DIY 5 fonásos bőrkarkötő

Klassz kis program ez a kreatívkodás! A hétvégén ezt újra megtapasztaltuk a párommal, amikor is közös erőbedobással nekifeküdtünk bőrkarkötőket gyártani. Előtte persze felkerestünk egy kreatív hobby boltot és bevásároltuk a szükséges hozzávalókat: bőrszálakat (különböző színben és vastagságban), ún. köztes díszeket, mágnes kapcsokat és ékszerragasztót. Az eladónő azt javasolta, hogy jobban járunk, ha “befektetünk” egy speciális ékszerregasztóba. Bár pillanatragasztót is használhattunk volna, de annak hatására a bőr megkeményedhet és kifehéredhet. Ez meg ugye nem túl szép látvány, így nem kockáztattunk és inkább vettünk egy ilyet, amivel egyébként abszolút meg voltunk elégedve. Nem hagyott ugyanis nyomot, gyorsan megszáradt és a pillanatragasztóhoz hasonlónak bizonyult az erőssége.

Én egy ötfonásos karkötőt választottam, amit 5 természetes színű hasított bőrszálból készítettem el. Az ötfonás elsőre bonyolultnak tűnhet, de a technika rendkívül egyszerű. Nekem ez az illusztráció adta a segítséget:

Kép: Pinterest

A szálakat először is tedd egymás mellé a színek alapján tetszés szerinti sorrendbe és ragaszd le őket az asztalra szigszalaggal vagy tixóval. Én a parafa táblámat használtam. Erre azért van szükség, hogy könnyebben tudj dolgozni velük. A szálakat az 1. illetve a 2. kép alapján helyezd el. Láthatod, hogy a jobb oldalon három (képen: rózsaszín, sárga, zöld), míg a bal oldalon két szálad van (képen: világos és sötét kék). Mindig azon az oldalon fonunk, ahol három szálunk van, tehát a jobb oldalon fogjuk kezdeni. Annyit kell megjegyezned, hogy: szélső szál “fölé-alá”. Én ezt mantráztam magamban, miközben csináltam. 🙂

Fogd meg tehát a három szál közül a szélsőt (képen: rózsaszín) és helyezd az eggyel mellette lévő fölé és a kettővel mellette lévő alá. Tehát a képen a rózsaszín szálat a sárga fölé és a zöld alá kell tenni. Így most a bal oldalon lesz három szálad, ugyanezt ismételd meg ott is. Ez esetben a világos kék szál a sötét kék fölé és a rózsaszín alá kerül. Ezt folytasd addig, amíg el nem éred a kellő hosszúságot. Fonás közben néha eligazgattam a szálakat, hogy szép egységes legyen a végeredmény. Nekem 17 cm hosszúság volt a megfelelő kapoccsal együtt. Végül a szálak végeit egy kis kerek mágneses kapocsba ragasztottam bele.

Mi ragaszkodtunk a mágneses kapocs zárhoz, hiszen a többivel sokat kell vesződni, ha magadnak akarod bekapcsolni. E téren nincs túl nagy választék a boltokban és hát az interneten se tudtam tobzódni bennük. A kicsi kerek fajtát könnyen be tudtuk szerezni, ez az enyémhez passzolt is. A pároméhoz viszont egy erősebb mágnesű, laposabb és nagyobb furat lyukú zárra volt szükségünk. Mint, amilyen például ez vagy ez. Ezt az utóbbit kerestük leginkább, mert a régi, kedvenc karkötőjén is ugyanez van. Ilyet viszont csak külföldi oldalakról lehet rendelni, úgyhogy sajnos ki kell várni a szállítási időt.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *