Internetes társkeresés #1 – A nagy Ő nyomában

A világban végbemenő változásoknak köszönhetően manapság már sokunk által teljesen elfogadott és természetes dolog, hogy az internet segítségével ismerkedjünk, barátkozzunk és létesítsünk kapcsolatokat, legyen szó akár baráti, akár szerelmi kötelékekről. Hogy mi vezetett idáig, azt hosszasan lehetne taglalni, de az okok között minden bizonnyal említésre kerülne a technika fejlődése, a világ felgyorsulása, a látókörünk kibővülése és az igényeink növekvése is. Talán mindannyian érezzük, hogy a 21. századra valahogy kitágult a világ, ami persze eddig is pont ugyanakkora volt, csak mi láttunk belőle kevesebbet, ennél fogva nem is vágytunk többre. Ám szép lassan az elérhetetlen elérhető vált, a megfoghatatlan megfoghatóvá, a láthatatlan láthatóvá és tudatosult bennünk, hogy az álmaink igenis valósággá válhatnak, ha elég bátrak vagyunk hinni bennük.

Pontosan ezt csináljuk, amikor felregisztrálunk egy internetes társkeresőre, aminek az egyik legnagyobb előnye hogy olyanokkal is megismerkedhetünk, akikkel talán soha nem találkoznánk össze a mindennapjainkban, ott, ahol nem virtuálisan, hanem teljes személyes valónkban vagyunk jelen. Az internet segítségével elérhető távolságokba kerülnek más városokban, országokban, sőt, akár más kontinenseken élő emberek is, akik több száz, több ezer kilométerre vagy talán még ennél is messzebb élnek tőlünk. Alap esetben talán nem éreznénk késztetést messzi idegenek megismerésére, csak akkor merül fel bennünk a vágy, amikor a közvetlen környezetünkben nem találjuk azokat a kapcsolatokat, melyek kielégítőek a számunkra. Ebben az esetben viszont szinte a világháló az egyetlen lehetőségünk, ha úgy tetszik, az utolsó mentsvárunk, amennyiben úgy döntünk, hogy hozzánk méltó módon boldogok leszünk és nem megalkuvással fogunk örömmorzsákat kikuncsorogni az élettől.

Persze várhatjuk türelmesen, hogy a jól megszokott útvonalainkon vagy egy-egy váratlan kiruccanásunk alkalmával egyszer majd hirtelen feltűnik a színen a herceg fehér lovon vagy a hercegnő “ments meg” tekintettel, hisz ez sincs kizárva. Az élet mindig tartogat számunkra meglepetéseket és pont attól olyan borzasztóan izgalmas, hogy bármikor bármi megtörténhet. Az internetes társkeresők csupán egy alternatív lehetőséget kínálnak fel nekünk az ismerkedésre és attól, hogy igénybe veszünk egy ilyen virtuális szolgáltatást, még senki sem mondta, hogy csukott szemmel kell járnunk a világban. Az internetes ismerkedés nem zárja ki a személyes kapcsolatteremtést és ez fordítva is igaz, nem kell tehát döntenünk, választanunk, sőt, érdemes mindkettőt alkalmaznunk ahhoz, hogy összeakadjunk azokkal az emberekkel, akik sok-sok örömet, jókedvet és pozitív érzéseket hozhatnak az életünkbe.

Természetesen mindennek két oldala van, így a társkeresőknek is megvannak a maga hátrányai, de nem gondolnám, hogy többről lenne szó, mint egy személyesen köttetett ismeretség esetében. A hazugság szóban is hazugság, nem csak írásban, így bármikor, bárki átverhet minket, ha az illetőnek ez a célja, mi pedig naivak vagyunk, és nem vagyunk felkészülve az ilyesmire. A másik, amivel gyakran támadják az internetes ismerkedést, az az, hogy nem tudhatjuk, hogy valójában ki ül a másik gép előtt. Azt kell, hogy mondjam, hogy ez vitathatatlan tény, viszont ha odafigyelünk és óvatosak vagyunk, akkor szinte teljes mértékben ki tudjuk szűrni a csalókat, hiszen csak az nem veszi észre az erre utaló jeleket, aki nem akarja észrevenni őket.

Többek között ilyen, ha például még véletlenül sem akarja elárulni a tisztességes nevét, ha többszöri kérésre sem küld képet magáról vagy az összes képén valaki más szerepel. Bár nem minden esetben, de sokszor az is árulkodó jel, ha nincs fent egyetlen közösségi oldalon sem, vagy ha fent is van, feltűnően kevés az ismerőse. Érdemes a találkozás előtt beszélgetni egy ideig, egyrészt azért, hogy lássuk, ki az, aki komolyan gondolja velünk az ismerkedést és ki az, aki annyira komolytalan, hogy már egy nap múlva sem tudja, hogy kik vagyunk és miről beszélgettünk ez idáig. Másrészt pedig azért, mert sokat számít, hogy az illető mit ír magáról, ugyanis ha valaki nem az igazat gépeli nekünk a másik oldalon, biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb belekavarodik a hazugságaiba. Képet minden esetben érdemes cserélnünk -. többet és frisset – vagy az is egy jó megoldás, ha az ismerkedést rögtön egy közösségi oldalon folytatjuk, hiszen ott az esetek többségében több fotót is láthatunk a másikról.

Ha résen vagyunk és van bennünk egy egészséges bizalmatlanság, akkor szinte kizárt, hogy szélhámosok áldozatává váljunk, ellenkező esetben nem az internet a hibás, hiszen ha mindenkiben megbízunk, előbb-utóbb a való életben is szabad prédákká válunk. Bárhogy is legyen, mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy él-e a világháló adta lehetőségekkel és jónak tartja-e őket, hiszen ezeknek a megítélése abszolút szubjektív. Nekem az a tapasztalatom, hogy a társkeresőkkel kapcsolatban nagyon szélsőségesen oszlanak meg a vélemények: van, aki áldja, van, aki átkozza. Én azt gondolom, hogy mindenképpen megéri kipróbálni, ha másért nem, azért, hogy meg tudjuk alkotni a saját véleményünket róla és ki tudja, lehet, hogy jól sül el és megtaláljuk a nagy Ő-nket.

Te szoktál az interneten ismerkedni? Neked milyen tapasztalataid vannak ezzel kapcsolatban?

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *