Készíts madáretető díszeket

Ősszel fontos, hogy gondoljunk a kis éhes madarakra, akik ilyenkor csak nagy nehézségek árán találnak maguknak elemózsiát. Mi viszont könnyen tudunk segíteni rajtuk, ha etetőt készítünk a számukra. Ezek ma már nem csak rendkívül hasznosak, hanem szépek is lehetnek és a kertünk, udvarunk díszéül is szolgálhatnak. Arra viszont figyeljünk oda, hogy ha elkezdjük odaszoktatni őket a házunk tájához, akkor vállaljuk értük a felelősséget és egészen a tél végéig biztosítsuk számukra az eledelforrást.

Hozzávalók: 2.5 bögre madáreledel | 2 evőkanál ízesítetlen zselatin | 2 evőkanál kukoricaszirup | 1 bögre víz | kiszúróformák | szívószál | zsinór

Elkészítés: Fél bögre vizet önts egy lábasba, majd tedd bele a 2 evőkanál zselatint. A másik fél bögre vizet forrald fel, majd öntsd rá a hideg zselatinos vízre. Tedd bele a kukoricaszirupot és a madáreledelt is. Jól keverd össze az egészet és 10 percig pihentesd a hűtőben. Ezután egy tepsire tegyél sütőpapírt, majd jöhetnek a tetszés szerinti kiszúróformák. Egy kanál segítségével tedd a formákba az eledeles cuccot, majd egyengesd el őket bennük. Kicsit meg is nyomkodhatod. Fontos, hogy tömör legyen és minden rést kitöltsön egészen a szélekig. Ha ezzel megvagy, akkor a szívószálakat vágd félbe és mindegyikbe helyezz egyet nagyjából a tetejükön, de ne túl közel a szélekhez. Később itt lesznek fellógatva a díszek. Ha mindegyikbe került szívószál, akkor tedd a tepsit a hűtőbe egy napra. Végül óvatosan vedd ki a már szilárddá vált díszeket a formákból és a szívószál darabokat is el lehet távolítani belőlük. Fűzz át a lyukakon egy megfelelő hosszúságú zsinórt és lógasd fel őket. A képek forrását és a teljes angol nyelvű leírást itt találod.

Update:

Ezt a képet a Tudatos Vásárlók Egyesülete oldalán találtam, amely arról ad tájékoztatást, hogy a madáretetőkbe mit szabad beletenni és mit nem.

Ha pedig tényleg jól akarjuk csinálni, akkor itt további hasznos információkat olvashatunk a madáretetésről.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *