Helló munkanélküliség!

Na, hát az van, hogy munkanélküli lettem én. 🙂 Ennek az állapotnak persze megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Az egyik rokonom, aki szintén ugyanebbe a cipőbe lépett, azt mondta, hogy neki azóta élmény az élet. A barátnőm meg úgy emlékezett vissza a munkanélkülin töltött 6 hónapjára, mint élete legszebb időszakára. Utána persze korrigálta magát és belátta, hogy ez azért kicsit túlzás volt. 😀 Én úgy érzem, hogy kiestem a világ mókuskerekéből, ahol mindenki azon dolgozik, hogy hasznossá tegye magát és pénzt termeljen. Magának, az országnak, a világgazdaságnak. De legfőképpen magának. Azért szerencsés helyzetben vagyok, hogy így, jövedelem nélkül sem kell kiköltöznöm a híd alá, hogy vízen és száraz kenyéren éljek. Persze nem célom, hogy másokon élősködjek, főként mert jól tudom (megtapasztaltam az iskolás éveim alatt), hogy saját fizetés nélkül nem olyan az élet. Amennyire tudok, pozitívan állok hozzá, hiszen semmi sem marad így örökre. Ez is csak egy átmeneti állapot, amit meg kell élni. Most összegyűjtöttem pár dolgot, ami ilyenkor nagyon jól esik és ami segít kicsit más szemszögbe helyezni a gondolatainkat.

Az időddel te rendelkezhetsz. Végre te állíthatod fel a szabályokat. Akkor kelhetsz fel és fekhetsz le, amikor te akarsz és nem akkor, amikor kell. Most bőven jut időd a családodra, a párodra, magadra, a hobbidra vagy bármi másra, ami fontos a számodra. Nem kell rangsorolnod, szelektálnod vagy halogatnod, mert most minden belefér. Ha a semmittevéshez van épp kedved, az is jöhet, akár nagy dózisban is.

Kipihenheted magad. Az időmilliomosság nagy előnye, hogy jut időd a pihenésre és a kikapcsolódásra is. Végre nem kell hajlobogtatva rohannod sehova és nem kell egyszerre két helyre teleportálnod magad. A körülötted történő események kicsit lassabbá válnak, úgyhogy takaréküzemmódra kapcsolhatsz. Ezt az időszakot akár felfoghatod egy hosszabb szabadságnak is, mert megérdemled. (Mint a Loreal-t. 🙂 )

Rendet teremthetsz a lakásban. Ilyenkor tökéletes unaloműző elfoglaltság a takarítás. Most végre az összes pókot kilakoltathatod és saroktól sarokig csillivillivé varázsolhatod az otthonodat. Ha pedig a kedvenc tracklist-ed hallgatása közben ragadsz porszívót és rongyot, akkor meg egyenesen élménnyé válik a rendrakás. Próbáld csak ki. 🙂 Most erről eszembe jutott a Miss Doubfire. 😀 Végre szortírozást tarthatsz a limlomjaid között és elbúcsúzhatsz a “még jó lesz valamire” holmijaidtól.

Rendet teremthetsz a fejedben. Ez az időszak kiváló arra, hogy átgondold, mit köszönhetsz az előző munkahelyednek, mit tanultál az elmúlt hónapokban, években. Most van lehetőséged rá, hogy rendezd a gondolataidat és eldöntsd mit szeretnél csinálni a jövőben. Közben tisztába jöhetsz olyan dolgokkal is, melyek eddig a felszín alatt bújkáltak.

Kitűzheted a céljaidat. Akárhogy is fog alakulni az életed, már semmi sem lesz olyan, mint eddig volt. Ez egyrészt felemelő érzés, másrészt pedig baromi ijesztő. De szerencsére nem vagyunk hajótöröttek, akiknek az óceán közepén kell magatehetetlenül hánykolódniuk. Most kijelölheted az irányt, hogy merre szeretnél tovább menni vagy szerencsét próbálni.

És ne felejtsd el:

Attól, hogy nincs munkád, még nem vagy halott ember. Nincs vége az életednek, csak kicsit másképp fog zajlani, mint eddig. Megváltozik a napi ritmusod és más dolgok lesznek fontosak a számodra. A figyelmedet, energiádat másra fogod összpontosítani. Többször leszel egyedül és sokkal több időt fogsz eltölteni saját magaddal, ebből kifolyólag pedig sokkal hangosabbak lesznek a gondolataid. De ne ijedj meg, ilyenkor lehet a legjobbakat beszélgetni saját magunkkal. 😀

A káoszos időszakok kellenek, mert ilyenkor állnak össze újra a dolgok. Amikor véget ér egy időszak, akkor az azt jelenti, hogy már nem szolgálja a javadat, már nem tud újat tanítani neked. Ahhoz viszont, hogy valami sokkal jobb kezdődjön el, nincs mese, a réginek mennie kell. Képzeld el, hogy az életed egy szekrény, ami tele van ósdi holmikkal. Ugye te sem szívesen hordanád az 5 évvel ezelőtti cuccaidat? Viszont addig nem tudod felfrissíteni újakkal, amíg nem csinálsz helyet benne nekik.

Ott van a családod, a párod, a barátaid, akik mind melletted állnak és támogatnak. Akármennyire is pozitívan kezeled a helyzetet, tény, hogy nem lesz könnyű alkalmazkodni hozzá. Már csak azért sem, mert a munkanélküliség egy külön életforma. Lesznek jobb és rosszabb pillanataid, egyszer boldog leszel, lelkes és energiával teli, máskor meg szomorú, reményvesztett és magányos. De szerencsére sosem leszel egyedül, mert mindenki szeretettel fog feléd fordulni és még a mufurc szomszéd néni is kedves lesz veled.

Olyan még sosem volt, hogy ne lett volna sehogy. Erre a legfőbb bizonyíték, hogy eddig is mindig volt valahogy. A problémák előbb vagy utóbb mindig megoldódnak. Szóval nyugi, ez most sem lesz másképp. Idővel minden újra össze fog állni és a dolgok a helyükre fognak kerülni. Az biztos, hogy most egy új élet fog elkezdődni, ami sokkal, de sokkal jobb lesz, mint az előző. Hidd el évek múlva már csak egy rossz emlék lesz vagy pont ellenkezőleg, lehet, hogy úgy fogsz visszaemlékezni, hogy de jó is volt ez a kis (kényszer)szünet.

Olvasd el ezt is: Hogyan keress állást?

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *