Találd meg az álommunkád 3 lépésben

Először is: teljesen normális, ha fogalmad sincs, hogy mi az álommunkád. Csak tévképzet, hogy vannak, akik már kiskorukban tudják, hogy például pilóták vagy orvosok akarnak lenni. Az egy dolog, hogy szerettek papírrepülővel vagy sztetoszkóppal játszani. Én is szerettem pónizni, mégsem akartam soha lótenyésztő lenni.  Még 18 évesen se tudtam, hogy merre kellene tovább mennem. Vicces, hogy ennek pont az volt az oka, hogy jó tanuló voltam. Valahogy minden érdekelt egy kicsit, de semmi se nagyon. Nem tudtam elköteleződni egyik vagy másik tantárgy iránt se. Mindegyik érdekes volt, de egyik se lett igazán a szívem csücske. De hát választani kellett valamit és én beleválasztottam egyenesen a közepébe. Kétszer is. Ha minden igaz, most lesz a harmadik. Ez mind-mind egy út, amin ha elindul az ember, akkor sokat megtudhat magáról, arról, hogy szeretne-e egyáltalán azzal a szakterülettel foglalkozni vagy sem. Ez azonban sokszor nem olcsó mulatság, arról nem is beszélve, hogy az évek csak úgy repülnek és hát fiatalabbak már nem leszünk. Most elhoztam a Classy Career Girl 5 lépéses technikájának átdolgozott verzióját, amivel te is megtalálhatod az álommunkádat.

1.LÉPÉS: Tekints vissza a korábbi munkaköreidre

Minél több munkahelyed volt eddig és minél több szakterületen próbáltad ki magad, annál több mindenből tudsz meríteni. Egy-egy pozíciót ne egészében vizsgálj meg, hanem bontsd elemeire. Melyek voltak azok a feladatok, amiket szívesen végeztél el és melyek azok, amiket ki nem állhattál. Akár fel is írhatod őket egy papírra, úgy átláthatóbb és rendszerezhetőbb lesz a listád. Ha ezzel megvagy, akkor indokold meg, hogy miért szeretted, illetve miért nem szeretted az egyes tevékenységeket. Helyhez kötött voltál vagy mindig jönnöd-menned kellett? Emberekkel kellett dolgoznod vagy egymagad voltál egy irodában? Monoton volt a munkád vagy inkább változatos? Nem vagyunk egyformák, így ezek a tényezők mindannyiunknál más-más oszlopba kerülnek.

Tipp: A korábbi munkaköreiddel vedd egy kalap alá a hobbijaidat is. Ezeket mivel nem muszájból csináljuk, hanem pusztán azért, mert örömet okoznak nekünk, így ezek a “szeretem, mert…” oszlopba fognak kerülni. Szeretsz táncolni? Játszol valamilyen hangszeren? Rendszeresen sportolsz? Vagy blogot írsz? Írd fel ezeket is és indokold meg, hogy miért okoznak neked boldogságot.

2. LÉPÉS: Határozd meg a gyengeségeidet és az erősségeidet

Az egyik legfontosabb lépés, hogy tisztába kerülj a saját képességeiddel. Mi az, amiben mindig is jó voltál, mi az, amiben kevésbé és mi az, ami egyáltalán nem ment soha. Ez alapján már könnyebben ki tudod jelölni az álommunkádhoz vezető utat. Imádod a kreatív dolgokat? Sosem voltál jóban a számokkal? Akkor a könyvelő szakma kilőve. Sokszor persze ez nem ennyire nyilvánvaló, főleg, ha sok mindenre nyitott vagy és nagy az érdeklődési köröd. Ez esetben ha van rá lehetőséged, akkor érdemes minél több mindent kipróbálnod, akár hobbiként, akár munkaként, akár csak egyszer brahiból, hogy rágyere mi az az egy vagy netán több tevékenység, ami közelebb áll a szívedhez, mint a többi.

Tipp: Az is sokat elárulhat rólad, ha van valami, amiben bár sosem voltál olyan jó, de mindig is szerettél volna fejlődni benne. Ezt is érdemes megvizsgálnod, mert ehhez hasonló érzések nem véletlenül törnek fel bennünk. Arról nem is beszélve, hogy lehet, hogy valamiről csak azt hiszed, hogy nem menne, de ha elkezded csinálni, akkor rájössz, hogy mennyi örömet tud okozni neked és mennyi sikerélményt élhetsz át közben.

3. LÉPÉS: Változtasd meg a perspektívádat

Felejts el mindent, hogy mit lehet vagy mit nem, hogy mire van lehetőséged vagy mire nincs. Ne gondolj most arra, hogy melyik foglalkozás mennyi pénzt hoz a konyhára vagy hogy mások mit tartanak jónak vagy rossznak. Képzeld el, hogy milliomos vagy és azt csinálhatsz, amit akarsz, azzal foglalkozhatsz, amivel akarsz és abba a vállalkozásba foghatsz bele, amibe csak akarsz. Nem kell tartanod tőle, hogy nem felelsz meg, hogy kirúgnak vagy hogy nem fog működni az üzlet, hisz annyi pénzed van, mint égen a csillag. Ebben a gondolati perspektívában őszintén válaszolj: mi az, amit szívesen csinálnál? Sokszor a fejünkben lévő korlátok akadályoznak meg minket abban, hogy tisztán lássuk azt, hogy kik vagyunk és mit akarunk valójában. Ha ezeket sikerül akár csak egy rövid időre is eltüntetnünk, akkor végre felszínre léphetnek a valódi vágyaink.

Tipp: Nem baj, ha a 3. lépéssel kapcsolatban az jutott eszedbe, hogy ha milliomos lennél, akkor többet nem dolgoznál egy percet se. Bevallom, ez nekem is eszembe jutott. 😀 Ez esetben írd le, hogy hogy zajlik számodra egy ideális nap. Mikor kelsz fel, mit csinálsz reggel, délelőtt, délután, este? Milyen programokon veszel részt? Kivel, kikkel töltöd el az időd nagy részét? Ezzel a gyakorlattal is közelebb kerülhetsz azokhoz a tevékenységekhez, amiket nem muszájból, hanem szívből csinálnál.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *