Mi az a Trello?

Screen-Shot-on-2015-10-17-at-22-35-28.png

A Trello egy internetes honlap, ami a feladataink elvégzéséhez nyújt segítséget. Az ehhez hasonló feladatszervező programokkal tele van a világháló, ám ez valahogy mégis más, mint a többi. Nekem a nővérem mutatta még tavaly és rögtön megtetszett az elv, amely alapján működik a felület. Bár akkor még nem tudtam, hogy mire használjam, hisz nem vagyok én projektmenedzser, gondoltam. De aztán később elkezdtem írni a blogot és máris temérdek feladatom lett, ami megoldásra várt. Így került képbe nálam a Trello, aminek a használata teljesen ingyenes. A weboldalt itt találod. A korábbi gondolatom amúgy, hogy ezt csak projektmenedzserek tudják hasznosítani, totális téveszme volt. Bár tény, hogy összetettsége miatt akár egy kisebb cég vagy vállalat munkafolyamatait is “elbírja”, de igazából bármilyen olyan tevékenységben a segítségünkre lehet, ami feladatok halmazából áll.

Azt gondolom, hogy a mai világban annyi inger ér minket, hogy a memóriánk elérte a maga határait és már nem tudunk annyi információt fejben tartani, mint amennyit szeretnénk. Így kell, hogy legyen egy hely, ahova minden elfér. Persze a takarítási beosztás, a bevásárló lista vagy a tesó szülinapja mehet akár egy feltűnő helyre kiragasztott cetlire vagy a határidőnaplóba is, de ha ennél bonyolultabb dolgokat kell megszerveznünk, akkor már több kell.

A Trello-ban ún. táblákat tudunk létrehozni, ez a legnagyobb egység, az első szint. Először tehát azt kell kitalálnunk, hogy mit írjunk ezekre. Ez főként attól függ, hogy mire használod a programot, mi a célod vele, illetve, hogy számodra hogy épül fel logikusan a munka. Ahogy már említettem, nekem a blogíráshoz nyújt segítséget a program és az a célom, hogy mindig lássam, mikor miről fogok írni, illetve ha találok anyagot a témákhoz, akkor azok el legyenek mentve. Így az én tábláimon a hónapok nevei szerepelnek, mert így tartottam egyértelműnek. Hogy miért, az mindjárt világos lesz.

A táblákhoz (feladat)listákat tudunk rendelni. Ez a második szint. Az én listáim egy-egy hetet jelölnek, például 09.04-09.10 vagy 36. hét. És végül a listákhoz ún. kártyákat tudunk hozzáadni. Ez a harmadik szint. A kártyákra én azokat a témákat írom, amikről az adott héten szeretnék írni. Ha rákattintunk a kártyákra, akkor megjegyzést írhatunk hozzájuk, címkézhetjük őket, határidőt szabhatunk nekik vagy akár csatolmányt is feltölthetünk hozzájuk. Én ide szoktam elmentegetni azokat honlap címeket, amiket hasznosnak találok a bejegyzésekhez.

Részemről itt megáll a dolog, mert egy személyes blogger lévén, számomra más funkcióra nincs szükség. Viszont ha ti például többen szerkesztitek az oldalt vagy többen dolgoztok egy projekten, akkor interaktív módon kapcsolatba tudtok lépni egymással. A kártyákhoz ugyanis tagokat is hozzá lehet adni, akik onnantól fogva láthatják, illetve szerkeszthetik a tartalmat. Emellett arra is lehetőség van, hogy párbeszéd jöjjön létre a kártyákhoz rendelt tagok között, így rögtön meg tudjátok beszélni a felmerülő kérdéseket, problémákat. És ami szintén nagyon jó, hogy minden tevékenység naplózára kerül, így bármikor, bármit vissza lehet keresni. Például, hogy ki mit adott hozzá az egyes kártyákhoz, melyikhez írt megjegyzést vagy ki milyen feladatot csinált meg. A tagokból egyébként csoportokat, ún. csapatokat is létrehozhatunk.

Az egyes munkafolyamatokat, azaz listákat értékelni is tudjuk. Például aszerint, hogy még folyamatban vagy készen vannak-e, esetleg könnyűek vagy nehezek, határidősek vagy sem. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy matricákat helyezünk a listákra. Ha arra van szükség, akkor könnyen áthelyezhetjük a listákat a táblákon belül vagy a kártyákat a listákon belül. A listákat archiválhatjuk, a táblákat bezárhatjuk. Ez utóbbiak sorsáról kétféleképpen dönthetünk, vagy újranyitjuk vagy véglegesen töröljük őket. Mindehhez a sokszínű funkcióhoz egy esztétikus kinézetű felület társul, a tábláknak ugyanis hátteret is beállíthatunk, amit a HD minőségű, beépített képek közül választhatunk ki.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *