A MailPoet bővítmény használata

Ha valaki komolyan veszi a blogírást, akkor semmi kétség nem férhet hozzá, hogy előbb vagy utóbb szüksége lesz egy hírlevél küldő bővítményre. Ennek az a lényege, hogy feliratkozókat gyűjtsünk a honlapunkra, akiknek aztán rendszeresen hírlevet küldünk ki. Még tavaly találtam rá a MailChimp-re, amin már elsőre látszik, hogy tényleg jól összerakott kis rendszer. Hozzáteszem, akkor még nem igazán értettem, hogy hogyan is működik ez a feliratkozós dolog. Mivel sokan mások is erre esküdtek, így nem is volt kérdés számomra, hogy ezt fogom használni. 

Nemrég aztán elkészült az új weboldal felület, úgyhogy végre itt volt az alkalom, hogy beleássam magam a témába és kiküldjem az első teszt hírlevelet, természetesen magamnak. A nagy örömöm itt véget is ért, ugyanis sehogy sem tudtam kikerülni, hogy a ChimpMail az újonnan feliratkozottaknak kiküldjön egy automatikus “kérjük erősítse meg a feliratkozását” választ. Magával az üzenettel nem is lett volna baj, de azzal már annál inkább, hogy ez egy fix elemekből felépülő levél, amihez a MailChimp nem enged hozzányúlni. Többek között a felhasználó saját e-mail címe is látható a feliratkozók számára, amit a regisztráció során kötelező megadni. Ráadásul a lista is nyilvános, amire feliratkoztatjuk az olvasókat. Végül sehogy sem jöttem rá, hogy hogyan lehet módosítani úgy a beállításokat, hogy felhasználó barát legyen a dolog. (Lehet egyáltalán?) Így tehát egy időre jegeltem a dolgot. Nemrég viszont teljesen véletlen módon találtam egy témába vágó cikket, ahol ugyanezzel a problémával néztek szembe mások is. Ott ajánlották a MailPoet-et, mint egy lehetséges alternatívát a MailChimp helyett.

Bármilyen bővítményt is választunk, először is meg kell értenünk a hírlevél küldés folyamatát. Hírlevelet az olvasók általában az oldalsávban megjelenő “hírlevél feliratkozás” részen tudnak kérni. Miután beírták a nevüket és az e-mail címüket, kapnak egy automatikus választ. (Ez a MailPoet-nál teljes mértékben szerkeszthető.) Az üzenet például lehet ez: köszönöm, hogy feliratkoztál. De tulajdonképpen bármit beleírhatunk, amit szeretnénk. A MailPoet esetében eldönthetjük, hogy szeretnénk-e, hogy az olvasók megerősítsék a feliratkozásukat vagy sem. Tulajdonképpen ez is egy automatikus e-mail, amit a feliratkozás után rögtön kiküldhetünk nekik. Ez azért jó, mert így biztos nem esik félreértés és csak azok fognak hírlevet kapni, akik tényleg igényt tartanak rá. Viszont a másik oldalról nézve lehet, hogy így kevesebb feliratkozónk lesz, mert fél úton (még a megerősítés előtt) meggondolják magukat. Amikor a látogatóink rányomnak a feliratkozás gombra, valójában listá(k)ra iratkoznak fel. Ezeket mi hozzuk létre a színfalak mögött. A listák határozzák meg, hogy a későbbiekben milyen hírlevelet fogunk kiküldeni nekik. Lehet például egy alap hírlevél lista, az ide feliratkozottak csak a legfrissebb bejegyzéseinkről fognak értesítést kapni. Akik a letölthető hírlevél listán szerepelnek, azok akkor (is) kapnak üzenetet, ha egy olyan bejegyzés kerül fel a blogra, amiben letölthető dokumentum van. De akár a kategóriáknak vagy címkéknek is megadhatunk külön listákat. Ez azért jó, mert ha valakit például csak a kreatív dolgok érdekelnek, akkor ő csak akkor fog értesítést kapni, ha ebben a témában írunk bejegyzést. Ezzel a módszerrel elkerülhetjük, hogy nem kívánt tartalommal töltsük meg az olvasóink postaládáját és kisebb rá az esély, hogy leiratkoznak a hírlevélről.

Egyelőre ennyit az elméletről. Nem baj, ha először nem értünk mindent, a gyakorlat teszi a mestert, úgyhogy érdemes minél előbb belevágnunk. Először is töltsük le a MailPoet-et vagy simán menjünk az admin felületen a bővítmény fülre és kattintsunk az “új hozzáadása” gombra. Keressük meg a plugint és telepítsük majd kapcsoljuk be. Ezek után a bal oldalsávban megjelenik, mint különálló menüpont. Nagy előnye, hogy magyar, így nem kell a fordítással vesződnünk. Ha rákattintunk szépen listázza nekünk, hogy mit hol tudunk beállítani. Először is hozzunk létre egy listát, mondjuk “alap hírlevél” néven. Ezt a feliratkozók részen tehetjük meg, legfölül a “lista hozzáadása” gombra kattintva. Ezután be kell állítanunk egy automatikus válaszüzenetet, amit a feliratkozás után küldünk ki. Kattintsunk a “hírlevelek” menüpontra, majd az “új hírlevél készítése” gombra. Jelöljük be, hogy automatikus hírlevelet szeretnénk és adjuk meg, hogy az újonnan feliratkozók részére szeretnénk kiküldeni. Itt tudjuk összekötni a listával, amit létrehoztunk. A tárgysor kitöltése után jön a levél formázása. Itt tényleg szabad kezet kapunk és ránk van bízva, hogy mit, hol szeretnénk elhelyezni benne. Tudunk képet feltölteni, hátteret, szöveget módosítani, színt és betűtípust beállítani, illetve van lehetőség közösségi ikonok beillesztésére is (Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn). Láthatjuk, hogy alul a “leiratkozás”, illetve a “feliratkozás szerkesztése” fix elem, így azzal külön nem kell foglalkozni. Mielőtt élesítjük a hírlevelet, érdemes az előnézetet elküldeni a saját e-mail címünkre, hogy lecsekkoljuk milyen élőben. A következő lépésnél figyeljünk oda, hogy milyen név van beírva, mert az fog megjeleníteni a levél küldőjeként. Ha minden stimmel, akkor aktiválhatjuk.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor el kell döntenünk, hogy akarunk-e e-mailt küldeni a feliratkozás megerősítéséről. Ahogy már korábban említettem, ennek van előnye és hátránya is. Ezt az üzenetet a beállítások részen tudjuk beállítani, a “regisztráció megerősítése” fülre kattintva. Ha ezzel is megvagyunk, akkor hozzunk létre egy űrlapot. (Közvetlenül a “regisztráció megerősítése” fül mellett van.) Ez az, ami az oldalsávban fog látszani majd. A MailPoet-ban ennek a létrehozása is rendkívül egyszerű, csak be kell húznunk a mezőket a megfelelő helyre. Miután lementettük az űrlapot, kattintsunk a widgetekre és tegyük be az oldalsávba. A címét itt tudjuk megváltoztatni, mondjuk arra, hogy “hírlevél feliratkozás”. Tehát van egy űrlapunk, egy listánk és egy (a regisztráció megerősítésével kettő) automatikus hírlevelünk. Ezután el kell döntenünk, hogy milyen üzeneteket szeretnénk kiküldeni. Van rá lehetőség, hogy a friss bejegyzéseinkről rendszeresen értesítést küldjünk. Hozzunk létre tehát egy új automatikus hírlevelet és kattintsunk “ha van új tartalom” lehetőségre. A levél formázásakor egyszerűen csak illesszük be az “automatikus legfrissebb tartalom” elemet. Bár itt is sok mindent be tudunk állítani, de ez már nem minden igényt elégít ki. A bejegyzések melletti képek például különböző méretűek és nem szépen jeleníti meg mellettük a szöveget, nincs lehetőség például arra, hogy sorkizárt legyen és a sorköz sem módosítható.

Én először a MailPoet 2-t telepítettem, majd a MailPoet 3-at is megnéztem, hogy milyen, ugyanis azzal kecsegtettek, hogy több design elem, illetve stílus funkció van benne. Fontos észrevétel, hogy a MailPoet 3-nál csak prémium előfizetés esetén elérhető az automatikus levélküldés, de ez végülis nem jelent problémát, ha a MailPoet 2 is telepítve van. A nagyobb gond az, hogy a 3 is formázási lehetőségek híján van. (Biztos azért, hogy legyen okunk prémiumra váltani. :)) A hírlevél formázásakor megjelenő jobb oldali részen a “témák” fülnél további témákat tudunk hozzáadni. Ha rákattintunk a gombra, akkor a bal felső sarokban feltölthetjük a sajátunkat is. Ehhez viszont már tényleg érteni kell ahhoz, amit csinálunk vagy keresnünk kell valakit, aki ért hozzá. Hírlevél készítéshez itt található leírás. Az én véleményem az, hogy jobban járunk, ha inkább a nehezebb utat választjuk és teljesen személyre szab(at)juk a hírleveleinket. Tartsuk szem előtt, hogy manapság a tartalomnak esztétikus és egységes kinézettel kell párosulnia. Ha ez nem valósul meg és a feliratkozóink elégedetlenek lesznek, akkor nagy a valószínűsége, hogy időközben leiratkoznak vagy spam-melik a leveleinket. Akkor meg mit ért az egész?

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *