Honnan tudsz ingyenes képeket szerezni?

Ha elkezdünk blogot írni, akkor automatikusan igényünk támad arra, hogy a szöveges tartalmat képi anyaggal illusztráljuk. Kétség kívül az a legjobb, ha a képeket saját magunk készítjük. Ha azonban túl elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy az írás mellett még ezzel is foglalkozzunk vagy ha nincs fényképész vénánk hozzá, akkor más megoldást kell találnunk. Ilyenkor a Google képkeresője tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak, ám mielőtt nekiállnánk nagy üzemben képeket lementeni, meg kell ismerkednünk (és barátkoznunk) a szerzői jog fogalmával.

MI AZ A SZERZŐI JOG?

A pontos meghatározáshoz olvassuk el a 1999. évi LXXVI. törvényt a szerzői jogokról. Ez kimondja, hogy minden irodalmi, tudományos és művészeti alkotás jogilag védve van, tehát azok nyilvánosságra hozása és terjesztése kizárólag az alkotót illeti meg. Minden más esetben hozzájárulás szükséges mindehhez. Amennyiben ez nem történik meg, nem vagyunk jogosultak mások műveinek használatára. A szerzői jog automatikusan, a művek keletkezésének pillanatától lép érvénybe és az alkotó halála után 70 évig tart. Ez idő letelte után közkinccsé válnak. A fent leírtak alapján tehát amennyiben hozzájárulás nélkül használjuk fel mások képeit, megszegjük a szabályt és jogsértést követünk el. A Google képkeresőjével az a baj, hogy olyan képeket is megtalál, amiket véd a szerzői jog.

MIÉRT HASZNÁLJÁK MÉGIS SOKAN A GOOGLE-T?

Egyrészt azért, mert a képszerzésnek ez a legkényelmesebb módja, másrészt pedig azért, mert vállat vonva figyelmen kívül hagyják a törvényt, gondolva, hogy ha valami fent van a neten, akkor az mindenkié. Ám ez koránt sincs így és a “nem tudás” nem mentesít minket a törvény alól. Nem érdemes tehát szemet hunyni felette, egyrészt etikai okok miatt, másrészt pedig mert komoly problémáink adódhatnak abból, ha a képek gazdája tudomást szerez a jogsértésről. Ha mégis szeretnénk felhasználni mások munkáját, akkor kérjük ehhez az engedélyüket. Sok esetben ez sima ügy, csak annyi a kérésük, hogy tüntessük fel a forrást.  Ezt nevezzük licenc (ejtsd: liszensz) feltételnek.

MIK AZOK A JOGTISZTA KÉPEK?

A jogtiszta (angolul: royalty free) képeket nem védi a szerzői jog, ezeket tehát bátran felhasználhatjuk. Ezeket külön erre specializálódott oldalakról tudjuk letölteni ingyen vagy díj ellenében. Néhány ingyenes oldal, amit én is használok: PexelsFreepikPixabayFlickrKaboompicsUnsplash | Stocksnap Mielőtt letöltjük a képeket, azért nézzük meg a licenc feltételeket, néhol ugyanis a forrást fel kell tüntetnünk melléjük. Nekem az a tapasztalatom, hogy az ingyenes oldalakról is lehet jókat találni, de egy idő után már az elérhető képmennyiség nem elégítik ki az igényeinket. Ez főként akkor jelent problémát, ha a blogunknak sajátos stílusa van és csak bizonyos képek jöhetnek szóba ahhoz, hogy feltegyük rá. Később tehát érdemes fizetős oldalakban is gondolkodni.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *