Online vs. offline üzemmód

Manapság már észre sem vesszük, ha rabul ejt minket az online világ, hiszen megszoktuk, hogy a telefonunk szinte már hozzánk van nőve és bármikor fel tudunk lépni a netre, hogy szörföljünk, képeket töltsünk fel vagy kapcsolatba lépjünk másokkal. Ez sokáig ártalmatlan tevékenységnek tűnik, amiben semmi rossz nincs. Szeretjük és élvezzük, ám abban biztosak lehetünk, hogy ha mértéktelenül, mindenféle tudatosság nélkül csináljuk, akkor hosszú távon megérezzük a negatív hatásait is. 

MIK EZEK A NEGATÍV HATÁSOK?

Nem tudsz pihenni. Az interneten rengeteg inger ér, ami arra ösztönöz, hogy nonstop ott lógj, különben lemaradsz valamiről. Ennek köszönhetően egy szép kis információ halmaz torlódik fel az agyadban, amit előbb-utóbb fel is kell dolgoznod. Ezért van az, hogy bár már offline üzemmódba kapcsoltál, mégsem tudsz pihenni, mert az agyad még mindig ezerrel pörög.

Nincs időd semmire. A online világ gyakran olyan, mint egy nagy fekete lyuk, ami képes újra és újra beszippantani magába. Hányszor fordult már elő, hogy leültél a gép elé csak 5 percre, amiből végül 2 óra lett? Ennek szintén a nagy mennyiségű információ az oka, hiszen mindig találhatsz valamit, ami érdekes a számodra.

Megfelelési kényszert érzel. Az internet bepillantást enged mások életébe, függetlenül attól, hogy az valódi-e vagy sem. Ha figyelemmel kíséred a hírességek, celebek (vagy a szomszéd) tökéletesnek feltüntetett világát, akkor azzal csak ártasz magadnak, hiszen akarva akaratlanul is összehasonlítod magad velük. Ebből a versenyből pedig rendszerint nem te kerülsz ki győztesen.

Nem tudsz a jelenben lenni. Az interneten való létezésnek nincsenek illemszabályai. Bárhol, bármikor előkaphatod a telefonodat, hogy evés, tanulás, beszélgetés közben elküldj egy emailt, megírj egy kommentet vagy lecsekkold az Istagramot. Ennek az a következménye, hogy megoszlik a figyelmed és nem tudsz 100%-osan ott lenni, ahol vagy és arra koncentrálni, amit csinálsz.

Elhatárolódsz az emberektől. Bár a közösségi oldalak elvileg a közösségbe tartozást hivatottak erősíteni, ám valójában ennek az ellenkezőjét érik el. Az internetes kapcsolatok többnyire nem olyan erősek, mint azok, amelyek a való életben köttetnek. Ha állandóan online kommunikálunk, akkor a valódi találkozások, beszélgetések rendszerint egyre ritkábbá válnak, ezzel pedig a felületessé, személytelenné tehetik még az igaz barátságainkat is.

Manapság a szélsőségek korában élünk és többek között az internet is nagy mértékben megosztja az emberek véleményét. Van, aki szinte már függ tőle és van, aki makacsul elutasítja. Emellett pedig az embereknek van egy olyan, igen nagy csoportja is, akik látszólag ellene vannak és ha szóba kerül erősen fújjonganak rá, de mégis használják és szeretik. 🙂 Az online világ nem csak rossz hatással lehet ránk, hanem csomó jó dolgot is kínál nekünk, ami által kibővülnek a lahetőségeink és könnyebbé válik az életünk.

PÉLDÁUL

 • tudjuk tartani a kapcsolatot azokkal az ismerőseinkkel, volt osztálytársainkkal, gyerekkori barátainkkal, akik messze laknak tőlünk
 • olyan embereket ismerhetünk meg, akikkel a valóságban lehet, hogy sosem találkoztunk volna
 • új kapcsolódási pontokat kereshetünk, tagja lehetünk különböző csoportoknak, adhatunk-vehetünk, állást kínálhatunk és állást kereshetünk
 • bővíthetjük a tudásunkat, tanulhatunk, új képességeket sajátíthatunk el, részt vehetünk online oktatásokon, előadásokon
 • dolgozhatunk távmunkában, otthonról, a kár a főállásunk mellett is
 • bármiről információkat szerezhetünk szinte azonnal pl. időjárás, menetrend, boltok nyitvatartása
 • híreket olvashatunk, naprakészek lehetünk pl. a politika terén
 • az ügyeinket kényelmesen otthonról intézhetjük (e-ügyintézés), amivel megkönnyítjük az életünket
 • otthonról vásárolhatunk termékeket, szolgáltatásokat foglalhatunk le előre pl. mozijegy, vonatjegy, szállás

Nem arról van tehát szó, hogy innentől kezdve totális internetmegvonásban kell részesülnünk és el  kell határolódnunk az online világ adta összes lehetőségtől. Egyszerűen csak fontos, hogy felismerjük, hogy hasznosan töltjük-e el az időnket az online térben vagy csak pazaroljuk azt az energiánkkal együtt. 

TIPIKUS IDŐ ÉS ENERGIA PAZARLÓ TEVÉKENYSÉGEK

 • közösségi felületek hosszas böngészése
 • szelfigyártás és nonstop posztolgatás
 • a kommentekben kialakuló vitákba való belebonyolódás
 • internetes játékok (pl. farm építés, Spooky gyűjtés)
 • celebek életének nyomon követése, bulvárhírek olvasása

Néha persze jól esik frissíteni a profilképünket, végiggörgetni a Fb-ot vagy levadászni néhány Spoky-t. 🙂 A lényeg, hogy megtaláljuk a mértéket és sziklaszilárdan meghúzzuk a határokat, amin belül nem engedjük befolyni az életünkbe az online világot. Hogy ez a mindennapokban könnyebben menjen, érdemes csinálnunk egy offline kihívást. Ez lényegében egy internet elvonó kúra. 🙂 Nem kell mást tenni, csak felállítani néhány szabályt, amikhez persze tartjuk is magunkat, ha törik, ha szakad. Mielőtt nekiállsz, tudd, hogy miért csinálod, hogy ha elgyengülsz akkor legyen egy gondolat, amiben megkapaszkodhatsz.

AZÉRT CSINÁLOM, MERT SZERETNÉK

 • tudatosabban élni
 • kialakítani egy hatékonyabb időbeosztást
 • több időt tölteni a szeretteimmel
 • hasznosabb dolgokat csinálni
 • többet pihenni
 • a jelenben lenni

NÉHÁNY ÖTLET AZ OFFLINE KIHÍVÁSHOZ

 • tarts rendszeresen 10-30 perces szüneteket
 • bizonyos tevékenységek közben teljesen iktasd ki az életedből az internetet pl. evés közben, ha társaságban vagy, ha a szabadban vagy, ha a boltban vagy
 • a héten jelölj ki egy napot, amikor teljesen offline vagy (igen, egész nap nuku internet 🙂 )
 • haladóknak: ha ezek már jól mennek, akkor havonta 2-3 napig legyél offline egyhuzamban

A nehézségi szintet természetesen egyénileg növelheted, de fő a fokozatosság. Minél lassabban válik a szokásoddá az offline üzemmód, annál tartósabban lesz az életed része. Ha pedig minden kötél szakad és túl nehéznek érzed az egyes lépéseket, akkor gondolj arra, hogy régen nem volt internet, mégis éltek emberek. 🙂

Te odafigyelsz, hogy mennyi időt töltesz online vagy offline? Szerinted mik az előnyei és a hátrányai az online világnak?

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *