Milyen a jó önéletrajz?

Az önéletrajzírás kemény dió. Amikor jelentkezünk egy állásra, akkor szeretnénk a legjobb képet mutatni önmagunkról, de az igazság az, hogy jól el kell találnunk az önajnározó és a túlságosan szerénykedő hangvétel között meghúzódó cérnavékony határvonalat. És persze jó, ha tisztában vagyunk a formai, illetve tartalmi követelményekkel is, hiszen mégiscsak egy hivatalos dokumentumról van szó. De hát a Google nem véletlenül a barátunk. 🙂 Az önéletrajz kulcsszóra ráizzítva, ránk zúdít egy halom mintát és ezekhez egy csomó okosságot is mellékel, melyekkel hozzásegít minket a tökéletes önéletrajz megalkotásához. Aztán ez vagy összejön vagy nem. Nekem az a tapasztalatom, hogy nem kell profi önéletrajzíróvá válnunk, elég, ha csak néhány alapvető dolgot betartunk. 

Megfelelő mennyiségű információt tartalmaz. Ha túl rövid, akkor az komolytalanságot, és felületességet sugall és ha beszélni tudna, akkor azt mondaná rólad, hogy “hát ez a Julcsi nagyon lusta egy nő, ezt is csak gyorsan összedobta, mint általában minden mást is.” Julcsinak ezért kevés esélye lesz arra, hogy felvegyék, szóval te ne legyél Julcsi. 😀 De nem érdemes hosszas taglalásba se bocsátkozni, a munkaügyis ugyanis nem fogja a regényünket olvasgatni. Az önéletrajz pályakezdő esetén 1, egyéb esetben pedig 2 oldalas szokott lenni. Minden további információ a motivációs levélbe kerül bele.

Rendezett és átlátható. Az önéletrajz sok mindent elárul rólad még az előtt, hogy beleolvasott volna bárki is. Emiatt fontos például az, hogy hogyan tagolod a sorokat. Hiába írod ugyanis bele, hogy összeszedett és precíz vagy, ha egyébként az egész egy nagy kriksz kraksz. Akkor a munkáltatónak az fog eszébe jutnia, hogy “mit várhatok én ettől a nőtől, ha ezen a két oldalon sem tudta rendszerezni a gondolatait?” 😀 Fontos tehát, hogy jól átgondolt legyen és összességében esztétikus képet mutasson.

Rólad szól. Hiszen nem a Juliskára kíváncsiak, hanem rád. 🙂 Arra, hogy mik a te motivációid, a te tapasztalataid, a te személyes kompetenciáid. Nem érdemes lekopírozni mások írását, egyrészt mert rögtön kiszúrják, másrészt pedig mert a turpisságokra előbb vagy utóbb úgyis fény derül. Persze mindannyiunknak vannak gyengeségei, amiket szeretnénk jól elrejteni. Erre az a megoldás, hogy hangsúlyozd ki azt, amiben jó vagy, akkor kevesebb figyelem jut a hiányosságaidra.

Nem túl sablonos. Az önéletrajzunkat tulajdonképpen azért írjuk, mert szeretnénk, hogy a munkáltató minket válasszon az adott pozícióra. Viszont ha ugyanazt írjuk le, mint a többi jelentkező, akkor mi alapján fog mellettünk dönteni? A sablonok nagyon jók mintának, hogy abból kiindulva leheljünk életet a sajátunkba. Csak sokszor pont ez a része marad el a dolognak és a sablon átmásolásával véget is ér az önéletrajz megírása. Pedig nem olyan nehéz feladatról van szó, csak annyit kell tennünk, hogy másképp fogalmazzuk meg azt, ami általános.

De nem is túl különleges. A tartalmat ugyan fontos, hogy testre szabd, de ami a formát illeti, nem túl szerencsés, ha túlságosan elrugaszkodsz a mintától. Kivéve persze akkor, ha például egy kreatív szakmában szeretnél elhelyezkedni, ahol az innovatív szemléletmód kifejezetten előnyt jelent. Minden más esetben a hivatalos korlátokon belül kell maradni, főként akkor, ha a pályázóktól Europass önéletrajzot kérnek. Akkor aztán tényleg csak annyi a feladatunk, hogy be kell írogatnunk az adatainkat a megfelelő rubrikába.

Egyértelmű. Például, ha folyamatban lévő tanulmányaid vannak, akkor egy-két mondatos megjegyzést érdemes odabiggyesztened, hogy ez akadályoz-e a munkavállalásban és ha igen, milyen mértékben. Az önéletrajznak egyértelműnek kell lennie, ugyanis senki nem fog felhívni, hogy akkor ezt vagy azt hogyan is értetted benne, hanem valószínűleg csak fogják és félrerakják. Ha ezekből a kis apró, de fontos információkból több van, mint amennyit az önéletrajzod elbír, akkor mindenképp érdemes motivációs levelet is mellékelned hozzá.

Kifogástalan rajta a helyesírás. Ezt azt hiszem nem kell ragoznom. 🙂

Megfelelő fotót tartalmaz rólad. És itt most a megfelelőn van a hangsúly. A fotón ne legyél túl komoly, de ne legyél túl vidám se. Szelfie-t berakni pedig egyenesen tilos, kivéve, ha arról akarsz tanúbizonyságot tenni, hogy mennyire jól tudsz pózolni.  Viszont ne ess át a ló túlsó oldalára se, nem kell hivatali kisasszonynak tűnnöd, aki minden reggel élére vasalja az ingeit. 🙂 A megfelelő fotó olyan képet jelent, ami szimpátiát vált ki másokból, amire ha ránéz valaki, akkor az jut eszébe, hogy “szívesen dolgoznék vele”.

Olvasd el ezt is: Hogyan keress állást?

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *