Az online Pénzügyi-számviteli OKJ tanfolyamról

Érthető, ha kételyeink merülnek fel az ilyen-olyan online kurzusokkal kapcsolatban. Főleg a gyakorlati jellegű képzések esetében, ahol sokat kell számolni, feladatokat megoldani. Vagyis ahol nem elég megtanulni az anyagot, hanem meg is kell érteni azt. Bennem is számos kérdés fogalmazódott meg, mielőtt elkezdtem az Alfa Kapos Képző online Pénzügyi-számviteli OKJ tanfolyamát. A kérdéseimre jó lett volna, ha választ kapok olyantól, aki már rendelkezik tapasztalattal ezzel a fajta képzéssel kapcsolatban. Mondjuk a mostani önmagamtól. 🙂 Többek között felmerült bennem, hogy vajon teljes körűen leadják-e az anyagot, meg fogom-e érteni a leckéket és ami a fő kérdőjel volt, hogy vajon a tanároktól fogok-e kapni elegendő segítséget a tanuláshoz. Ha igen, akkor hogyan? Ha meg nem, akkor úristenhogyfogommegérteniazanyagot?

Mivel ez előtt soha nem tanultam onlájnul, ezért nem igazán tudtam, hogy képzeljem el ezt a rendszert a valóságban. Persze a tanfolyamszervező nagyon aranyos volt már a kezdetektől és készséggel válaszolt a kérdéseimre, viszont amíg nem tudtam, hogy mit kapok a pénzemért cserébe, addig eléggé bizalmatlan voltam. És különben is ő úgysem mondaná azt, hogy ez egy szar hely, menekülj innen! 🙂 Ebben a mostani bejegyzésemben összegyűjtöttem az eddigi tapasztalataimat, de hangsúlyozom, hogy az itt leírtak csak az Alfa Kapos Képző online Pénzügyi-számviteli OKJ tanfolyamára vonatkoznak.

Mit jelent az, hogy online képzés?

Az online képzés annyit jelent, hogy nem kell bejárni órákra, sem a konzultációkra. Egyre sem. 🙂 Az összes óra az interneten keresztül zajlik, ami úgy valósul meg, hogy a tanárnő élő videókon keresztül adja le az anyagot. Tehát nem felmondja az egészet egyszer, aztán minden csoport évekig azon vegetál, hanem minden egyes induló csoportnak újra és újra leadja a tanulnivalót. Ha élőben nézed ezeket a videókat, akkor ezt úgy kell elképzelned, hogy a tanárnő tulajdonképpen egy webkamera előtt ül és ott magyarázza a dolgokat. Tehát nem csak látjuk, hanem halljuk is őt, sőt mi több, egy chat felületen keresztül fel is vehetjük vele a kapcsolatot. Vagyis kérdezhetünk tőle, illetve az általa feltett kérdésekre válaszolhatunk. Így az egész nagyon interaktívvá és ez által hasonlóvá válik egy normál tanórához.

Miért jobb, mint a tantermi oktatás?

Az online képzés azért nagyon szimpatikus, mert nem vagy kötve senkihez és semmihez. Bármikor tudsz tanulni, kora reggel vagy éjjel, de akár utazás, takarítás vagy főzés közben is. Nem kell bejárnod az órákra, tehát megspórolod az úti költséget és azt az időt is a tanulásra vagy bármi másra tudod fordítani. Ami az Alfa Kapos Képző online tanfolyamainak nagy előnye még, hogy a tanulással teljes mértékben a saját tempódban tudsz haladni. Mivel ugyanazon a szakon belül kb. 2 havonta indulnak csoportok, így ha időközben lemaradsz a sajátodban, akkor bármikor átkérheted magad egy másikba. Emellett pedig arra is van lehetőség, hogy ha eljön az idő, de nem érzed magad elég felkészültnek, akkor dönthetsz úgy, hogy egy későbbi vizsgaidőpontra jelentkezel. Magyarul elhalaszthatod a vizsgádat. Tehát ez a fajta képzési mód sokkal személyre szabhatóbb, mint a tantermi vagy más olyan online tanfolyam, melyek ugyanezeket a lehetőségeket nem biztosítják a hallgatóik részére.

Kiknek való ez a fajta képzés?

Szerintem nem mindenkinek. Ha például világ életedben úgy kellett nyüsztölni, hogy bemenj órára, hogy ott odafigyelj, aztán otthon elővedd a könyvet és elkezdj tanulni, akkor az online képzésen valószínűleg elég hamar elvéreznél. Itt ugyanis nem áll fölötted senki, aki számon kéri a tudásodat és az esetleges elégtelen dolgozatok, feleletek esetén jól megdorgál majd. Itt ilyen fajta kötelezettséggel nem tartozol senkinek, ugyanis senki nem fogja rendszeresen felmérni a tudásodat (kivéve persze a modulzárókat és a végső komplex vizsgát). Ezt csak te magad teheted meg és motivációt is csak te adhatsz magadnak, amire vagy képes vagy, vagy nem. Az, hogy úgymond szabad kezet kapunk az előnye és a hátránya is egyben ezeknek az online képzéseknek. De természetesen az, hogy meg tudunk-e felelni vagy sem, az mindenekelőtt azon múlik, hogy mennyi elszántság, kitartás illetve szorgalomra való hajlam van bennünk a folyamatos tanulásra, gyakorlásra.

Hol és mikor tudod megnézni az élő videókat?

Ahhoz, hogy meg tudd hallgatni ezeket a videókat, fel kell lépned egy internetes honlapra, aminek a nevét nem árulhatom el, mert titok. Természetesen ezt a linket a tanfolyam kezdetekor megkapod, a fix órarenddel együtt, amelyben fel vannak tüntetve az órák konkrét időpontjai. Az enyém például úgy néz ki, hogy heti 4 alkalommal van 1,5 tanórám. Hétfőn, kedden, illetve szerdán. Az órák rendszerint 14:30-kor kezdődnek és 16:00-ig tartanak, kivéve hétfőn, amikor 2 tanóra megy le egymás után. Ez esetben egy fél órás szünet közbeiktatásával 14:30-18:30-ig tart az oktatás. Ezt követően ezek hanganyagok formájában feltöltésre kerülnek a hallgatói oldalra, ahonnan bármikor vissza lehet hallgatni őket. Természetesen azt a ppt formátumú prezentációt is elérhetővé teszik a számunkra, melyről a tanárnő beszél nekünk.

Jelen kell lenni az online órákon?

Itt a lógás is megengedett, vagyis nem nézik, hogy az online órára beléptél-e vagy sem. Nem feltétlenül kell tehát részt venned rajtuk, csinálhatod azt is, hogy amikor úgy gondolod, vagy amikor az időd engedni, akkor hallgatod meg a videókat. Én például rendszerint élek ezzel a lehetőséggel. Egyrészt mert sokkal jobb a feltöltött hanganyagok minősége, mint az élőké, másrészt pedig, mert bármikor meg tudom állítani őket, ha nem értek valamit, vagy ha egyszerűen csak ki szeretném jegyzetelni belőlük a lényeget.

Mit találsz a hallgatói oldalon?

A hallgatói oldalhoz e-mailben kapod meg a belépésre jogosító felhasználónevet és jelszót, természetesen csak azután, hogy kifizetted a tanfolyam díját vagy annak egy részét. Már a legelső belépéskor, még mielőtt egy online óra is lezajlott volna, megtalálod az általános tudnivalókat és egyéb hasznos információkat tartalmazó dokumentumokat, melyeket a tanfolyamszervező tölt fel a hallgatók részére. Ezen kívül rengeteg segédanyagot és komplett jegyzeteket is találhatsz itt. A Pénzügyi-számviteli tanfolyam esetében a könyvelő program letöltési útmutatója, illetve tájékoztatója is ide kerül feltöltésre és tulajdonképpen minden más is, ami a tanulmányunkhoz kapcsolódik és a tanárnő vagy a tanfolyamszervező a rendelkezésünkre bocsát.

Kapcsolatba tudok lépni a tanárnővel?

Igen. A Facebook-on csatlakozhatsz ahhoz a csoporthoz, amelyet a tanárnő konkrétan annak a tanfolyami csoportnak hoz létre, amelynek te is a tagja vagy. Ez azért nagyon jó, mert itt nem csak az oktatókkal, hanem a többi hallgatóval is felveheted a kapcsolatot és ha problémád van, azt itt meg tudod beszélni velük. A tanárnő egyébként rendkívül segítőkész, folyamatosan buzdít minket arra, hogy bátran tegyük fel neki a kérdéseinket akár a Facebook csoportban, akár privát üzenetben, akár pedig az élő videók chat felületén.

Hogy zajlanak a vizsgák?

A vizsgákon meg kell jelenned a teljes valódban. Erre három városban, Székesfehérváron, Budapesten és Kecskeméten van lehetőséged. Összesen négy alkalommal kell vizsgázni, természetesen, ha minden jól megy és nem kell pótvizsgáznod. Mivel az összes modult le kell zárni és a végső vizsga is komplex lesz, ezért arra számítani kell, hogy egy napon belül több vizsgára is sor kerül. A vizsgák díja összesen 57.000 Ft, így tényleg érdemes jól átgondolni, hogy melyik időpontban mérettetjük meg magunkat. Ha ugyanis nem sikerül legalább 50%-ban teljesítenünk, akkor újra ki kell fizetni a díjat, amihez persze újra hozzáadódik az utazási költség.

Mi az én véleményem róla?

Azt azért hozzá kell tennem, hogy csak egy hónapja járok (mármint virtuálisan) a tanfolyamra, de ez a pár hét alapján egyértelműek az érzéseim: az egész nagyon tetszik. Egyrészt maga a számvitel, mint tantárgy (még egyelőre csak ezt tanultuk), másrészt pedig maga az online rendszer, ami rendkívül felhasználó-, vagyis hallgatóbarát. 🙂 A tanárnő pedig minden túlzás nélkül, egyszerűen fantasztikus. Ő nem csak tanítja a számvitelt, hanem tudja is és nem csak tudja, hanem meg is tudja tanítani azt. Azon felül, hogy nagy szakértelemmel rendelkezik és 100%-osan képben van a vizsgakövetelményeket illetően, rendkívül jól át tudja adni az anyagot. Nem csak elmagyarázza, hanem gyakorlati példákon keresztül szemlélteti, szinte elmeséli, hogy egy-egy nehezebb szakszó vagy számviteli kifejezés mit is jelent valójában. Az általa elmagyarázott tananyag ez által nem csak érthető, hanem érdekes és szerethető is. Tehát így friss hallgatóként, bátran merem ajánlani ezt a képzést mindenkinek, aki otthonról, egy modern oktatási rendszer keretei között kényelmesen, úgymond fotelból, személyre szabhatóan szeretne tanulni.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *