Tegyél rendet a gondolataid között

pexels-photo-241558.jpeg

Végre valahára megérkezni látszik a kacagós, madárcsicsergős, pólóra vetkőzős jó idő, amikor már a puszta ténytől is jobb a kedvünk, hogy hét ágra süt a nap. Ilyenkor akarva akaratlanul is késztetést érzünk arra, hogy kitakarítsunk és rendet rakjunk magunk körül. Ez nem véletlen, hiszen valahol mindannyian érezzük, hogy egy másik fejezet kezdődik az életünkben és szükség van rá, hogy helyet csináljunk valami újnak, ami lelkesebbé, energikusabbá és életvidámabbá tesz. Miért ne tehetnénk meg ugyanazt belül is?

Nem csak, hogy megtehetjük, hanem érdemes is megtennünk, hiszen a belénk rögződött negatív gondolataink elhagyásával képesek lehetünk új lendületet adni a mindennapjainknak. Kevés kivételtől eltekintve általában úgy vagyunk kódolva, hogy ellenálljunk a 180 fokos változásoknak és csak fokozatosan, kis lépésekben engedjük be az életünkbe az új impulzusokat. Nincs tehát semmi baj azzal, ha te is a rendíthetetlen ellenállók táborát erősíted. Ilyenkor ugyanis a szervezet csak védekezik az olyan szituációkkal szemben, amikhez nincs hozzászokva, hiszen nem tudja, hogy azok milyen reakciókat váltanának ki belőle.

Sajnos a testünk alapból lusta és ha nincs noszogatva, a lehető legkevesebb energiából igyekszik megoldani mind a fizikai, mind a szellemi tevékenységét. Ha tehát nem lépünk közbe és nem adjuk ki neki az utasításokat, akkor marad a biztos, megszokott terepen, ahol lehet, hogy nem annyira érzi jól magát, de legalább nem érhetik meglepetések és nem kell plusz energiát belefektetnie az életbe. Ám ne felejtsük el, hogy mi irányítjuk a testünket és nem ő irányít minket. Ne hagyjuk hát megtéveszteni magunkat, az alacsony energiaszintű életvitel bár kényelmesnek tűnhet, de valójában soha nem hozza meg számunkra a boldogságot. Csak akkor ragadj le ott, ha nem vágysz többre.De ki ne vágyna arra, hogy az élet, amiben él, jó érzéseket keltsen benne és kielégítő legyen a számára?

Bármilyen eltökéltek is vagyunk, sok esetben negatív irányban befolyásolnak minket a körülöttünk él emberek, hiszen valahogy a rosszról mindenki szívesebben beszél. A jó dolgokat nem tartják olyan sokra, legalábbis nem tulajdonítanak nekik akkora hírértéket. A mai világban szinte az az elfogadott, ha rosszul érezzük magunkat, de legalábbis van legalább egy problémánk. Ez pedig megnehezíti, hogy másképp tekintsünk a világra és pozitívabban gondolkozzunk, mint mások. De a jó hír az, hogy az akadályoknak nem csak hátránya, hanem előnye is van, mégpedig az, hogy képesek erősíteni bennünk az elhatározásunkat.

Most jöjjön néhány negatív hatású mondat, melyek ha nem figyelünk eléggé, észrevétlenül férkőzhetnek be a fejünkbe és a jelenlétükkel megkeseríthetik az egész életünket. Sokszor előfordul, hogy annyira jól álcázzák magukat és olyan mélyre rejtőznek el, hogy nem tudjuk azonnal eltüntetni őket. Ilyenkor célravezetőbb lassan előcsalogatni a rejtekhelyükről és ahelyett, hogy erőszakkal próbálnánk meg kisöpörni a rossz berögződéseinket, jobban tesszük, ha nagyító alá tesszük és alaposan megvizsgáljuk őket, miközben felteszünk magunknak néhány fogós kérdést. Vajon mikor kerültek oda és miért vannak még mindig ott? Mi célt szolgálnak a jelenlétükkel és miért ragaszkodunk annyira hozzájuk? Ha ezekre a kérdésekre választ találunk, akkor már csak egy lépés választ el minket attól, hogy átalakítsuk őket olyan gondolatokká, melyek a javunkat szolgálhatják.

Nem vagyok elég jó.

Gyakran él bennünk a tévképzet, mely szerint csak akkor fognak szeretni, elismerni vagy megbecsülni minket, ha tökéletesek vagyunk. Mivel azonban a tökéletesség egy megfoghatatlan cél, ezért tulajdonképpen elérhetetlen. De ne aggódj, nem csak számodra, hanem az egész emberiség számára. Az, hogy elég jó vagy-e, nem azon múlik, hogy mit tudsz, mit értél el vagy milyen vagy. Csak és kizárólag attól függ, hogy elfogadod-e magad úgy, ahogy vagy, a hibáiddal, a hiányosságaiddal és a tökéletlenségeiddel együtt.

Így válhat a hasznodra a gondolat: Elfogadom, hogy nem vagyok tökéletes, de nem is kell annak lennem, hogy értékes legyek.

Erre nincs megoldás.

Ha sokáig egy adott problémával küzdünk, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy azért nem találjuk a megoldást rá, mert nincs. Azonban ez is csak egy rossz berögződés, ugyanis minden problémára van megoldás, csak meg kell találnunk azt. Sokszor inkább arról van szó, hogy nem jó helyen keressük, ugyanis előfordul, hogy a legváratlanabb helyen és időben bukkan fel. Legyél hát résen és vedd észre!

Így válhat a hasznodra a gondolat: Erre a problémára jelenleg nem találom a megoldást, de ez nem azt jelenti, hogy nincs. Ha keresem, előbb-utóbb megtalálom.

Ez így marad örökre.

Soha semmi sem marad úgy, ahogy van. Ez a tény elszomoríthat akkor, ha boldog vagy és megváltást jelenthet, ha egy kevésbé örömteli időszakot élsz. Bárhogy is legyen, mindig mindennek megvan a maga ideje, így hát élvezd ki azt, amiben éppen vagy. Az életünk sok-sok átmeneti időszakból áll, melyek automatikusan követik egymást. Erre rendszerint kevés ráhatásunk van, hiába akarjuk nagyon a változást, az mindig akkor jön, amikor készen állunk rá.

Így válhat a hasznodra a gondolat: Már huzamosabb idő óta így van, de ez nem azt jelenti, hogy örökre így marad. Ha eljön az ideje, változni fog a helyzet.

Nem vagyok jó semmiben.

Sokszor ezt a legkényelmesebb mondani, mert az önsajnálat nem kerül annyi energiánkba, mintha tennénk is ellene valamit. Hosszútávon sokkal inkább a javadra válik, ha tudatosítod magadban a tényt, hogy bizony mindenki jó valamiben – igen, még te is. A lényeg, hogy meg tudd találni azt a valamit, amiben jeleskedhetsz. Ehhez sokszor több mindent ki kell próbálnod, főként, ha teljes homály fedi a dolgot és még csak ötleted sincs arra vonatkozóan, hogy miben lehetnél jó. Fogd fel ezt egy belső utazásnak és élvezd ki minden egyes pillanatát.

Így válhat a hasznodra a gondolat: Mindenki jó valamiben. Én is. Csak meg kell találnom, hogy mi az.

Már rég nem itt kellene tartanom.

Ha jót akarsz magadnak, akkor sose hasonlítsd magad másokhoz, ugyanis rendszerint akkor fészkeli be magát a fejünkbe ez a gondolat, amikor ezt tesszük. Azonban nem tudhatjuk, hogy Juliska milyen áron érte el azt, amit elért. Lehet, hogy sikeres vállalkozást működtet, de ezen kívül semmi irigylésre méltó nincs az életében. Tényleg cserélnél vele? Hidd el, hogy pont ott tartasz, ahol tartanod kell. Mindig saját magadhoz mérd magad és azt figyeld, hogy neked milyen sikereid voltak eddig. Biztos vagyok benne, hogy sok mindenre büszke lehetsz már most is és nyugodtan felfoghatod úgy is, hogy ez még csak a kezdet.

Így válhat a hasznodra a gondolat: Nem hasonlítom össze magam másokkal, büszke vagyok arra, amit idáig elértem.

Már késő bármibe is belefognom.

Nem mindenki született meg úgy, hogy már a kezdetek kezdetén tudta, mit akar kezdeni az életével felnőtt korában. Sőt, még akiknek határozott elképzelésük volt róla, azok között is sokan meggondolták magukat és idővel valami másba fogtak bele. Az idő különben is szubjektív fogalom, csak mi magunk határozhatjuk meg, hogy számunkra mit jelent a “korán”, illetve a “későn” kifejezés. Nincs tehát általános szabály vagy előírás arra vonatkozóan, hogy mikor tanulhatunk valami újat. Sőt, a legjobb, ha egész életünk során törekszünk rá, hogy elsajátítsunk valamit, amit szívesen csinálunk. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy megkeressük, mi azt a tevékenység, ami örömmel tölt el minket.

Így válhat a hasznodra a gondolat: Sosincs késő belefogni valamibe, csak meg kell találnom mi az, amit szívvel-lélekkel szeretnék csinálni.

Nem tudom megcsinálni.

Bármibe is fogunk bele, fontos, hogy elhiggyük, nekünk is sikerülhet. Enélkül még a legnagyszerűbb vállalkozásunk is kudarcra van ítélve. Gondolj a korábbi sikereidre, elért eredményeidre vagy bármire, ami büszkeséggel és elégedettséggel tölt el. Ezek mind-mind erőt adhatnak ahhoz, hogy hinni tudj magadban és abban, hogy képes vagy megvalósítani a céljaidat.

Így válhat a hasznodra a gondolat: Eddig is sok mindenben sikeres voltam, megvan rá az esély, hogy ebben is az legyek, csak hinnem kell magamban. És én hiszek.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *