Használj egyedi betűtípust

Ha azt szeretnénk, hogy az általunk készített képanyag egyedi legyen, akkor fontos, hogy olyan betűtípust használjunk, ami nem jön velünk szembe mindenhol. A honlapunk, a logónk vagy bármilyen képi megjelenésünk minket tükröz és az általunk nyújtott értéket képviseli. Nagyon nem mindegy tehát, hogy milyen benyomást keltünk az emberekben. Egy homályos kép előnytelen betűtípussal kombinálva például komolytalanságot és igénytelenséget sugall. Hogy megtaláljuk a számunkra legszimpatikusabb, illetve a munkánkhoz leginkább passzolót, neki kell állnunk böngészni őket. Szerencsére rengeteg jót lehet találni, csak legyen időnk a keresgélésre. Ha belemerülünk, számítsunk rá, hogy csak úgy repülnek a percek, órák. 🙂 

Néhány oldal, amin rengeteg ingyenesen letölthető betűtípust találsz: DaFont, Fontsquirrel, 1001Fonts, Fonts.com. Én a DaFont-ot szoktam általában használni, de érdemes azért a többin is körülnézni. Bár egy-egy oldalon annyi lehetőség közül tudunk választani, hogy sokszor nincs szükség arra, hogy egy másikon is keressünk. Hogy könnyebb legyen eligazodni a betűtípusok között, kategória szerint tudunk szűrni. Például, ha csak a “kézzel írottak” érdekelnek, akkor a Handwriting-ra kell kattintani.

Ha kiválasztunk egyet, akkor menjünk a letöltésre. Általában zip fájlban vannak tömörítve, így használat előtt ki kell csomagolni őket. Ezt követően nyissuk meg a gépünkön a vezérlőpultot és lépjünk a betűkészletek megjelenítésére. Ide egyszerűen csak be kell húznunk a letöltött és kicsomagolt fájlt. Innentől kezdve minden programban szerepelni fog az alapértelmezettek között. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy az általunk választott betűtípus képes-e “érzékelni” az ékezetes betűket, mert sok esetben csak az angol betűket tudja megjeleníteni. Ennek kiszűrésére például a Dafont oldalon beírhatunk egy ékezetes szót a “Preview” rubikába a “Type your text here” részhez. Innentől kezdve már látni fogjuk, hogy melyik betűtípus kezeli az ékezeteket és melyik nem.

Sokszor előfordul, hogy látunk valahol egy képet és megtetszik a rajta szereplő szöveg betűtípusa. Elég sokáig tartana, mire átböngésznénk az összeset, hogy megtaláljuk azt az egyet, ha egyáltalán megtalálnánk. Szerencsére erre semmi szükség, ugyanis vannak már olyan betűtípus felismerő oldalak, melyek segítenek nekünk ebben. Néhány ezek közül: MyFonts, Fontsquirrel, Whatfontis. Nincs más dolgunk, csak feltölteni a képet és az oldalon futó program máris azonosítja nekünk a betűtípust.

Ne aggódj, ha még nincs ötleted, hogy milyen betűtípust használj. Például egy logó elkészítéséhez alaposan át kell gondolnunk, hogy melyik az, ami a leginkább passzol az oldalunk nevéhez, tartalmához. Nem érdemes hát elsietni a dolgot, keresni, próbálgatni kell. Egyszerre lehet több betűtípussal is kísérletezni, majd összehasonlítani, hogy melyik tetszik jobban. Egy sima feliratos kép elkészítése persze ennél jóval egyszerűbb, de szerintem akkor is szebb és igényesebb a képeink kinézete, ha mindig ugyanazt a betűtípust használjuk rajtuk. Ez valahogy sokkal nagyobb elkötelezettséget sugároz és azt mutatja, hogy komolyan vesszük azt, amit csinálunk.

Ha inspirációra van szükséged, néhány jó kis lelőhely: Blogpixie, Dearcrissy, Birdesignshop, Freeprettythingsforyou

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *