Hogyan tanulj otthon németül?

Tény, hogy a német nyelv nem egyszerű. Én összesen 10 évig tanultam (illetve tanították nekem), de ennyi idő után sem tudok egy mukkot sem. Ahogy hallottam innen-onnan, ezzel a problémával nem vagyok egyedül. Ez csak akkor lenne érthető, ha iskolás éveink alatt ágálltunk volna a tanulás ellen, de nem erről volt szó. Nem tudom mi volt a baj, de biztos nem segített a dolgon, hogy szinte minden évben új tanárt kaptunk. Azért elgondolkodtató, hogy egyik sem tudta megtanítani nekünk rendesen. Ebből azt a következtetést vontam le, hogy a németet nem csak tanulni, hanem tanítani is nehéz. Ha otthoni nyelvtanulásra adjuk a fejünket, akkor mindkettőt magunknak kell csinálnunk. Szerencsére ma már sok segédanyag áll a rendelkezésünkre, így még soha nem volt annyira elérhető a tudás, mint most.

Öt év öt nyelv

Ha otthoni nyelvtanulás, akkor Öt év öt nyelv. Itt rengeteg hasznos írást találsz, többek között a német nyelvvel kapcsolatban is. Az oldalt Kőrösi Bálint csinálja, aki öt év alatt öt nyelvet tanult meg. Szerencsére a módszereit nem titkolja el, sőt mi több, konkrétan beavat minket abba, hogy mindezt hogy sikerült véghezvinnie. Nem csak a tapasztalatait osztja meg velünk, hanem segédanyagokat is találhatunk nála, amivel a mi tanulásunk is hatékonyabbá válhat.

AnkiDroid

Kőrösi Bálint ajánlásával kezdtem el használni az AnkiDroid-ot, amely a szótanulásban nyújt segítséget. Lehet használni asztali gépen és telefonos alkalmazás formájában is. Lényege, hogy ún. kártyákra visszük fel a szavakat. Ezt követően beállíthatjuk, hogy milyen időközönként figyelmeztessen minket az ismétlésre. A kártyákat a program paklikba rendezi, így témakörönként gyűjthetjük a szókincsünket.

HiNative

Szintén az Öt év öt nyelv honlapon találtam rá a HiNative telefonos alkalmazásra, amely használatával 180 fokos fordulatot vett az otthoni nyelvtanulásom. A tanár nélküli tanulás egyik legfőbb problémája, hogy senki sem ellenőriz minket. Így aztán hiába a sok szótár vagy segédanyag, nem tudjuk biztosan, hogy a feladatokat helyesen oldjuk-e meg vagy a témákat jól dolgozzuk-e ki. Szerencsére vannak lelkes anyanyelvűek, illetve a különböző nyelveket felsőfokon beszélők, akik segítenek nekünk ebben. A HiNative alkalmazással velük vehetjük fel a kapcsolatot.

WordReference

A WordReference egy sima angol-német szótár, ami nekem nagy segítséget nyújtott akkor, amikor arra voltam kíváncsi, hogy egy konkrét angol kifejezést hogy mondunk németül. Bizonyos szavaknak ugyanis nincs a szövegkörnyezetbe illő magyar megfelelője. Ha beszélünk, értünk más nyelveket, akkor érdemes azokat a szótárakat is elővenni. A WordReference azért jó választás, mert a fordítás mellett példamondatokkal teszi érthetővé a szavak jelentését.

Linquee

A Linquee honlapon az előzőekhez hasonlóan idegen nyelvű szavakat tudunk lefordítani egy másik idegen nyelvre. Ez azért nagyon jó, mert szövegrészleteket is listáz nekünk, így láthatjuk, hogy milyen szituációban használható az adott kifejezés. A WordReference-hez hasonlóan a Linquee is listáz nekünk példamondatokat.

Duolingo

A Duolingo egy nagyon aranyos kis alkalmazás, amit telefonon és asztali gépen is tudunk használni. A leckéi teljesen az alapoktól kezdve tartalmaznak szóbeli, írásbeli és hallás utáni feladatokat, melyek témakörökre vannak bontva. Ha csak az alapszintű nyelvtudás a célod, akkor a Duolingo nagy segítőtársad lehet a tanulás során. Előnye, hogy bármikor kéznél van, hogy gyakorolhass vele.

Islcollective 

Csak véletlenül találtam rá az Islcollective oldalra, ahol feladatlapokat lehet letölteni, ráadásul teljesen ingyen. Vannak kifejezetten nyelvtani segédanyagok, de találhatunk szókincs fejlesztőket is, például keresztrejtvényeket. Egyes esetekben a feladatlapok a megoldásokat is tartalmazzák a hátoldalukon. Kár, hogy csak Word dokumentumban lehet letölteni őket, ami miatt néha elmozdulnak rajtuk a képek illetve a szövegrészletek. Ettől függetlenül ez is abszolút kedvenc. 

Deutsche Welle

A Deutsche Welle egy komplett német online nyelvtanfolyam, ami eljuttat minket az alapoktól egészen a B1 szintig. Rengeteg jó feladatot és nyelvtani magyarázatot tartalmaz. Előnye, hogy nagy hangsúlyt fektet a hallás utáni szövegértésre és hogy a leckék egymásra vannak felépítve, így mindig tudjuk gyakorolni a korábbiakat. Az egyes modulok végén tesztekkel ellenőrizhetjük le a megszerzett tudásunkat.

Easy German 

Az Easy German szintén nagy kedvenc. Egy szimpatikus házaspár videósorozattal tanít minket németre németül.  Bár a videók nyelve német, angol felirat található rajtuk, így ha tudunk angolul, akkor könnyebben megértjük őket. Nagyon tetszik, hogy abszolút gyakorlatias példákon, szituációkon keresztül magyarázzák meg a nyelvtani dolgokat vagy mutatják meg a szavak jelentését. Az már csak hab a tortán, hogy mindezt humorral fűszerezve teszik.

Némettanulás Ágival | NÉMET Online Nyelvoktatás

Mivel én elég gyakran használom a Facebook-ot, így fontos volt, hogy ott is elém kerüljön valamilyen formában a német. A Némettanulás Ágival, illetve a NÉMET Online Nyelvoktatás kifejezetten alkalmasak erre a célra. Én inkább Ági anyagait nézegettem többször, ő videókat is csinál, ahol érthetően, példamondatokkal illusztrálva magyarázza el a nyelvtant. Mindkettő esetében van lehetőség arra, hogy nyelvtanfolyamra jelentkezzünk hozzájuk.

Könyvek

És végül jöjjenek a könyvek, melyek ugyanolyan fontosak, mint más segédanyagok. Mind a nyelvtan megértéséhez, mind pedig a feladatok gyakorlásához elengedhetetlen, hogy legyen a kezünkben egy (vagy több) jól összerakott tankönyv. Én sokáig a Schritte International c. sorozatra esküdtem, de később a Lazán németül is abszolút favorit lett. A gyakorláshoz a Start, illetve Unterwegs c. tankönyvek is kiválóak. A társalgási szituációkhoz, a képleírásokhoz és az egyes témák kidolgozásához Dr. Babári Ernő – Dr. Babári Ernőné: Társalgás, szituációk, képleírások c. könyve nagy segítséget nyújt. De a házaspár 1000 kérdés 1000 válasz vagy a Német levelezés c. könyvét is kötelező forgatni. Ha nem akarsz pénzt áldozni rájuk, akkor érdemes körülnézned Ncore-on vagy a Scribd-en, ahonnan ingyenesen lehet letölteni őket.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *