Internetes társkeresés #3 – Te el tudod adni magad?

Ha az internet segítségével szeretnénk megtalálni a párunkat, akkor számolnunk kell bizonyos mellékesnek tűnő tényezőkkel is, ugyanis ha ezeket figyelmen kívül hagyjuk, akkor megnehezítve a saját dolgunkat sokkal kevésbé tudunk érvényesülni a virtuális világban. Mivel ilyenkor a nagy semmiből vesszük fel a kapcsolatot többnyire teljesen idegen emberekkel, így a személyes kontakt hiányából származó űrt muszáj betöltenünk valamivel, ha azt szeretnénk, hogy egyáltalán észrevegyenek és érdekesnek tartsanak minket a potenciális jelöltek. Természetesen a “pozíciónkat” a személyes találkozással meg tudjuk erősíteni, de előfordul, hogy a dolog odáig már nem jut el, melynek számos esetben az érdeklődés elvesztése az oka.

Talán furcsa a hasonlat, de sajnos tény, hogy az internetes társkeresők gyakran egy embereket reklámozó, illetve “árusító” webáruházra hasonlítanak, ahol szabadon nézelődhetünk, válogathatunk és kereshetjük a számunkra legideálisabb, az igényeinket mind inkább kielégíteni képes alanyokat. Ne lepődjünk meg tehát, ha hirtelen akaratunk ellenére is versenyhelyzetben találjuk magunkat, ahol rajtunk kívül mások is pályázhatnak az általunk kiszemelt illető(k)re. Ez persze fordítva is igaz, ugyanis szinte biztos, hogy a mi kegyeinkre sem csak egy valaki fog igényt tartani.

Ha a másik számára nem vagyunk elég szimpatikusak és valaki mást szebbnek, csinosabbnak vagy izgalmasabb személyiségnek tart, akkor azzal természetesen nem lehet mit kezdeni, ám sokszor abból fakad a probléma, hogy anélkül mond ránk “nem”-et valaki, hogy megismert volna minket. Sőt, néha még egy tartalmasabb beszélgetést sem szán ránk és egyszerűen csak érdektelenül átlapozza a profilunkat. Ez természetesen ránk ugyanígy igaz, amiért nem is igazán lehet hibáztatni senkit, hiszen mindannyiunk számára ösztönösen az első benyomás a döntő. Az internetes társkeresés ilyen szempontból speciális terület, hiszen a képernyőn keresztül nehezebb megcsillogtatni a lehengerlő humorunkat vagy a páratlan kisugárzásunkat.

Ezt figyelembe véve két dolgot tehetünk: vagy lemondunk arról, hogy az interneten ismerkedjünk vagy megteszünk mindent annak érdekében, hogy a lehető legjobb képet mutassuk magunkról és ez által kitűnjünk a tömegből – természetesen hazugságok vagy ferdítések nélkül. Most következzen néhány egyszerű ötlet azok számára, akik az utóbbi mellett döntöttek.

Friss fotók

Fontos, hogy mindig friss és jó minőségű fotókon mutassuk meg magunkat a nagy világnak, hisz minket sem érdekel, hogy mások hogy néztek ki 10 évvel ezelőtt. Semmiképp se próbáljuk meg eltitkolni a valóságot, ha ugyanis találkozásra kerül a sor, előbb-utóbb úgyis fény derül rá. Különben is mindannyian azt szeretnénk, hogy magunk miatt szeressenek és hogy a hibáinkkal együtt fogadjanak el minket, nem de? A minket reprezentáló képek arra is jók, hogy megmutassuk milyen helyeken szoktunk megfordulni, hogy milyen tevékenységeket szeretünk csinálni vagy hogy kikkel töltjük el legszívesebben az időnket. Minden egyes kép egy-egy üzenet rólunk, így érdemes alaposan megválogatni őket.

Frappáns bemutatkozás

Ezt a részt általában előszeretettel kikerüljük, hisz szerintem nincs ember a Földön, akinek ne okozna fejtörést átgondolni azt, hogy mit írjon magáról. Ha kicsit több időt és energiát igényel, akkor sem érdemes üresen hagynunk ezt a részt, mégiscsak ezzel a pár mondattal kommunikálunk először másokkal és már itt sok mindent elárulunk magunkról, olyan dolgokat is, amiket nem is gondolnánk. Például nem mindegy, hogy nyelvtanilag helyesen írjuk-e le azt, amit leírunk vagy hogy választékosan fogalmazunk-e, esetleg ismételjük ugyanazokat a szavakat. Mind mind utal valamire velünk kapcsolatban, ami ösztönösen merül fel azokban, akik elolvassák. Nyilván ezért is jelent ekkora nyomást számunkra a megfogalmazás, ám vegyük figyelembe, hogy számos esetben a bemutatkozó szöveg miatt írnak ránk mások.

Átgondolt chatelés

Mikor beszélgetésre kerül a sor, már könnyebb a dolgunk, mert feltételezhetjük, hogy tetszünk az illetőnek és valamiért szimpatikusnak talál minket. Ám a saját magunk „menedzselése” itt még nem ér véget, sőt tulajdonképpen ekkor kezdődik el csak igazán. Érdemes odafigyelnünk tehát, hogy az elején mit és hogyan írunk és hogy mennyire mutatjuk meg magunkat és a kis világunkat, amiben élünk. E tekintetben talán a türelem és a fokozatosság a legjobb barátunk, hiszen nem túl jó ötlet egyből mindent rázúdítani a másikra és rögtön mesedélutánt tartani életünk részletes történetéről. Természetesen az sem célravezető, ha túl zárkózottak vagyunk, érdemes hát belőni ezen a téren is az arany középutat. Ha szeretünk humorizálni, az elején bánjuk csínján a viccekkel, ugyanis azok gyakran félreérthetővé válnak a virtuális világban.

Közösségi profil(ok)

Általában a beszélgetések egy idő után automatikusan átkerülnek a társkeresők felületéről valamelyik közösségi oldaléra, így érdemes azokat is rendszeresen karbantartanunk és folyamatosan frissítenünk az ottani fotóinkat is. Ha a chatelés helyét nem változtatjuk meg, akkor is szenteljünk a szokottnál kicsivel nagyobb figyelmet legalább a Facebook oldalunkra, mert szinte biztos, hogy lesznek olyanok, akik ismerkedés előtt vagy közben rá fognak keresni a nevünkre. Az is lényeges, hogy bárhol is vagyunk felregisztrálva az interneten, mindegyik profilunk ugyanazt a képet mutassa rólunk, ez által ugyanis elejét vehetjük az esetleges félreértéseknek és sokkal hitelesebbek lehetünk mások számára.

Ezek persze nem kőbe vésett szabályok, melyek garanciát adnának bármire is, egyszerűen csak az ehhez hasonló ötletekkel gördülékenyebbé tehetjük az ismerkedési folyamatot. Ezen felül mindig hallgass a szívedre, legyél laza, add önmagad és higgy benne, hogy előbb vagy utóbb te is meg fogod találni a párod.

Te szoktál az interneten ismerkedni? Neked milyen tapasztalataid vannak ezzel kapcsolatban?

Kapcsolódó bejegyzések:

Hozzászólás

Az e-mail cím nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *