Hogyan lendülj túl az alkotói válságon?

pexels-photo-373883

Néha előfordul, hogy az agyunk hosszabb-rövidebb időre leblokkol és egyszerűen nem áll rá az alkotói pályára. Ilyenkor jobb hagyni a dolgot és nem erőltetni azt, ami nem megy. Az ihlet rendszerint előbb-utóbb megérkezik, amikor ő úgy dönt. Bármennyire is szeretnénk, sajnos nem tudjuk befolyásolni az útját és nincs ráhatásunk arra, hogy felgyorsítsuk vagy lelassítsuk a ritmusát. Néha megállíthatatlanul ránk töri az ajtót és nem tudunk lépést tartani vele, máskor meg úgy kell imádkozva előcsalogatnunk a rejtekhelyéről. Ha ez utóbbi a helyzet és tehetetlen vagy az üggyel kapcsolatban, akkor ideje egy kicsit megállnod, megvizsgálnod a helyzetet és kitalálnod, hogy mi a legmegfelelőbb lépés a megoldáshoz vezető úton.

Tárd fel az okot

Először is fontos, hogy tisztában legyél az okkal, ami miatt az alkotási kedv nagy ívben elkerül téged. Kevesebb időd jut az inspirálódásra? Valami más fontosabbá vált a számodra? Vagy egyszerűen csak nincs elég motivációd? Bármi is legyen az, ami meggátol a munkádban, csípd fülön és próbálj meg a mélyére látni. Néha ugyanis a valódi gátló tényezők alaposan elrejtőznek előlünk és csak hosszas vizsgálódás után bukkannak a felszínre.

Csinálj valamit másképp

Ha mindig ugyanazt csináljuk, akkor mindig ugyanaz fog történni velünk – tartja a mondás. Bármi miatt is változott meg a hozzáállásod, ha nem változtatsz a napi rutinodon, valószínűleg minden marad úgy, ahogy van. Néha azonban elég az is, ha a gondolatainkat átszűrjük egy óriási láthatatlan szűrőn keresztül. A cél az, hogy a jókat megtartsuk, a kevésbé jókat pedig – levonva belőlük a tanulságokat – elengedjük.

Beszélgess

Mindig vannak emberek, akik a legjobbat hozzák ki belőlünk, akik akarva-akaratlanul is inspirálnak minket vagy csak szimplán jó velük beszélgetni, mert utána úgy érezzük, hogy többek lettünk, mint előtte voltunk. Az alkotói válság időszakában érdemes minél több időt eltöltened ilyen emberek társaságában, ugyanis nekik biztos, hogy lesz számodra néhány lelkesítő gondolatuk, melyekből erőt és talán inspirációt is meríthetsz.

Foglald el magad

Bár furcsának tűnhet, de néha tényleg akkor jön a megoldás, ha elfordítod a figyelmedet és nem foglalkozol a problémával. Nem azért, mert lemondasz róla, hogy valaha is megoldod vagy mert karba tett kézzel várod a csodát. Egyszerűen néha szükség van arra, hogy kiszellőztessük a fejünket és helyet csináljunk benne az új impulzusoknak, ötleteknek netán ismeretségeknek, melyek ismét termékennyé tesznek minket.

Csak állj neki

Néha az a legjobb, amit tehetsz, hogy – bármiről is legyen szó – csak nekiállsz és csinálod. Úgy, ahogy akkor és ott meg tudod csinálni. Lehet, hogy az ihlet időközben jön meg, akkor, amikor a legkevésbé számítanál a jelenlétére. Mindenesetre ne ostorozd magad és hagyj fel a maximalizmussal. Nem kell mindig a legjobbnak lenned, néha az is elég, ha “csak” jó vagy. 🙂

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *