Hogyan tanulj gyorsabban?

Sokszor rengeteg az anyag, amit meg kell tanulnunk, ehhez képest az időnk pedig kevés. Arról nem is beszélve, hogy az agyunk befogadóképessége is véges és ha túl rövid időn belül túl sok információval akarjuk teletömni, valószínűleg előbb-utóbb be fogja mondani az unalmast. Hányszor volt olyan, hogy az asztalod tele volt roskadásig könyvekkel, füzetekkel, te pedig néztél ki mögülük kétségbeesett arccal? Ugye ismerős a helyzet. (Persze nem feltételezem, hogy az utolsó pillanatban vetted elő őket. 🙂 ) Szerencsére van megoldás, ugyanis néhány egyszerű technika alkalmazásával felgyorsíthatjuk és hatékonyabbá tehetjük a tanulásunkat. 

Tornáztasd meg az agyadat

Ugyanúgy, mint edzés előtt az izmainknak, az agyunknak is szüksége van a bemelegítésre, mielőtt megdolgoztatjuk. Mielőtt elővennél bármilyen tananyagot, gondolkodj egyszerű, akár teljesen alapvető mentális feladatokon. Például számolj el 0-tól 30-ig majd vissza, ossz-szorozz, adj össze, vonj ki. Ezzel nem terheled meg, mégis arra ösztönzöd, hogy aktivizálja magát.

Tervezd meg a tanulást

Ha előre megtervezed, hogy mikor mit fogsz megtanulni, akkor elkerülheted, hogy kicsússz az időből és egy jó nagy kapkodás legyen a vége. Írd fel akár pontokba szedve, akár egészen részletekbe menően, hogy az adott napon, héten, hónapban hányadik fejezetig, oldalig, tételig szeretnél eljutni. Ha precíz akarsz lenni, akkor az egyes témakörök mellé felírhatod az ahhoz kapcsolódó könyvek, segédanyagok, jegyzetek címét is.

Tipp: Letölthető heti tervező

Kombináld egymással a módszereket

A tudás ma már számos módon áll a rendelkezésünkre. Nem csak olvashatjuk, hanem láthatjuk (pl. diagramok, illusztrációk) vagy hallhatjuk (pl. hangos könyvek, oktatóvideók) is a tananyagot. Minél többféleképp éri az impulzus az agyunkat, annál jobban tud kapcsolódni hozzájuk. Érdemes ezeket kombinálni is egymással és egy fejezeten, témán, tantárgyon belül együttesen alkalmazni őket.

Tedd a mindennapjaid részévé

Sokszor a a baj, hogy nincs 2-3 szabad óránk leülni, hogy csak és kizárólag a tanulással foglalkozzunk, ezért inkább nem is állunk neki. Ilyenkor célravezető kihasználni a teendőink közötti szüneteket, amikor épp üresjáratban vagyunk. Ha csak napi 3 x 5-10 percet tudsz a tanulásra szánni, akkor szánj rá annyit. Hidd el, ez is rengeteget számít, hiszen a sok kicsit sokra megy.

Kösd össze más tevékenységgel

Ki mondta, hogy nem lehet két dolgot csinálni egyszerre? Például a főzés, a takarítás vagy az utazás kiváló alkalom arra, hogy közben hangos könyveket vagy videókat hallgass. Ennek a módszernek nagy előnye, hogy az információ szinte észrevétlenül, mindenféle erőfeszítés nélkül megy bele a fejünkbe.

Ismételj sokat

Mint ahogy mondani szokták, az ismétlés a tudás anyja. Valamit elég, ha egyszer megtanulunk, mert valamilyen okból kifolyólag könnyen megragad a fejünkben, viszont valamit többször kell átismételnünk ahhoz, hogy tényleg tudjuk is. Ennek az egyik legjobb módja, ha bizonyos időközönként újra hangosan felmondod, leírod az anyagot vagy ha tesztek, ellenőrző feladatok formájában rendszeresen gyakorolsz.

Jutalmazd meg magad

Ha elértél egy fejezet, témakör vagy egy előre eltervezett tananyag végére, akkor jutalmazd meg magad valamivel, például egy hosszabb szünettel, egy finom étellel, egy sétával vagy bármivel, ami örömet okoz neked. Ennek következtében ugyanis boldogsághormon termelődik az agyunkban, ami felfrissíti és serkenti a működését.

A szöveghez társíts képeket

Köztudott, hogy amit el tudunk képzelni, azt jobban megjegyezzük. Ezt a képességünket érdemes a tanulás során is alkalmazni és a szöveghez képeket vagy videókat keresni, melyek illusztrációként szolgálhatnak a számunkra. Bizonyos esetekben, például szavak tanulásakor a saját képzelőerőnkre is támaszkodhatunk és megalkothatjuk a saját képeinket, jeleneteinket, amiket aztán le is rajzolhatunk.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *