Készíts saját mockup-okat

A mockup-ok nagyon hasznosak, ha például igényesen szeretnénk bemutatni a munkánkat. Lehet az egy blog, grafika, plakát, cégtábla, logó, névjegykártya, könyvborító vagy bármi más, amit készítünk. A mockup-ok tulajdonképpen valós környezetbe helyezik ezeket, így előre láthatjuk, hogy hogy mutatnának mondjuk papíron, könyvön, borítékon, hirdetőtáblán, plakáton vagy csomagoláson. Ez rendkívül fontos, mert otthon, gépen, 2D-ben lehet, hogy nagyon szépek és jók, de a valóságban meg lehet, hogy elvesznek, mert túl halványak a színek vagy visszafogottak a formák. Csak a szórakozás kedvéért is készíthetünk mockup-okat, elhelyezhetünk rajtuk fényképeket vagy szövegrészleteket is. A legegyszerűbb, ha előre elkészített sablonokkal dolgozunk, mert akkor csak be kell illesztenünk a munkánkat a megfelelő helyre. Ha azonban gyakran használjuk őket, akkor előbb-utóbb szűkös lesz számunkra a választék, amit az internet kínál nekünk. Ilyenkor bátran nekivághatunk és mi magunk is elkészíthetjük őket. 

Először is keress egy képet, amit mockup-pá szeretnél alakítani. Az interneten rengeteg jót lehet találni, úgyhogy nem találni, hanem inkább választani nehéz. Csak arra figyelj oda, hogy most nem előre elkészítettre van szükségünk, hanem ún. empty mockup-ra. Ha találtál egy szimpatikusat, akkor nyisd meg a Photoshop-ban, majd a téglalap eszközzel hozz létre egy tetszőleges oldalhosszúságú téglalapot.

Kattints rá a jobb egérgombbal a réteg panelen (az üres részre), majd válaszd ki a konvertálás intelligens objektummá lehetőséget.

Ezután kattints a Szerkesztés, azon belül a Szabad alakítás menüpontra. Most kattints jobb egérgombbal a téglalapra és válaszd a torzítást.

Ha ezzel megvagy, akkor illeszd a téglalap sarkait az adott objektuméhoz. Érdemes itt felnagyítani a nézetet, hogy jól lássuk, hova kell kerülniük a pontoknak. Fontos, hogy precíz munkát végezzünk, aminek párhuzamosnak kell lennie, az legyen párhuzamos, aminek derékszögnek kell lennie, az pedig legyen derékszög. Néhol figyelembe kell venni a perspektívát is. Erre érdemes több időt szánni, különben nem lesz szép a végeredmény, utólag meg már nehéz korrigálni.

Ha ez is kész, akkor a réteg panelen vedd le a lefedettséget kb. 50%-ra. Erre azért van szükség, mert így jól látszanak azok a formák, amik belelógnak a téglalapba. Bármit is helyezünk majd el rajta, azoknak a belógó formák alatt kell lenniük. Az én esetemben például a zöld levél zavar bele a “képbe”. Hogy a formákat úgymond a téglalap fölé tudd helyezni, kattints a réteg panel alján a rétegmaszk hozzáadására, majd válassz ki egy kijelölő eszközt. Az én esetemben a mágneses lasszó volt a legalkalmasabb. Szépen jelöld körbe a belógó részeket és nyomd meg a backspace-t (törlés gomb).

Fontos, hogy állítsd vissza a lefedettséget 100%-ra, a réteg panelnál pedig állítsd át a normál beállítást a többszörözésre. Így szépen átveszi a téglalap az alatta lévő struktúrát. Ezután már ugyanúgy működik a dolog, mint ahogy az előre megszerkesztett mockup-ok esetében. Forrás: Every Tuesday

Olvasd el ezt is: Hogyan használd a mockup-okat?

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *