az Eperfa játékokat

29644362380_8f17cf30cd

Ma találkoztam először ezekkel a különleges játékokkal, melyeket az Eperfa márkanév alatt árul egy iparművész, egy textilművész és egy közgazdász lány – tisztességes nevükön Anna, Emese és Nóri. Első blikkre engem a finom színárnyalataikkal és a kedves formáikkal fogtak meg a játékok, illetve az is rendkívül szimpatikus a számomra, hogy egytől-egyig természetes faanyagból készülnek. Egy kis utánaolvasással megtudhatjuk, hogy a lányok minden alapanyagot Magyarországról szereznek be és olyan fafajtákat használnak fel, melyekből egyébként hozzájuk méltatlan módon tűzifa lenne. Az ő közbelépésükkel ezek a fák egy nemes cél érdekében újra hasznossá és ez által értékessé válhatnak.

Az Eperfa játékok többnyire állatokat, növényeket és házakat formálnak, de komplett horgászfelszerelés és hagyományos játékokat magába rejtő kreatív játékház is szerepel a kínálatukban. Bármire is bukkanjunk rá náluk, biztosak lehetünk benne, hogy minden egyes termékük egyedi, gyermekbarát és valamilyen formában kapcsolódik a Balatonhoz, illetve a budai Hegyvidékhez. A játékok tervezése a területet leginkább ismerő szervezetek – azaz, a Magyar Madártani Egyesület, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Pilisi Parkerdő és a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút – közreműködésével és az ő tudásanyaguk felhasználásával zajlik. Egyes fajátékok a magyar vizekben előforduló halfajokat ábrázolják, mások a Magyarországon élő madarak tojásait vagy az itt őshonos fákat. Ezeket a játékokat a gyermekeink kezébe adva, nem csak szórakozást adunk nekik, hanem egyben tudást is, hiszen általuk jobban megismerhetik az őket körülvevő világot.

Az is rendkívül pozitív gondolat, hogy a játékok nagy részét megváltozott munkaképességű vagy szociálisan hátrányos helyzetű emberekkel készíttetik, mert hisznek abban, hogy mindenki tehetséges valamiben, csak lehetőséget kell biztosítani ahhoz, hogy ez megmutatkozhasson. Az elveik között szerepel az is, hogy minden általuk felhasznált alapanyagot Magyarországról szereznek be, de emellett arra is odafigyelnek, hogy hazai gyártókkal dolgozzanak együtt, ezzel támogatva a hozzájuk hasonló kisvállalkozásokat. Sőt, mi több, még azt is szem előtt tartják, hogy a játékokat készítő műhelyek közel legyenek egymáshoz és így a gyártáshoz nélkülözhetetlen szállítást a minimálisra csökkentsék, ezzel is védve a környezetet a felesleges terheléstől.

Ami a színeket illeti, a játékokat a Balaton párás zöldjeivel, az ottani naplementék szürkés rózsaszínjével és a budai hegyek ezerárnyalatú kékjével pecsételték meg, ezzel is erősítve azok természetes mivoltát. Minden egyes darab jól kombinálható és mivel a játékok egymásra épülnek, azok korosztálytól függően a gyerekek egyéni fejlődéséhez igazíthatóak. Mindezt összevetve igazán igényes, szeretetteljes és ezzel együtt ütős koncepciót alkotott fajátékaival az Eperfa, mely felhívja gyermekeink figyelmét a természet értékeire és minket, felnőtteket is arra nevel, hogy vegyük észre a körülöttünk élő szépséget.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *