Állásinterjú S.O.S. – Erősségek & gyengeségek

Az állásinterjúra azért érdemes felkészülni, mert egy csomó kérdés kiszámítható és ha nem érnek váratlanul minket, akkor sokkal nyugodtabban és összeszedettebben tudunk válaszolni rájuk. Viszont ez nem egy középiskolai történelem tananyag, amit évszámokkal együtt be kell magolni, aztán másnap meg felmondani. Ha mindenáron ragaszkodunk ahhoz a válaszhoz, amit előre legyártottunk, akkor előfordulhat, hogy túl erőltetettnek fog hatni az, amit mondunk. És főleg akkor kerülünk kínos helyzetbe, ha idegességünkben lefagy az agyunk, mert egyre csak azon gondolkodunk, hogy mit is írtunk fel arra a fránya papírra. Ehelyett ha egyszerűen csak a szívünkből szól a válasz, akkor sokkal őszintébbek és ez által természetesebbek leszünk, amivel biztos, hogy jó pontot szerzünk bármilyen pozícióra is jelentkeztünk. 

Az állásinterjú olyan, mint a futball. Bármit is kérdezned tőled, nem szabad szem elől téveszteni a célt (a kaput), vagyis azt, hogy miért ülsz ott. Mindamellett, hogy törekedni kell az őszinteségre, azt meg is kell tudni úgy fogalmazni, hogy a válaszod előnyös legyen a számodra. Az egyik legnehezebb kérdéspár az, hogy “Mik az erősségeid?” és “Mik a gyengeségeid?”. Akár az egyikre, akár a másikra kíváncsiak, fontos, hogy emberi tulajdonságokat sorolj fel, ami a hétköznapokban jellemző rád, ne pedig szakmaiakat, amik a megpályázott állással kapcsolatosak. Hiszen a szakmai tudás elsajátítható, a személyes jellemzőink viszont velünk születtek, amiken csak akkor tudunk változtatni, ha felismerjük őket és koncentráltan dolgozunk rajtuk. Az interjú előtt érdemes egy gyors önismeretet tartanunk és a pozitív, illetve a negatív tulajdonságainkat csokorba szednünk.

Mik az erősségeid?

Valamennyivel könnyebb dolgunk van, amikor az erősségeinkről kell beszélnünk, mert jót mindig könnyebb találni magunkról. Itt sem árt kerülni az olyan sablonos válaszokat, mint például kiválóak a kommunikációs képességeim, pontos és precíz vagyok, kiválóan tudok csapatban dolgozni, szeretem a kihívásokat stb. Ezek rém unalmasak, arról nem is beszélve, hogy lesír róluk, hogy betanultuk őket és nulla önismerettel rendelkezünk. Ha rád valóban igazak ezek a válaszok vagy valamiért nagyon ragaszkodsz ahhoz, hogy ezeket mond, akkor is fogalmazd át őket. És az sem árt, ha példát is felhozol, hogy a múltban, például az előző munkahelyeden ezek a tulajdonságaid milyen problémák megoldásában vagy milyen nehéz szituációk áthidalásában segítettek. Így árnyalhatod magadról a képet, ez által pedig sokkal hitelesebbé válhatsz. Jó magam is összegyűjtöttem néhányat, amiket alább olvashatsz. Mint ahogy látszik, én is igyekeztem átfogalmazni a sablonokat és barátságosabbá tenni a válaszaimat. Természetesen ezek csak támpontok. Fontos, hogy olyanokat mondj, amik tényleg igazak rád, amiket aztán saját, valóban megtörtént példákkal egészítesz ki.

Néhány példa:

Felelősségteljes vagyok. Hiszem, hogy bármilyen munka, amit kiadok a kezem közül, az engem minősít. Nem szeretek semmit félvállról venni vagy felületesen megoldani. Ennek köszönhetően az előző munkahelyemen egyedül is képes voltam felelősséget vállalni a rám bízott munkákért.

Például pénztáros voltam és pénzt kezeltem vagy az ügyfélszolgálaton sokszor egyedül kellett tartanom a frontot és a problémákat egymagam kellett megoldanom.

Több dologra is tudok összpontosítani. Nem okoz problémát, ha egyszerre több minden történik. Ilyenkor mindig rangsorolom a feladatokat és a legfontosabbat oldom meg először. Ha pedig mindegyik ugyanannyira fontos, akkor segítséget kérek.

Például az ügyfélszolgálaton előfordult, hogy miközben papírmunkát csináltam, betoppant egy ügyfél, megszólalt a telefon és ráadásul még a kolléganőm is akkor kért segítséget tőlem.

Kiegyensúlyozott természetem van. Ez által könnyen megtalálom a közös hangot az emberekkel és a stresszes helyzetekben is képes vagyok megőrizni a nyugalmamat.

Például ügyfélszolgálatosként sok problémás helyzettel találtam szembe magam, de a nyugodtságom időközben átragadt az ügyfelekre is, akikkel végül sikerült szót értenem.

Fontosnak tartom a folyamatos fejlődést. Nem félek keményen dolgozni, szeretem kipróbálni magam és szívesen sajátítok el új képességeket.

Például az előző munkahelyemen két továbbképzésen is részt vettem és jelenleg is egy online tanfolyamra járok.

Mik a gyengeségeid?

A gyengeségeink esetében némileg nehezebb dolgunk van, hiszen ilyenkor konkrétan a negatív tulajdonságainkra helyeződik a hangsúly vagy valami olyan területre, amivel kapcsolatban hiányosságaink vannak. És hát ki akarna rosszat mondani saját magáról? Főleg egy állásinterjún, ahol evidens, hogy valamilyen szinten fényeznünk kell magunkat, ha azt akarjuk, hogy minket válasszanak. A gyengeségeink esetében három lehetőségünk van. Az első, hogy valami olyan negatív tulajdonságot hozunk fel, aminek a fejlesztésén jelenleg is dolgozunk. A második, hogy olyan negatív dolgot mondunk, ami valójában pozitív. A harmadik pedig, hogy egy olyan területet említünk gyengeségünknek, ami teljesen független a megpályázott munkakörtől. Amikor a gyengeségeinkről beszélünk, akkor a pályáztató valójában arra kíváncsi, hogy van-e önkritikánk és tisztában vagyunk-e azzal, hogy nem vagyunk tökéletesek. 😀 Ezért nem is az a lényeg, hogy mely hiányosságainkat említjük meg, hanem, hogy tudjuk-e, hogy miben vagyunk kevésbé jók és ha igen, akkor mit gondolunk róluk, hogy éljük meg őket és mit teszünk annak érdekében, hogy fejlődjünk bennük.

Néhány példa:

Mindent túlságosan megtervezek, de már teret engedek a spontán dolgoknak is, mert rájöttem, hogy sok jót hoznak az életembe. (1. lehetőség)

Hajlamos vagyok alábecsülni magam, sokszor utólag kiderül, hogy sokkal többre vagyok képes, mint azt először hittem. (2. lehetőség)

Az angol nyelvtudásom az évek során megkopott és mivel nem foglalkoztam a fejlesztésével, hiába van középfokú nyelvvizsgám, már csak alapszinten beszélem a nyelvet. (3. lehetőség, amennyiben a betöltendő pozícióhoz nem elvárás a nyelvtudás)

Nehezen viselem ha hibázok, mert magas elvárásaim vannak saját magammal és a munkámmal szemben. (2. lehetőség)

Olvasd el ezeket is:

10 baki, amit elkövethetsz az állásinterjún
Milyen a jó önéletrajz?

Ti melyik erősségeiteket, illetve gyengeségeiteket említenétek meg az állásinterjún?

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *