Alternatívák Photoshop és Illustrator helyett

Ha engem kérdezel én az Adobe programcsomag mellett tettem le a voksomat. Ha képszerkesztésről van szó, akkor egyértelműen a Photoshop-hoz vagy az Illustrator-hoz nyúlok, mert ezek azok, amik a leginkább kielégítik az igényeimet. Egyszer aztán a gépemen újra kellett tenni a Windows-t és utána egyiket sem sikerült megfelelően telepíteni. Segítség híján valami más megoldást kellett találnom. Ekkor jött képbe a Gimp és az Inkskape, mint lehetséges alternatívák. (Mindkettő letöltése, illetve használata teljesen ingyenes.) Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy hozni tudják a színvonalat, de azt kell, hogy mondjam, kellemes csalódásban volt részem. 

Gimp

A Gimp-et a Photoshop alternatívájaként tartjuk számon. Tudásában abszolút megközelíti, ugyanis rengeteg szerkesztési lehetőség áll rendelkezésre benne, még hd minőségű retusálásra is alkalmas. Adobe fan-ként én ragaszkodom a jól megszokott kezelőfelülethez, hiszen már becsukott szemmel is tudom, hogy hova kell kattintani. Meglepő módon ezzel sem volt gond, ugyanis a Gimp kinézetében is hasonlít a Photoshop-ra, így hamar ráállt a szemem és a kezem. Az már csak hab a tortán, hogy különböző plugin-eket is le lehet tölteni hozzá, melyekkel megnöveljük a tudását.

Inkscape

Az Inkscape inkább az Illustrator vagy a Corel Draw alternatívája. Szintén rendkívül nagy tudású programról van szó, így a Gimp-hez hasonlóan ezzel is sok mindent meg tudunk csinálni. Ugyanúgy ahogy az Adobe programcsomagoknál, ezeknél is megoldott, hogy a különböző kiterjesztésű fájlokat mindkettő képes kezelni. Tehát amit az egyikben megszerkesztettünk, azt a másikban is meg tudjuk nyitni. Az Inkscape kezelőfelülete is felhasználóbarát, így ennél sem kell órákig tanulmányozni, hogy mit hol találunk.

Pixlr Editor

Ha kicsit kutakodunk a neten, akkor láthatjuk, hogy rendkívül sok online képszerkesztő van. Ezek között viszont kevés olyan van, ami teljes körű képszerkesztést tesz lehetővé. Szerintem nem túlzás, hogy ha alapvető feladatokat akarunk megoldani, akkor a Pixlr Editor messze a legjobb az összes közül. Ez tulajdonképpen a Photoshop online, ingyenes változatának felel meg, mind tudásában, mind kinézetében. Nagy előnye, hogy mivel online felületről van szó, bárhol, bármikor tudjuk használni.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *