Hogyan fess természetes színű tojásokat?

easter-eggs

Húsvétkor mi ritkán szoktunk tojást festeni, mégis úgy gondolom, hogy ezek a természetes színekben pompázó tojások megérnek egy bejegyzést, hiszen olyan szépek! 🙂 A boltokban kapható tojásfestékekkel régóta össze vagyok veszve, mert túl kevés és túl intenzív árnyalatokat eredményeznek a végén. Szerintem sokkal jobb érzés a szemnek ránézni ezekre a pasztell színekben fürdő tojásokra, melyek között nem igen találunk két egyforma árnyalatot. Arról nem is beszélve, hogy milyen jó móka természetes anyagokat keresni és kikísérletezni velük a különböző színeket. Elnézegetve a képeket én máris kedvet kaptam ehhez. 🙂

Hogyan fessünk természetes anyagokkal?

Természetes színezőanyag bármilyen zöldség, gyümölcs lehet, de használhatunk kávét, teát, sőt még virágokat is. Bármelyiket választjuk, csak annyit kell tennünk, hogy a hozzávalókat vízbe tesszük, felforraljuk, majd 30 percig főzzük. A mennyiségeket nyugodtan meghatározhatjuk érzésre is, annyit kell csak szem előtt tartanunk, hogy fél literenként mindig adjunk a vízhez 4 evőkanál ecetet. Főzés után szűrjük le a víz tartalmát és a színes lébe mártsuk bele a főtt tojásokat. Mielőtt beletesszük őket, egy kis mosogatószerrel érdemes alaposan megmosnunk a felületüket, hogy eltűnjön róluk a koszos zsírréteg és így egyenletesen fogja be őket a “festék”. Minél tovább hagyjuk állni őket a vízben, annál szebb végeredményt kapunk. Érdemes időben nekiállnunk és akkor egy egész éjszakát is áztathatjuk a tojásokat. Végül étolajas törlőruhával töröljük át őket. A természetes színezőanyagokban az a jó, hogy sokféle árnyalatot el tudunk érni velük.

Most ide felsorolom, hogy melyikhez mit kell felhasználnunk:

Sárga

Legegyszerűbb módon őrölt kurkumával érhetünk el sárga színhatást, de a tojások halványsárgává válnak, ha citrom héjat, almahéjat, diólevelet vagy savanyú káposztát főzünk ki vízben.

Aranysárga

Ha aranysárgát szeretnénk elérni, akkor pedig sárgarépával próbálkozzunk. Másik lehetőség, hogy vöröshagyma héját kifőzzük és timsót adunk hozzá.

Narancssárga

Ha narancssárga tojásokat szeretnénk, akkor  8-10 evőkanál pirospaprika őrleményttegyünk a vízbe.

Zöld

A zöld színt sok növény főzetéből kinyerhetjük, használhatunk spenótot, petrezselymetvagy akár csalánlevelet is. Érdemes többféleképpen kísérletezni, ugyanis mindegyik más-más zöld árnyalatot eredményez.

Rózsaszín

Erős csipkebogyó tea készítésével rózsaszínné varázsolhatjuk a tojásokat. Használhatunk kb. 4 csésze darabolt-pucolt céklát is, de az eltett cékla leve is tökéletesen megfelel a feladatra.

Lila

A lila árnyalathoz ibolyaszirmokat öntünk le forró vízzel és egy éjszakára hagyjuk állni. Ha kis citromlevet is hozzáadunk, akkor levendulakéket kapunk.

Kék

Ha kék színt szeretnénk előállítani, akkor reszeljünk le egy fél fej vöröskáposztát, tegyük bele fél liter vízbe, amihez hozzáadtunk 4 evőkanál ecetet. Hagyjuk állni éjszakára, reggelre szép mélykék leve lesz.

Barna

A dió száraz burkának főzetéből vagy 1 l nagyon erős kávéból érhető el a kívánt barna szín. Emellett lila- és vöröshagyma héjának együttes kifőzéséből is szép barnás árnyalatot kaphatunk. Az arányok változtatásával bordó árnyalatot is nyerhetünk.

Piros

A piros színt festőmályva szárított szirmainak főzetéből érhetjük el, melyet gyógynövényboltból tudunk beszerezni.

A színeket akár keverni is tudjuk, ha előbb az egyik, majd a másik színbe mártjuk bele.

Találtam néhány külföldi oldalt is, ahol érdemes körülnézni. Nem csak szép képek vannak a természetes anyagokkal festett tojásokról, hanem recepteket is találunk hozzájuk:

Natural Easter Egg Dying – www.emilyweaverbrownphoto.com

Natural Easter Egg Dyes Diy Recipes – www.naturalbeautylifestyle.com

Natural Easter Egg Dye Recipes – www.triedandtasty.com

Make this: Naturally Dyed Easter Eggs – http://www.loveandcupcakesblog.com

Ha még precízebben árnyalni akarjuk a színeket, azt is megtehetjük. A világos és sötét árnyalatokkal úgy tudunk játszani, hogy rövidebb vagy hosszabb ideig hagyjuk ázni a tojásokat, illetve, hogy teszünk-e a vízbe ecetet vagy sem. A tojás felületének a színe is befolyásolja a végeredményt, a világos árnyalatokhoz fehér, a mélyebbekhez pedig barna színű tojásokat érdemes használnunk.

Íme néhány példa:

15c03d6008c2ae07adf56a9160a29397.jpg

Bal oldal felülről lefelé: kurkuma por (ecettel) – hibiszkusz tea – vörösbor – Chlorella algapor – Rooibos tea – vörösbor

Jobb oldal felülről lefelé: cékla- petrezselyem – zöld tea – kurkuma por (ecettel) – Chlorella algapor – paprika őrlemény (ecettel)

16a25678381ced2e801756f3e1f635af.jpg

Bal oldal felülről lefelé: vöröshagyma (ecettel) – paprika őrlemény (ecet nélkül) – vöröshagyma – vöröskáposzta – cukorrépa (ecet nélkül) – vöröshagyma (ecet nélkül)

Jobb oldal felülről lefelé: cukorrépa (ecettel) – kurkuma por (ecet nélkül) – áfonya (ecettel) – vöröshagyma – áfonya (ecet nélkül) – vöröskáposzta

017d1292954a8945ba7f119e35edf5af.jpg

Bal oldal felülről lefelé: vöröskáposzta (ecet nélkül, fehér tojás, egész éjjel áztatva) – vöröskáposzta (ecet, fehér tojás, egész éjjel áztatva) – vöröskáposzta (ecet, barna tojás, egész éjjel áztatva)

Jobb oldal felülről lefelé: vöröshagyma (ecet, barna tojás, 5 órán keresztül áztatva) – szőlőlé (ecet nélkül, fehér tojás, 3 órán keresztül áztatva) – kurkuma por (ecet nélkül, barna tojás, 3 órán keresztül áztatva)

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *