Húsvéti tojásdíszítő technikák

96514a9160abde453fd2c1368c9f9c631.jpg

Ha különleges tojásokat szeretnél készíteni Húsvét alkalmából, akkor erre számos lehetőséged adódik. Csupán néhány egyszerű eszközt és alapanyagot kell beszerezned, attól függően, hogy milyen technikát választasz. A tojásokat főzés után is kidíszítheted, de ha nem sajnálod rá az időt, akkor ki is fújhatod őket és akkor jövőre is felhasználhatóak lesznek. 

Filctoll

Az egyik legegyszerűbb módszer, ha beszerzel egy vékonyabb és egy vastagabb filcollat. A minták a fantáziádra vannak bízva, érdemes bátran kísérletezni. Használhatsz sima fekete, fehér, arany színűt vagy színeset is. Fontos, hogy ha filcet használsz, akkor szép fehér tojásokat szerezz be, mert azon mutat szépen a minta.

Öntapadós papír

Vágj ki tetszőleges mintákat, ragaszd rá a tojásra majd tedd bele festékes vízbe.  A leragasztott részen kívüli felületet szépen be fogja fogni a választott szín, míg a leragasztott részen fehér vagy barna lesz, attól függően, hogy milyen színű tojással dolgozol.

Krétafesték

A krétafestékkel való dekorálás nemrég hódított teret magának. Manapság már szinte bármire alkalmazható, akár még a Húsvéti tojásokra is. Bátran használhatsz színes krétafestékeket is, melyek már a legtöbb hobbiboltból beszerezhetőek.

Szalvéta

A szalvétatechnikával is szép végeredményt kaphatsz, főként, hogy most már sok különleges szalvétát, selyempapírt és decoupage papírt lehet kapni. A decoupage technikáról bővebben itt olvashatsz.

Füstfólia

Arany és ezüst fóliát is használhatsz a tojások díszítésére. Amennyiben ezt a technikát választod, füstfóliát és füstfólia ragasztót kell beszerezned hozzá. Erről a technikáról itt olvashatsz bővebben.

Vízfesték

Vízfestéket is használhatsz, ha lágy, pasztell színeket szeretnél létrehozni. Ebben az esetben is érdemes szép tiszta fehér tojásokat venni, sőt egy fehér akril réteget is ráfesthetsz, mielőtt nekiállsz a díszítésnek. Végül pedig érdemes lakkal átfújni, ha így teszel, biztos lehetsz benne, hogy maradandó lesz a ráfestett minta.

Tempera

Ha jobban szereted az élénkebb színeket, akkor temperát is használhatsz a festéshez, de alapozó- és a végén lakkréteget ebben az esetben is érdemes tenni.
Betűnyomda: ha van apró betűnyomda készleted, bélyegző párnába nyomva, azt is bátran használhatod a tojásokra.

Az egyes technikákat természetesen kedved szerint keverheted. A következőkben néhány különleges ötletet mutatok, melyekből ihletet meríthetsz a saját Húsvéti tojásaid elkészítéséhez.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *